U pismu je napomenula da nema namjeru razvijati osjećaje prema Srbinu; no ostala je zatečena očevim odgovorom nakon što je od dečka dobila pozivnicu za zabavu. Prije nekoliko godina na Facebook stranici “Stranica ljubavi Srba, Hrvata i Bošnjaka. Širimo ljubav, a ne mržnju” podijeljena je fotografija na kojoj je objavljena potresna ispovijest mlade Hrvatice, koja je sve zaprepastila.

  • Kako su se bližile svečanosti u Srbiji, tekst je ponovno kružio internetom i izazvao ponovno zanimanje i raspravu. U pismu je izrazila neočekivanu ljubav prema jednom Srbinu, a posebno je ostala zatečena odgovorom svog oca nakon što je od dečka dobila poziv na zabavu. Evo rekreiranog teksta: Cijeli transkript njezine objave glasi: – Ja sam Hrvatica i nikad mi nije bila namjera, ali sudbina je htjela da se zaljubim u muškarca s druge strane Dunava. Moj otac, ratni veteran koji je doživio invaliditet i gubitak brata, šutio je kada sam mu prenijela vijest o mom dečku.

Njegova šutnja trajala je danima, tjednima, pa čak i mjesecima. Na kraju je došlo vrijeme kada su uspjesi mog dečka donijeli slavu i on je uputio poziv meni i mojoj obitelji da ga posjetimo u Beogradu. Dok sam pripremala torbu i ustajala rano ujutro kako bih uhvatila autobus, bila sam ugodno iznenađena kada su me dočekali otac, majka i brat, svi besprijekorno odjeveni.

  • Obavijestili su me da ćemo zajedno krenuti na ovo putovanje i podsjetili nas da se ponašamo dostojanstveno. S posebnim je naglaskom upozorio svog brata i sestru da se ne neozbiljno ponašaju i ne upuštaju u besmislene razgovore. Neočekivani dolazak mene i još jedne osobe, čije je čuđenje bilo neodredivo, ostavio je i mladića i njegova oca u stanju zbunjenosti. Kad smo ušli unutra, prostorijom je zavladala tišina, a moj otac je prekinuo tišinu riječima: “Pa, dragi moj susjed, gdje bi mogla biti ta izvrsna rakija?” I s osjećajem duboke radosti, izjavila je u svom iskrenom priznanju: “Ovaj će dan zauvijek ostati urezan u mom sjećanju kao najsjajniji u mom postojanju.”

BONUS TEKST:

Utjecaj vjere i religije je dubok i zadire u samu srž identiteta, vrijednosti, kulture i ponašanja pojedinaca na globalnoj razini. Kako bismo pružili sveobuhvatno razumijevanje, sljedeći su bitni koncepti i detalji koji se odnose na vjeru i religiju: Vjera obično obuhvaća osobno uvjerenje pojedinca ili oslanjanje na nešto čemu možda nedostaju konkretni dokazi. Suprotno tome, religija obuhvaća sveobuhvatan okvir vjerovanja, običaja, ceremonija i etičkih vrijednosti koje se odnose na duhovne dimenzije postojanja. Svijet obiluje mnoštvom religija, među kojima su najpoznatije kršćanstvo, islam, hinduizam, budizam i judaizam.

Svaka od ovih religija pridržava se svog osebujnog skupa vjerovanja, običaja i ceremonija. Potragu za smislom života i izražavanje duhovnosti često olakšava religija. U svojoj vjeri pojedinci otkrivaju utjehu, optimizam i motivaciju, zajedno s dubokim osjećajem pripadnosti većem postojanju. Utjecaj kulture često je oblikovan religijom koja ima značajan utjecaj na običaje, umjetnost, glazbu, arhitekturu i cjelokupni kulturni identitet različitih zajednica. Tradicije, praznici i rituali povezani s vjerskim običajima zauzimaju središnje mjesto u kulturnom tkivu brojnih društava.

Vjerske doktrine često pružaju moralne kompase i etičke standarde koji upravljaju ponašanjem njihovih sljedbenika. Ovi kodeksi obično zagovaraju suosjećanje, velikodušnost, poštovanje prema drugima i osjećaj zajedničke dužnosti. Potencijal religije da potiče i sklad i neslogu očit je u njezinoj sposobnosti da ujedinjuje i dijeli. Za njegovanje mira i razumijevanja među različitim vjerskim skupinama, ključno je prihvatiti toleranciju prema različitim uvjerenjima i uključiti se u međuvjerski dijalog.

Životi bezbrojnih pojedinaca oblikovani su i na njih utječu osobna vjerska iskustva. Ovi transformativni susreti mogu obuhvatiti niz praksi, poput molitve, meditacije, traženja duhovnog vodstva ili sudjelovanja u vjerskim obredima. Važnost vjere i religije u ljudskom iskustvu ne može se podcijeniti, jer duboko utječu na pojedince, zajednice i društva na globalnoj razini. Razvijanje razumijevanja i pokazivanje poštovanja prema različitim vjerskim uvjerenjima ključno je za poticanje skladnih međuljudskih veza, tolerancije i naposljetku mira.