Zorica Brunclik, istaknuta osoba glazbene industrije na našim prostorima, trenutno uživa u nagradama svog rada i predanosti u raskošnoj rezidenciji, okružena svojom velikom obitelji, dubokom privrženošću i znatnim prosperitetom. Ipak, njezino djetinjstvo bilo je daleko od života koji trenutno vodi.

Odrasla u financijski siromašnom kućanstvu, Zorica se živo sjeća oštrog kontrasta između stola svoje obitelji na Božić i Uskrsa u usporedbi s ostatkom godine. Uz tri ujaka koji su uzgajali svinje, majka bi nju i brata vodila po meso u sezoni svinjokolja. Posebna poslastica za Božić bila im je svinjska lopatica koju je vješto ispekla njezina majka. Bilo je to doista nezaboravno iskustvo. Jedne godine Zoričin ujak iznenadio ih je piletinom koja je trebala biti središte božićne gozbe. S nepunih pet i pol godina Zorica se rado prisjeća ovih izazovnih trenutaka iz djetinjstva.

Nakon što je od ujaka dobila piletinu, diva narodne glazbe podijelila je događaje koji su se potom odvijali. Moguće je da djeca koju roditelji ostavljaju samu dok rade razviju osjećaj snalažljivosti. Zorica se osvrće na vlastito iskustvo, pitajući se da li bi mogla ostaviti svoju unuku Milicu bez nadzora u godinama u kojima su ona i njen brat. Živo se sjeća slikovnice koju su imali, a na kojoj je bila fotografija dimljenog pečenog pileta. Danima su bili opčinjeni ovom slikom, promatrajući u svom prisustvu živo pile koje je njihova majka na kraju morala zaklati za Božić.

U tom smo razdoblju majka i ja živjele same zajedno nakon njezina razvoda. Imali smo peć, ali nikada nisam uspio zapaliti vatru koja bi stvarno gorjela. Međutim, moj brat je imao talenta za to. Jednog dana, dok smo gledali živo pile i sliku pileta u knjizi, moj brat je rekao da čekamo Božić i ne znamo kada će doći. To je potaknulo razgovor o tome što bismo trebali učiniti s piletinom. Moj brat je samouvjereno izjavio da on to zna zaklati. Pokazao je svoju vještinu držeći pile naopako i koristeći njegovo krilo da izvrši djelo. Nož koji je koristio bio je prilično tup, pa smo na kraju umjesto toga udavili piletinu. Nakon toga je moj brat stavio cijelo pile u pećnicu. Nažalost, tu su stvari krenule nagore. Piletina se počela dimiti, zbog čega smo se ugušili u dimu. Situacija je brzo eskalirala, što je dovelo do dolaska policije i vatrogasaca. Našli smo se zarobljeni u stanu s rešetkama na prozorima. Do zapažanja gazdarice došlo je zbog činjenice da je mama odsutna od kuće zbog radnih obaveza, što je rezultiralo zaključkom situacije.

Zorica je ispričala intrigantnu anegdotu o majčinom povratku kući. Kad je stigla, dohvatila je krutu kokoš s nasumično razbacanim perjem. Nakon što su ga ispekli, svi su se lijepo zabavili. U tom trenutku njezina je majka izgovorila riječi: “Uživaj u jelu, a za Božić si priušti prazan grah!” Zorici je bilo fascinantno što joj je majka radila čak i na Badnjak. Unatoč izazovnom djetinjstvu, život Zorice Brunclik krenuo je na bolje s rastom njezine popularnosti.

Iako je moja majka cijenila moju novostečenu popularnost, njezino vrijeme s nama bilo je tragično kratko. Radila je u tvornici opeke, upravljajući strojem dizajniranim za vađenje blokova od 11 kilograma. Ovi su blokovi zatim kolicima transportirani do sušionice, a po završetku su izašli potpuno suhi. Vrijedi napomenuti da nam je za doručak uvijek uspjela donijeti kući narezak i pola kruha ili paštete. Čvrsto bi ga stisnula ispod ruke, osiguravajući da svaki član naše obitelji, svih nas šestero, dobije jednaki dio. Sada, vratimo se na konkretnu anegdotu s njezina povratka kući nakon posla. Znala mi je prepričavati: “Nekada davno, dok sam šetala ulicom, svi su žurno prelazili na drugu stranu. Boljelo ju je kad je čula ‘dobar dan, teta Zlata’.” Ali sada, otkako si postala Zorica Brunclik, oni prelaze s druge strane na moju i zadiru u moj osobni prostor, to se promijenilo.