Kada se pojavila u Minimaksovoj emisiji s pjesmom Čačak niko ije mogao ni slutiti u koje će se visine dići Lepa Brena. Uskoro je osvojila ne samo Jugoslaviju nego i susjedne države. Nijedna pjevačica u bivšoj Jugoslaviji nije mogla parirati njenoj popularnosti. Uprkos svom višedecenijskom prisustvu u muzičkoj industriji, Brena nastavlja da osvaja publiku i puni prostore širom regiona. Lepa Brena, proslavljena pevačica, suočila se sa bezbroj prepreka na svom putu, proživljavajući život u kome je njena dobrobit od malih nogu često bila zanemarena. Iako su njene suze često bile rezultat radosnih trenutaka, neosporno je da je balkanska senzacija prolila suze i pred nedaćama i izazovnim iskustvima koja su ostavila neizbrisiv trag u njenoj duši.

 

Prošlo je skoro deset godina od prerane smrti majke pevačice Lepe Brene, Ifete. Ifetin bi danas bio 91. rođendan i ne čudi što je Brena bila ispunjena poplavom emocija. U čast ovog značajnog dana, ona je na svom Instagram nalogu podelila iskrenu i nepoziranu sliku svoje drage majke. Sa iskrenom iskrenošću, Brena je u opisu fotografije izrazila iskrene čestitke svojoj majci, praćene dubokom željom da njena majka prisustvuje njenom rođendanu.

Razne međunarodne novinske kuće, onlajn portali, Instagram, pa čak i štampani mediji bili su opčinjeni majkom Lepe Brene, privukavši joj značajnu pažnju.

Nažalost, Ifetina majka umrla je u zemunskoj bolnici za vrijeme Aranđelovdana, koji je Brenina porodica slavila 2014. godine. Njeno posljednje počivalište bilo je u bošnjačkom haremu Meraj koji se nalazi u Brčkom.

  • Iako se retko viđa u javnosti, majka Lepe Brene bi o ćerki govorila ovako:U tom konkretnom slučaju, Ifeta je izrazila: “Iako se ona može pozvati kao Brena, imam privilegiju da je znam kao Fahretica. Ovo ime ima veliko značenje za mene, jer odaje počast mojoj sestri, koja je naslijedila svoj izuzetan dar od naše zajedničko poreklo, koje seže sve do naše majke.

 

Pevačica Brena 2010. godine naišla je na nesrećnu okolnost da joj je otac Abid preminuo na njen rođendan. Ovo je za nju bila srceparajuća slučajnost, jer je njen otac zauzimao vitalno mjesto u njenom životu i pružao joj je nepokolebljivu podršku. Gubitak njenog stuba snage imao je dubok uticaj na nju.

Uz srdačnu zahvalnost, pjevačica je otvoreno priznala svoj nepokolebljiv sistem podrške roditeljima, prisjećajući se dragocjenih trenutaka provedenih zajedno u svom voljenom rodnom gradu Brčkom.

Kroz više intervjua za medije, Brena je dosledno prenosila svoju duboku čežnju za majkom i značajan uticaj koji je njena majka imala na oblikovanje njenog života.

Prema Breninim riječima, društvena struktura u kojoj je odgajana davala je prioritet poštovanju očinske figure. Ipak, priznala je intelektualnu snagu svoje majke i otkrila da su često ulazili u razgovore. Njena majka je stalno naglašavala značaj inteligencije i upozoravala da se ne treba ponašati glupo.

Razmišljajući o svom odrastanju, pevačica se s nostalgijom prisjeća neprocjenjivih talenata koje joj je podarila njena majka – kulinarske vještine, umijeća izrade zimskog kaputa, pletenja, šivanja, pa čak i farbanja zidova i ukrašavanja tapiserija Wheeler.

  • Svako jutro počinjalo je divnom aromom kafe i ukusnim doručkom. Usred grupe dječaka, često bi učestvovala u živahnim aktivnostima poput skrivača, limuna i narandže, te odvažnog kupanja u rijeci Savi. Ovaj cijenjeni period njenog postojanja vrtio se oko njenih roditelja i njihovog boravka u Brčkom.

 

biografija:

Fahreta Jahić Živojinović, nadaleko poznata pod umjetničkim imenom Lepa Brena, izuzetno je popularna pjevačica porijeklom iz Jugoslavije. Tuzla je bila njeno rodno mjesto 20. oktobra 1960. godine, ali je odrasla u Brčkom pod njegujućim vodstvom roditelja Abida i Ifete. Brenino djetinjstvo obilježila je jednostavnost i sloboda. Ona je sa braćom i sestrama Faketom i Farukom pohađala Osnovnu školu “Zaim Mušanović”, gdje joj je izuzetan školski uspjeh donio titulu učenika generacije.

Koristeći svoj izuzetan rast od 180 cm, pokazala je svoje izuzetne košarkaške vještine. Tokom treninga u renomiranom klubu “Interplet” u Brčkom, njen instruktor fizičkog vaspitanja Vlade Bajer ljupko joj je dao nadimak Brena. Sa sedamnaest godina aktivno je učestvovala na cenjenom takmičenju srednjih škola „Mladi graditelji“.

Nakon što je osvojila prvo mjesto besprijekorno izvodeći renomiranu baladu “Sviraj više prijatelju” koju je u originalu izveo pokojni pjevač Kemal Monten, udružila je snage sa grupom Yudexi i krenula na putovanje zadivljujućih nastupa na mnoštvu plesova i takmičenja. Brena nije gubila vrijeme upuštajući se u solo karijeru, marljivo se upoznavajući sa stranim melodijama kako bi zadovoljila sve promjenjive ukuse svoje publike, a pritom je ostala vjerna svom poreklu njegujući i serenadeći sevdalinke u okvirima svog doma.