Kada se govori o pojedincima koji utjelovljuju duh boemije i prihvaćaju puki užitak postojanja, Josif Tatić odmah pada na pamet. Poznat prije svega po ulozi ozloglašenog Taleta Okrutnog, Tatić je kroz svoju slavnu karijeru besprijekorno utjelovio i brojne druge likove. Tijekom svoje slavne karijere, Josif Tatić je stekao brojna priznanja i počasti kao priznanje za njegovo iznimno glumačko umijeće.

  • Njegova nepokolebljiva predanost zanatu dostojno je nagrađena prestižnim nagradama, učvršćujući njegov izvanredan talent i neprocjenjiv doprinos srpskoj i svjetskoj kinematografiji. Josif Tatić, legendarna ličnost srpskog glumišta, ne samo da je svojom izvanrednom karijerom ostavio neizbrisiv utjecaj na svijet umjetnosti, već je i potekao iz kazališne loze duboko ukorijenjene u izvedbenim umjetnostima. Josif je duboku strast prema glumi naslijedio od svojih cijenjenih roditelja Branka i Hristine Tatić, koji su i sami bili cijenjene glumačke ličnosti. Tako je započeo nevjerojatan put jednog od najbriljantnijih glumačkih čuda svoje generacije. Rođen sam u Novom Sadu 13. travnja 1946. godine, iz glumačke sam obitelji. Oba roditelja, Branko i Hristina, također su se bavili scenskom umjetnošću. Tijekom formativnih godina bavio sam se boksom, ali moj interes je splasnuo nakon posebno teškog meča koji je završio nokautom.

Tražeći novi put, upisala sam glumu na cijenjenoj Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Tijekom svog putovanja inspiraciju sam pronalazio u legendarnom Humphreyu Bogartu. Iako sam odlučio ne govoriti javno o svojoj nacionalnosti, ona ostaje sastavni dio mog identiteta. Dok je Josif Tatić kroz svoju karijeru tumačio brojne ozbiljne i izazovne likove, široj publici i publici odjeknuo je njegov portret Božidara Soldatovića Jataganca, direktora tvrtke i suštinskog predstavnika birokratskog sustava prikazanog u seriji “Bolji život”. donio mu priznanje.

  • U prvom braku s Biljanom Dragović, poznatom kostimografkinjom, glumac je dobio kćer Jelisavetu Tatić Čuturilo, koja se također bavila kostimografijom. Drugi brak, u 57. godini života, sa suprugom Bebom, rezultirao je rođenjem mlađe kćeri Hristine, koja je ime dobila po majci. Josif Tatić, pravi boem, otvoreno je prigrlio svoju sklonost kvalitetnom piću. Unatoč naporima da prestane pušiti i piti, na kraju se ograničio na konzumaciju isključivo crnog vina tijekom posljednjih pet godina svog života. Nažalost, njegovo zdravlje već je bilo ozbiljno narušeno. Glumac je 8. veljače 2013. godine mirno preminuo u snu u svojoj rezidenciji u Beogradu. Nakon kremiranja, sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. Prepoznajući važnost svog zanata, Josif je svesrdno težio formalnom obrazovanju kako bi unaprijedio svoje glumačke sposobnosti. Upisao je cijenjenu Akademiju za kazalište, film, radio i televiziju u Beogradu, posvetivši se usavršavanju svojih vještina i pripremi za buduće izazove s kojima će se susresti.

Godine 1968. Josif Tatić doživio je prijelomni trenutak na svom kazališnom putu. Ulaskom u cijenjeno Jugoslavensko dramsko pozorište našao se među najistaknutijim glumačkim talentima tog doba. Ipak, Josifova ljubav prema zanatu prešla je okvire JDP-a, tjerajući ga da istražuje mogućnosti u kazalištima diljem zemlje. Svojim izuzetnim talentom pokazao je svoje izvanredno umijeće u renomiranim pozorištima kao što su SKC, Zvezdara teatar, Narodno pozorište u Beogradu i Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu.

  • Njegova glumačka svestranost omogućila mu je da zablista u mnoštvu kazališnih predstava. Umjetnički talent Josifa Tatića proširio se i izvan kazališnih okvira, zahvativši područje filma i televizije. Njegove zapažene izvedbe osvojile su publiku i na filmskim i na malim ekranima. Tijekom svoje filmske karijere portretirao je raznolik niz likova u različitim žanrovima, dok je njegov televizijski rad donio istinsku emociju i autentičnost gledateljima diljem zemlje. Ne samo da se Josif Tatić proslavio u svijetu glume, nego je kao mentor imao dubok utjecaj na glumačke ambicije. Vodstvo i mudrost koje je pružio bili su neprocjenjivi za sljedeći val umjetnika, a njegov se utjecaj još uvijek može vidjeti u njihovim umjetničkim nastojanjima.