Poznata turska glumica Filiz Ahmet ostavila je neizbrisiv trag u srcima gledalaca svojim besprijekornim portretom Nigar Kalfe u izuzetno popularnoj televizijskoj seriji “Sulejman Veličanstveni”. Njena izvedba u ovoj ulozi duboko je odjeknula u srpskoj publici, izazivajući obožavanje i divljenje kod vjernih gledalaca.

 

  • Ne samo da je pokazala svoj izuzetan glumački talenat, već je i utrla put nizu narednih trijumfa. Za kratko vrijeme je postigla ogroman uspjeh, te su je ljubitelji turske serije odmah zavoljeli. Ono što rijetko ko zna jeste da ona vuče korijene s Balkana. Filiz Ahmet, poreklom iz porodice sa dubokim korenima u Makedoniji, poseduje manje poznato jugoslovensko nasleđe i besprekorno vlada srpskim jezikom.

Njen otac, cijenjeni turski glumac Luftija Sejfulah, usadio joj je duboku strast prema glumačkom zanatu. Luftija, veoma poštovana ličnost u industriji, čak je osnovao i prvo makedonsko-tursko pozorište. Ljubav prema pozorištu naslijedila je od oca, a majka, koja je radila kao sufler, igrala je i ulogu u glumačkom svijetu.

 

Od malih nogu bila je uronjena u svijet pozorišta kada je prisustvovala predstavi “Idiot”, scenskoj adaptaciji romana Fjodora Dostojevskog. Tokom ovog perioda, Filiz Ahmetov entuzijazam za izvođačke umjetnosti počeo je cvjetati. Filiz Ahmet, rođena 15. aprila 1981. godine, imala je izazovno odrastanje zbog sukoba u bivšoj Jugoslaviji, koji su je primorali da brzo sazrijeva. Kako bi pobjegla od tekućih previranja, njena porodica je odlučila da potraži utočište u Švedskoj, ostavljajući Makedoniju iza sebe.

Tek kada je imala 15 godina, Filiz se vratila u svoju domovinu. U početku se bavila medicinskom karijerom, a na kraju je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Skoplju 2003. Iako je u početku imala aspiracije u pozorištu, njen put se neočekivano okrenuo kada joj je ponuđena uloga u turskoj seriji “Zbogom, Rumelija “.

Uprkos svom pozorišnom obrazovanju, Filiz je imala rezerve prema prelasku na filmsku glumu. Međutim, bez napora je savladala ove nove izazove. Uloga Nigar Kalfe, koja ju je dovela do slave, izgledala je kao da je napravljena posebno za nju. Nakon toga se preselila iz svog rodnog grada Skoplja u Istanbul kako bi nastavila svoju glumačku karijeru.

Tokom intervjua za magazin Gloria, Filiz je podelila svoje neverovatno putovanje portretišući lik Nigar Kalfe. Zahtjevan proces snimanja traje petnaest sati svakog dana, šest dana u sedmici. Uprkos preprekama, Filiz se tješi u vođenju svoje strasti. Umjetnici posjeduju jedinstvenu sposobnost da uđu u srž svog zanata i istraju kroz teškoće jer imaju jasan cilj na umu.

Garnitura zrači toplom i prijatnom atmosferom, nalik onoj usko povezanoj porodici. Saradnja igra ključnu ulogu, posebno u pružanju efektnog dijaloga. Scena ostaje nedovršena sve dok glumci kolektivno ne generiraju potrebnu energiju koju priča zahtijeva. Prije snimanja, tim sarađuje kako bi osigurao da scena bude izvedena do maksimuma.

Glavni izazov sa kojim se Filiz susrela radeći na izuzetno uspešnoj seriji bila je fizička odvojenost od svojih najmilijih. Izrazila je intenzivnu čežnju za svojom porodicom, jer je to bio najduži period kada je bila odsutna od kuće. Uprkos izazovima konfliktnih rasporeda i razlika u vremenskim zonama, Filiz se svjesno trudila da se poveže sa svojom porodicom barem jednom u dva mjeseca.

Bilo da su je njeni voljeni posetili u Istanbulu ili se vratila u Skoplje, ova okupljanja su za nju imala ogromnu vrednost. Pružili su joj priliku da provede kvalitetno vrijeme sa cijelom porodicom, upozna rodbinu, druži se sa prijateljima i uživa u spokoju svog rodnog grada.

Slava i priznanje koje je dobila nisu je uznemirili; umesto toga, ona je to prihvatila svim srcem. To je poslužilo kao potvrda njenog izuzetnog rada i nepokolebljive posvećenosti svakoj ulozi koju je preuzela.

Dok se Filiz retko pojavljivala u javnosti zbog svog stalnog prisustva na setu, smatrala je da je bilo utešno, a ne zastrašujuće kada su joj fanovi prišli. Bilo joj je zadovoljstvo znati da publika cijeni njen rad, mane i sve. Kada su moji fanovi u pitanju, nikada ne zaboravljam da uhvatim trenutak s njima kroz fotografiju.

Iako osećam čežnju za pozorištem, svesrdno sam se posvetio televizijskim serijama. Ono što je zaista začudilo ljude je upečatljiva promjena u mom fizičkom izgledu. Donijela sam hrabru odluku da se rastanem sa svojim dugim dlakama i sada nosim sofisticiranu paž frizuru, često dopunjenu odvažnim odabirom šminke. Brojni pojedinci su primijetili moj podmlađeni izgled i vitku građu.