U današnjem članku malo ćemo da se osvrnemo na temu koja je ovih dana na internetu izazvala pravu raspravu. Kuhinjska kutlača, grabilica za juhu, šeflja, palj, šefarka, kutljača, zaimača… broj reči koje mnogi koriste za ovaj predmet je ogroman. Neki od naziva koje neki koriste su pomalo i smešni, ali verujemo da je to deo tradicije te da je jako zanimljivo čuti i neki drugi naziv za neke predmete.

Naime, kako smo mogli da zaključimo, u zavisnost od geografskog položaja imamo mnogobrojne nazive za predmet koji svi koristimo za isto, a to je da serviramo hrnau, sipamo kuhana jela i supe u naše tanjire. Kako smo mogli da istražimo, službeni naziv za ovaj predmet jeste zaimača, ali izgleda da je to manje poznat naziv. Zaimače odnosno kutlače pretežno imaju dugu ravnu ili blago zakrivljenu dršku čiji kraj završava zaobljenom posudom koja služi za zahvatanje hrane.

Ovaj predmet može biti izrađen od raznih materijala, a najčešći materijali koji se koriste za izradu jeste nerđajući čelik, ali to može biti i aluminijum, srebro, legure bakra, drvo, bambus ili neki drugi materijali. Veličina kao i oblik i materijal zavise od namjene za koju koristimo kutlaču. Koriste se za sosove, začine, supe i slično. Još jedna zanimljiva činjenica jeste ta da u Srbiji i Hrvatskoj postoji i prezime Kutlača. U Srbiji to prezime je poreklom iz okoline Knina, a u Hrvatskoj je okolinom iz okoline Splita. Kako Vi nazivate ovaj predmet, koji verovatno koristite jako često, te da li ste pre čuli za neki od navedenih naziva?