EVO ZAŠTO TREBATE JESTI BANANE: Omiljena voćka tjera depresiju i pozitivno utiče na zdravlje

0

Prema mišljenju stručnjaka, banane mogu našem tijelu pružiti brojne zdravstvene prednosti bilo da ih konzumiramo direktno, u smutije ili kao međuobrok. Fruktoza i glukoza, dva osnovna prirodna šećera banane, tijelo se lako metabolizira i daju mu energiju potrebnu za vježbanje. Sadrži i značajnu količinu kalijuma, koji je neophodan za mišićnu kontrakciju i zdrav rad neurološkog sistema. Pored toga, kalijum i magnezijum podržavaju kardiovaskularni sistem i pomažu u prevenciji depresije poboljšavajući raspoloženje.

Poznati kao neophodni elementi koji izgrađuju elektrolite, kalij i magnezijum su svakodnevne namirnice koje se prirodno nalaze u bananama. To je kombinacija koja je rijetka u svijetu prirode. Umjesto da prenose vodu i energiju krvotokom, to rade elektroliti. Kao rezultat toga, vaši mišići dobijaju “gorivo” koje im je potrebno za oporavak od vježbanja, što vam omogućava da ponovo vježbate s manje umora. Nakon treninga, konzumirajte bananu i pijte puno vode. Vaši mišići će to cijeniti.

Naše tijelo će dobiti 422 miligrama kalcija iz male banane, ili oko 9% dnevne potrebne potrošnje kalcija. Banane su vrlo blisko povezane s nekoliko drugih vrsta svježeg povrća ako vam je potrebno još više kalcija dnevno. Banane obezbjeđuju približno istu količinu kalcijuma kao krompir, slatki krompir, spanać i leće.

Nezrele banane mogu pogoršati probleme sa opstipacijom. Osobe s već usporenom probavom trebale bi biti oprezne jer posebne komponente u zelenim bananama, pektinska vlakna i otporni škrob usporavaju probavu. Konzumirajte puno vode kada jedete banane koje su zelenije zbog sigurnosti. S druge strane, uključivanje ovog vlaknastog voća u vašu ishranu može pomoći ljudima koji imaju zatvor ili rijetku stolicu.