Smješten na desnoj strani Dunava, petnaestak kilometara od Vukovara, smjestio se Dalj, šarmantno selo poznato po šarmu slavenskog sela i prostranim cestama. Međutim, ono što uistinu izdvaja ovo selo su njegovi izuzetni stanovnici. Na nedavnom svadbenom slavlju imali smo čast svjedočiti zadivljujućoj demonstraciji sloge: svatovi su radosno mahali i paradirali s tri zastave – srpskom, hrvatskom i bosanskom. Ovaj dirljivi spektakl vješto je uhvatio bit zajedništva i jedinstva unutar zajednice.

Smješteno u Dalju, naselju poznatom po izuzetnoj raznolikosti, oko 4000 stanovnika ovo mjesto naziva domom, iako je opće poznato da bi ta brojka mogla biti nešto niža. Nedavno je značajan dio lokalnog stanovništva krenuo na putovanja u razne regije diljem Hrvatske, Srbije, pa čak i u inozemstvo, sve u potrazi za boljim mogućnostima i poboljšanom kvalitetom života. Iako se o temi rata i njegovim popratnim nedaćama možda ne govori često, ona ostaje duboko ukorijenjena u kolektivnom sjećanju. Ipak, sami seljani tvrde da unutar njihove zajednice vlada sklad koji nadilazi nacionalnost, lozu i vjersku pripadnost. Da je život u selu sasvim uobičajen, svjedoči nam Milan S., mještanin Dalja. Ne pridajemo veliku važnost izboru kafića, društvenih krugova ili neobaveznih razgovora uz šalicu kave. Međutim, ispod površine, svi mi posjedujemo svijest o identitetu drugih, čak i ako to eksplicitno ne priznajemo. Milan čvrsto vjeruje da je ovakav pristup ključ pravog življenja i tvrdi da se iz iskustava Dalja mogu izvući vrijedne lekcije.

Iako spremno priznaje svoje srpsko podrijetlo, on također ističe prisutnost hrvatskih rođaka u svom obiteljskom stablu. On naglašava prevalenciju ovog miješanja nacionalnosti, čineći potpuno apsurdnim bilo kakav pokušaj da se pojedinci razdvoje samo na temelju njihove nacionalnosti. Nadalje, potvrđuje blisko prijateljstvo s brojnim Hrvatima, s kojima se često druži i posjećuje. Sudjelovanje u uzajamnim posjetima tijekom svečanih prigoda poput Božića i Uskrsa, kao i sudjelovanje u zajedničkim vjerskim običajima, među njima je uobičajena praksa. Štoviše, njihova veza je ilustrirana nepokolebljivom podrškom i međusobnom pomoći, što je dokazano njihovim zajedničkim naporima tijekom nedavne sezone žetve.

Milanovo zapažanje otkriva da je glavni izazov s kojim se pojedinci susreću, bez obzira na njihovu nacionalnost, nedostatak izgleda za posao. Mladi su prisiljeni tražiti zaposlenje izvan Dalja i susjednih regija, poput Njemačke i Irske. Velika emigracija, bez obzira na nacionalnost, služi kao uvjerljiv dokaz da su ljudi fundamentalno slični. Milan čvrsto tvrdi da bi povećanje mogućnosti zapošljavanja značajno poboljšalo ukupnu kvalitetu života pojedinaca, neovisno o tome izjašnjavaju li se kao Srbi, Hrvati, Mađari ili bilo koje druge nacionalnosti. Ovi osjećaji potiču optimizam za povoljniju budućnost.