Džon Gotman, američki psiholog, proveo je 40 godina baveći se proučavanjem braka i porodice.

On je rekao da mu je potrebno samo pet minuta da priča sa parom, da sa 91 posto tačnosti može predvidjeti da li će se razvesti parovi.

On je napisao knjigu SEDAM PRINCIPA ZA USPJEŠAN BRAK, a istaknuo je tu kako četiri znaka postoje koja ukazuju na to da bračna veza nema nikakvu budućnost tu.

Sad vam otkrivamo i koji su znakovi to:

– kritika; normalno je kako postoji zdrava kritika u odnosu da bi mogao stalno da se razvija odnos. Kada partnera za svaku sitnicu kritikujete, tako ugrožavate njegovo samopouzdanje, činite da se on manje vrijednim osjeća. A prema riječima psihologa, to se smatra napadom na ličnost partnera.

– prezir; ruganje, ismijavanje, prevrtanje očima, uvrede, okrutne šale. U bilo kom obliku demonstracija prezira, to je najopasnija u bračnim odnosima. Ukoliko u svakom trenutku pokažete da vam ne prija partner, rastanak je rješenje problema. Prezir je toksična emocija, ona dušu truje, bolje je da se rastanete, nego da je razvijate.

– stalno prebacivanje osjećaja krivice; ovaj psiholog je upozorio na manipulativno prebacivanje osjećaja krivice na partnera. Stalno prebacivanje osjećaja krivica u raspravi, s jedne na drugu stranu, neće do rješenje dovesti, nego samo konflikt produbljuje.

– tišina; manipulativna tišina poslije rasprave kao vid kažnjavanja partnera smao je jedan od najrizičnijih oblika manipulacije. A kad koristite ovakve igrice onda to ne donosi ništa dobro, samo će ugroziti odnos, komunikaciju, čini se da se osjećate loše i vi i druga strana.

Šta mislite o ovome?