Legendarna glumca Rialda Kadrić pre*inula 25. januara prošle godine u 57. godini, a ova vIJest rastužila je mnoge, pogotovo obožavaoce filmskog serijala “Žikina dinastija”, u čijem nastavku je trebalo da se nađe i to u ulozi čuvene Marije. O povratku na veliko platno govorila je u poslednjem intervjuu, samo nekoliko mjeseci pred sm*t.

 

Preminula glumica Rialda Kadrić, poznata kao Marija iz "Žikine dinastije" - N1

Rialda je ovom prilikom govorila o ovom angažmanu, koji nažalost nije dočekala, a onda progovorila o glumi kao životnom pozivu, ali i kolegama.

U 57. godini preminula glumica Rialda Kadrić
– Ja volim da se igram. Ne moram ovo da radim. Moram samo da umrem. Možda sam ranije plašila ljude s pohotljivošću za igrom i radoznalošću da vidim šta će poroditi proizvodnja iskustva. Vremenom se produbila empatija za ljude koje moja volja za igrom tera u povlačenje i predrasudu. Postujem i “da” i “ne” kao legitimne odgovore. Podelu karata ne biram, ali lepo je ako se odigra dobra partija.

Budući da je decenijama unazad živjela i radila u Londonu, ovom prilikom je otkrila koliko joj je nedostajao Beograd.

– Rodni grad je situacija u vremenu i prostoru. Nepromenljiva datost. Živela sam i radila u različitim zemljama i gradovima. U njima sam se rađala, porađala, odumirala i menjala. Svuda pođi, sebi dođi.


PodsJećamo, Rialda Kadrić iznenada je pre*inula 25. januara 2021. godine na ulici u Atini, baš kao što je okončala i njena majka 1991. godine. Glumica je o ovom potresnom događaju pričala svojevremeno tokom gostovanja u jednoj emisiji na RTS-u.

– Tog 16. januara 1991. godine moja majka je iznenada preminula na ulici u Beogradu, rat u Jugoslaviji se širio, i rešila sam da ostanem u Londonu i počnem neki novi život – ispričala je glumica prije nekoliko godina.

Rialda Kadrić Šebek se, inače, godinama uspješno bavila psihoterapijom. Po završetku gimnazije upisala studije Svetske književnosti u Beogradu. Kako bi usavršila znanje engleskog jezika 1984. godine je prvi put boravila u Londonu. Put ju je ponovo odveo u englesku prijestonicu dvije godine kasnije, ali tada je ostala više od 30 godina. U međuvremenu se preorjentisala na psihologiju te postala licencirani psihoterapeut.