Proces stvaranja kondiloma, njihov prijenos i liječenje važni su aspekti koje treba uzeti u obzir. Razumijevanje kako te izrasline nastaju ključno je za sprječavanje njihovog širenja. Osim toga, znanje o tome kako se prenose ključno je u sprječavanju novih infekcija. Konačno, učinkovite opcije liječenja moraju se pažljivo procijeniti kako bi se osiguralo da se stanje pravilno liječi.

Anogenitalne bradavice, poznate i kao kondilomi, spolno su prenosiva infekcija uzrokovana humanim papiloma virusom (HPV). Obično se ove bradavice pojavljuju na genitalijama, iako nije neuobičajeno da se pojave u blizini anusa. Kondilomi su spolno prenosiva infekcija koja se može prenijeti različitim vrstama spolnog odnosa, uključujući vaginalni, oralni i analni odnos. Međutim, također je moguće zaraziti se virusom izravnim kontaktom sa zaraženom kožom ili sluznicom. Stoga je ključno razumjeti kako se zaštititi od prijenosa i potražiti odgovarajuće liječenje ako se zarazi. Dermatovenerologinja dr. Danijela Babović objašnjava da se kondilomi N1 mogu prepoznati kao mekane, duguljaste tvorevine koje mogu biti svijetlocrvene ili boje kože.

U početku se ove promjene očituju kao minijaturne blijedožute papule koje se kasnije rastežu i poprimaju izgled papilomatoznih izraslina sa šiljastim vrhom. Dr. Babović savjetuje da u slučaju pojave takvih promjena u blizini spolovila ili anusa potražite liječničku pomoć jer su to ciljane regije za kondilome. Osim što predstavljaju estetski problem, kondilomi kriju opasnost. Zaražene osobe mogu prenijeti HPV na svoje partnere. Određene vrste HPV-a povezane su s ozbiljnijim zdravstvenim problemima poput raka vrata maternice, upozorava dr. Babović. U području mogućnosti liječenja postoje brojne metode koje treba razmotriti. Jedna od takvih metoda je i primjena radiovalne destrukcije, koja se pokazala iznimno uspješnom u uklanjanju kondiloma.

Mladima dr. Babović preporuča da ne brinu o diskreciji i boli tijekom pregleda jer su postupci koji se koriste osmišljeni tako da budu što ugodniji za pacijenta. Ona priznaje da se mnogi mladi ljudi mogu osjećati tjeskobno tijekom posjeta i stoga ih potiče da dođu na pregled. Bosanskohercegovačko stanovništvo također ima pristup vakcini protiv HPV-a. Studije pokazuju da je HPV infekcija temeljni uzrok gotovo 99% slučajeva raka vrata maternice. Osim toga, HPV također može uzrokovati rak debelog crijeva i druge oblike raka. Ovo naglašava važnost davanja prioriteta prevenciji putem cijepljenja. Kako se kaže, prevencija je najbolji lijek.