Ako imate više od 50 godina, u kafu bi trebalo da dodate ovaj sastojak

0

Dnevna konzumacija jednog grama cimeta može smanjiti trigliceride, loš holesterol i šećer u krvi. Često se provode istraživanja o efektima kofeina na organizam, posebno u svjetlu činjenice da mnogi ljudi dnevno piju više kafe nego što se preporučuje. Sva konzumacija hrane, uključujući i kafu, treba biti umjerena kako bi se spriječili potencijalni negativni efekti. Sva konzumacija hrane, uključujući i kafu, treba biti umjerena kako bi se spriječili potencijalni negativni efekti.

Dr Pamela Pik ističe da se mnogi procesi u tijelu usporavaju nakon 50. godine, ali da se to može promijeniti pravilnom ishranom. Rekla je da kurkuma “jača imunitet i smanjuje upalne procese u zglobovima”. Očuvanje kognitivnih sposobnosti može imati koristi od upotrebe kurkume, koja je s razlogom poznata i kao “kraljica začina”. Dnevna konzumacija jednog grama cimeta može smanjiti trigliceride, loš holesterol i šećer u krvi.

“Protuupalna i antibakterijska svojstva cimeta. Zbog činjenice da odgađa pražnjenje želuca nakon obroka, pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi. Prema riječima dr. Pik, ovo pomaže tijelu da postane osjetljivije na inzulin i sprječava šećera od naglog porasta ili smanjenja. Kao i mnogi drugi začini, kurkuma je odavno izašla iz okvira onoga za što se može koristiti u kulinarstvu. Koristi se već bezbroj godina u tradicionalnoj kineskoj medicini i ajurvedi.

Objavljene su brojne novije naučne studije koje potvrđuju ono što šira javnost odavno zna o njenom pozitivnom učinku na zdravlje. Mnogi kurkumu nazivaju “žutim zlatom” iz razloga na njenu široku paletu upotrebe. Za najbolji rast joj je potrebna dovoljna količina vode i vlage, kao i temperatura tokom cijele godine između 20 i 30 stepeni Celzijusa.