Šaban Šaulić je važio za kralja narodne muzike čije pjesme se rado slušaju i pjevaju i dan danas. Poginuo je prije 5 godina kada se vraćao iz Njemačke s nastupa, a mnogi ga još uvijek nisu u potpunosti zaboravili i prebolili.

Majka Šabana Šaulića bila je poznata po svojoj suosjećajnoj naravi i srcu punom ljubavi. Šabana Šulića, glasovitu ikonu narodne glazbe, obožavali su obožavatelji diljem bivše Jugoslavije, no ljubav koju su mu Šapčani poklonili bila je neponovljiva. To ne treba šokirati, s obzirom da je Šaulić iskoristio svaku priliku da se vrati u svoj rodni grad i voljenu Mahalu.

Upravo u ovom naselju trenutno živi njegova sestra Sarajka, a tu je bila i kuća Ilduze Ilde Šaulić do njene nesretne smrti. Bila je to, naravno, majka Šabana Šaulića. Prilikom posjete ulici njihovog djetinjstva, Šabanov rođak Hasan Dudić bio je u pratnji novinara i intervjuirao njihove susjede. Mediji su na račun poznate ikone narodne glazbe dočekani samo komplimentima.

Komšije su rado pričale i o Šabanovoj majci, koja je u Šapcu bila nadaleko poznata po dobroti i izuzetnoj ljepoti. Jedan od susjeda rado se prisjeća Ilde, doista izvanredne žene koja je imala velikodušan duh i sklonost dijeljenju. S oduševljenjem je podijelila prve trešnje djeci iz susjedstva, svojom ljubaznom gestom razveselila ih. Osim toga, njezina duboka strast prema glazbi bila je očita jer je svim srcem slavila i odavala počast talentiranim glazbenicima, često se pridružujući proslavama svojim plesom i pjevanjem.

Slobodno se može reći da su Ildu obožavali svi u zajednici. Sarajka, Šabanova sestra, ima samo lijepe riječi za reći o njihovoj majci, a otkrila je i tajnu koja je do ovog trenutka ostala nepoznata. Sarajka dijeli srcedirljivu priču o svojoj majci, koja je imala duboku ljubav i poštovanje prema ljudima svih pozadina i tradicija. Iako je muslimanka, radost praznika prihvatila je farbajući jaja i dijeleći ih svojim susjedima. Imala je poseban afinitet prema svetoj Petki i često joj se molila.

  • Kad god bi poželjela Sabana, u molitvi bi se obratila Svetom Petku. Čudesno, za nekoliko dana ispunila bi joj se želja, jer bi se Šabana pojavila na majčinom pragu. Ime Šabanova mlađa kćerka dobila je u čast svoje bake Ilde, koja je slovila za jednu od najljepših Šapčanki. Ne samo da je unuka naslijedila njezino ime, već i njezinu izuzetnu ljepotu. Kako bismo se uvjerili u istinitost ove tvrdnje, možemo jednostavno pregledati popratne fotografije.

Šaban Šaulić, kojeg je publika smatrala vladajućim monarhom srpske narodne i narodne glazbe, bio je vrlo voljen pjevač. Rođen 6. rujna 1951. u Šapcu, tragično je preminuo 17. veljače 2019. u njemačkom Bielefeldu u prometnoj nesreći sa smrtnim ishodom. Šaulić je svoje formativne godine proveo u Bijeljini, odakle je njegova majka Ilduza Demirović koja mu je prenijela izuzetan vokalni talenat.

Veroljub Jovanović, član orkestra Budimira-Buce Jovanovića i vrsni violinist, Šabana je prvi put susreo u lokalnoj kafani u kojoj je često nastupao. Prepoznavši njegov neizmjerni talent, Veroljub je Šabana upoznao s poznatim harmonikašem i skladateljem koji mu je preuzeo ulogu mentora, usmjeravajući ga u pjevačku umjetnost.

Godine 1969. Buca je skladao Šabanovu debitantsku pjesmu “Dajte mi utjeha”, koja je ubrzo postigla veliki uspjeh. U tom periodu Šaban se odlučio za izvođenje pjesme na ijekavici, jer je to tada bio prevladavajući trend. PGP RTS je nakon toga izdao njegov prvi singl sa tri dodatne numere: „Sviraj mi Cigo tužnu pesmu“, „Ne plači srce“ i „Sam sam u kafani“.

Zajedno sa suprugom Gordanom ponosna je majka troje djece: dvije kćeri Ilde i Sanele te sina Mihajla. Unatoč Šabanovim početnim protivljenjima, Ilda je krenula njegovim stopama i proslavila se kao pjevačica. Mihajlo je, pak, u romantičnoj vezi s Draganom Džajić, kćerkom bivšeg igrača Zvezde Dragana Džajića. Sanela, treće dijete, u sretnom je braku sa Zoranom Batom Mirkovićem, bivšim nogometašem Partizana, a Šaban sada uživa u ulozi djeda njihovom sinu Luki.

Osim toga, Šaban je priznao i pružao financijsku potporu svom izvanbračnom sinu, Robertu, sve dok nije napunio 18 godina. Medijski izvještaji sugeriraju da se Šaban trenutno suočava s financijskim poteškoćama u Zrenjaninu, boreći se da zadovolji svoje osnovne potrebe.