Za vrijeme osamdesetih jedna od najuticajnijih muzičkih grupa bila je svakako Novi Fosili u sastavu Đurđice Barlović koja je svojim predivnim glasom osvajala publiku. Ipak, njen život završio je poprilično rano i to na vrlo težak način, zbog kojeg i dan danas nije zaboravljena.

Od ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća Novi fosili su bend koji je, poput splitske grupe Magazin, tijekom godina doživio značajnu rotaciju pjevača. U ovom slučaju, fokusiramo se na izvornog glavnog pjevača Fosili, čiji je život došao do tragičnog kraja. Utjecaj pripovijedanja Đurđice Barlović duboko odjekuje u dušama onih koji su imali sreću da su je poznavali i voljeli, kao i onih koji su imali sreću svjedočiti njezinoj iznimnoj umjetnosti i vještini.

Iako je njezin odlazak bio preuranjen, ostavljajući nezamjenjivu prazninu, njezino sjećanje ostaje kroz bezbrojne priče i anegdote koje dijele oni dirnuti njezinom prisutnošću. Đurđica, rođena 23. kolovoza 1950. u Splitu, od malih je nogu pokazivala zavidne glazbene i glasovne sposobnosti. Odrastajući u blizini oceana, potaknula je duboku ljubav prema vodenim sportovima i jedrenju.

Još u mladosti aktivno je sudjelovala na raznim natjecanjima, nagovještavajući briljantnu glazbenu karijeru koja je pred njom. Njezin put u glazbenoj industriji započeo je pridruživanjem splitskom bendu VIS Batali. Na kraju ju je njezin talent doveo u Zagreb gdje je postala članica Novih fosila. Utjecaj njezinih izvedbi ostavio je trajan dojam na one koji su imali sreću da im svjedoče, budući da je njezin glas posjedovao osebujnost koja je bila lako prepoznatljiva.

Emocionalna dubina njezinih pjesama odjeknula je među nebrojenim pojedincima, a njezina scenska prisutnost ostavila je neizbrisiv trag na publiku. Uz svoja postignuća u scenskoj umjetnosti, Đurđica se uživjela i u ulogu odane majke svoja dva sina, Hrvoja i Bornu. Dok njezini sinovi istražuju pripovijesti svoje majke, otkrivaju njezinu brižljivost i duboku osjetljivost, kao i duboko ukorijenjenu ljubav prema glazbi koju su naslijedili od nje. Nažalost, 1992. Usred ljetnog odmora na Pagu, Đurđica je doživjela preranu i pogubnu smrt zbog iznenadnog i teškog srčanog zastoja.

Težak gubitak njezina života ostavio je neizbrisiv trag u srcima onih kojima je bila draga, posebno njezinih malih sinova kojima je prerano oteta majka. Međutim, upravo u dragim uspomenama na majku njezini sinovi otkrivaju snagu i poticaj da ustraju. Sjećanje na nju odaju na različite načine, kao što su njegovanje zajedničke ljubavi prema glazbi i odlazak na jedrenje.

Đurđica Barlović nije bila samo talentirana umjetnica, već i suosjećajna njegovateljica i nepokolebljiv izvor inspiracije za nebrojene pojedince. Unatoč kratkoći njezina postojanja, njezin utjecaj ostaje kroz njezinu glazbenu ostavštinu i trajnu ljubav i sjećanja koje je poklanjala drugima. Đurđica Barlović, poznatija kao Đurđa Barlović, rođena je 23. kolovoza 1950. godine u Splitu, Hrvatska. Već kao mala pokazivala je izniman glazbeni i vokalni talent.

Odrastajući uz more, razvila je duboku ljubav prema jedrenju i svemu što je vezano uz ocean, što će kasnije imati veliki utjecaj na njezin životni put. U nježnoj dobi krenula je na svoj glazbeni put, sudjelujući na raznim natjecanjima poput natjecanja “Djeca pjevaju” u Splitu. Kako je sazrijevala, njezina je strast prema glazbi postajala sve jača, što ju je nagnalo da uzme gitaru i nastavi profesionalnu karijeru u glazbenoj industriji.

  • Po završetku srednjoškolskog obrazovanja, dobila je profesionalni ugovor, čime je započela fokusiranije putovanje unutar carstva glazbe. Njezin izniman talent pokazao se pridruživanjem cijenjenom bendu VIS Batali, zvanom Split. Na kraju se preselila u Zagreb i postala cijenjena članica omiljene grupe Novi fosili, koja je uživala golemu popularnost u cijeloj bivšoj Jugoslaviji.

Njezin jedinstveni i zadivljujući glas odjeknuo je diljem regije, osvojivši brojne slušatelje emotivnom snagom svojih izvedbi. Ne samo da je Đurđica bila renomirana umjetnica, već se uživjela i u ulogu odane majke svoja dva sina, Hrvoja i Bornu. Njihove osobne priče osvjetljavaju njezinu brižnu i privrženu prirodu, kao i nepokolebljivu strast prema glazbi koju je usadila svojoj djeci.

Tragično, 1992. godine Đurđičin život naprasno je prekinut iznenadnim i teškim srčanim udarom. Gubitak njezina života stvorio je nezamjenjivu prazninu u srcima brojnih pojedinaca, no njezin utjecaj i dalje živi kroz glazbu koju je stvarala i nepokolebljivu ljubav koju je poklanjala svojim voljenima. Unatoč kratkoći postojanja Đurđice Barlović, sjećanje na nju ostaje kao izrazito talentirana umjetnica, odani roditelj i izvor motivacije za bezbrojne ljude. Njezin duboki utjecaj na svijet glazbe i trajno naslijeđe koje je ostavila za sobom utjelovljeni su u melodijama koje su postale duboko ugrađene u kulturnu tapiseriju regije.