Na vidiku je značajna temperaturna fluktuacija – današnja temperatura skočila je do 33 stupnja, da bi do srijede pala na maksimalnih 18 stupnjeva. RHMZ je najavio da će danas, 15. travnja, u većini mjesta biti pretežno sunčano i nerazgodobno toplo vrijeme s dnevnim temperaturama od 31 do 33 °C. Zbog ovako visokih temperatura za cijelu Srbiju je izdan žuti meteoalarm.

Beograd, 17. novembra 2023 – Kišni novembarski dan u Beogradu. FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/bs
  • Nadolazeći meteoalarm ostaje na snazi ​​i sutra zbog nadolazećeg nevremena. Ova će promjena vremena biti izraženija, prelazeći s ljetnih temperatura natrag na zimske uvjete.Prijelaz će se dogoditi postupno. Prema RHMZ-u, vremenska prognoza za sutra, 16. travnja, ukazuje na promjenu vremenskih prilika. Jutro će započeti pretežno sunčano, no kako dan bude odmicao, postupno će se naoblačiti popraćeno kišom i mjestimičnim pljuskovima s grmljavinom. U planinskim predelima očekuje se umeren do jak olujni jugozapadni vetar, koji će kasnije na severu Srbije preći na severozapadni. Dnevne temperature bit će u padu u odnosu na prethodno razdoblje i kretat će se od 23 °C na sjeverozapadu do 30 °C na istoku i jugoistoku zemlje.

Ovu informaciju objavio je RHMZ na svojim službenim stranicama. Od srijede očekuje se osjetan pad temperature uz čestu kišu i lokalne pljuskove. Ponegdje na istoku i jugoistoku moguća je i grmljavina. Na planinama jugozapadne i južne Srbije padat će više snijega od ukupne količine snijega tijekom cijele zimske sezone, rekao je Marko Čubril. U srijedu ujutro temperature će se kretati od 7 do 11 °C, a najviše dnevne od 9 °C na sjeveru do 18 °C na jugu i istoku zemlje.

  • Vjetar će biti umjeren do jak, sjeverozapadnog smjera, osim jugoistočnog gdje će puhati jugo. Posjetom web stranice RHMZ-a lako se može vidjeti kakva je vremenska prognoza za narednih pet dana, posebno u Beogradu. U utorak temperatura doživljava značajan pad, s visokih 27 stupnjeva na samo 9 stupnjeva u srijedu. Jutarnja temperatura bit će malo svježija, do 8 stupnjeva. Nakon ovog naglog pada, niske temperature se nastavljaju, pa će jutarnja temperatura u četvrtak i petak dosezati tek 5 stupnjeva, dok će se maksimalne kretati između 12 i 14 stupnjeva. Hladno razdoblje, koje će potrajati otprilike do 24. travnja, vjerojatno će zavladati iu drugim većim gradovima u Srbiji.

BONUS TEKST:

U NASTAVKU NEKOLIKO ZANIMLJIVOSTI….

Promjena vremena obuhvaća promjene u atmosferskim uvjetima koji utječu na lokalno vrijeme. Te se promjene mogu očitovati kao promjene u temperaturi, vlažnosti, atmosferskom tlaku, brzini i smjeru vjetra te oborinama. Nekoliko ključnih čimbenika doprinosi ovim vremenskim promjenama. Fronte, koje su područja gdje se susreću topliji i hladniji zrak, mogu izazvati različite vremenske promjene kada se kreću kroz regiju. Te promjene mogu uključivati ​​promjene u temperaturi, oborinama i obrascima vjetra. U atmosferi ciklone i anticiklone predstavljaju suprotstavljene sustave tlaka.

Ciklone označavaju područja niskog tlaka, dok anticiklone označavaju područja visokog tlaka. Vremenski uvjeti u regijama pod utjecajem ovih sustava mogu se promijeniti njihovim kretanjem. Kada se ciklona približi, to često rezultira prisutnošću oblaka i oborina. Nasuprot tome, dolazak anticiklone obično donosi stabilno i suho vrijeme. Izmjena topline između Zemlje i atmosfere može utjecati na vremenske prilike. Zagrijavanje Zemljine površine tijekom dana može rezultirati stvaranjem oblaka i mogućim padalinama, dok noću dolazi do hlađenja i raspršivanja oblaka.

Na lokalne vremenske prilike mogu utjecati različiti geografski čimbenici, uključujući reljef, blizinu mora ili oceana i druge čimbenike. U planinskim područjima, na primjer, vrijeme se može brzo promijeniti zbog naglih promjena nadmorske visine i topografije. Kretanje Sunca i Zemljine osi tijekom različitih godišnjih doba može rezultirati promjenama u raspodjeli topline na Zemlji i formiranjem različitih vremenskih obrazaca tijekom godine. Meteorolozi koriste niz tehnika, kao što su analiza podataka, numerički modeli i satelitske tehnologije, za proučavanje i razumijevanje vremenskih fluktuacija, koje su u središtu njihovog istraživanja zbog sposobnosti predviđanja i razumijevanja utjecaja tih promjena.