Svi mi žudimo da imamo dom koji je samo naš i u kojem možemo da živimo. S dubokom ljubavlju prema povijesti i strašću prema arheologiji, John Bryan, 43-godišnji odvjetnik iz Zapadne Virginije, krenuo je u misiju otkrivanja skrivenih blaga unutar zidova veličanstvene bijele kuće smještene na ogromnom imanju. Njegov je cilj bio otkriti potencijalnu utvrdu iz 18. stoljeća koja bi mogla imati značajnu povijesnu vrijednost. Veličanstvena bijela palača, koja se može pohvaliti nevjerojatnom starošću od 253 godine, smještena usred izuzetno bujnog zelenog krajolika, predstavljala je golem pothvat za njega. Međutim, 2019. uspješno je stekao nekretninu i krenuo na putovanje istraživanja koje je nadmašilo sva njegova očekivanja.

 

Nakon kupnje kuće, John je radio pod pretpostavkom da je izgrađena na tlu Byrnside’s Fort, utvrde od balvana iz 18. stoljeća. Tijekom građanskog rata ova je utvrda pretvorena u stambenu nastambu, s ožbukanim unutarnjim zidovima i bijelim drvenim letvicama koje su ukrašavale vanjštinu. Međutim, kako bi potvrdio postojanje ove povijesne utvrde skrivene unutar kuće, John se upustio u pedantan zadatak rastavljanja unutarnjih zidova, vodeći računa da izbjegne bilo kakvu štetu na sumnjivu skrivenu strukturu.

Osim što je otkrio skrivenu utvrdu skrivenu ispod slojeva žbuke, došao je do izvanrednog otkrića neprocjenjivih artefakata unutar njezinih granica. Ta su blaga uključivala ožalošćenu haljinu iz viktorijanskog doba, španjolske srebrne novčiće koji datiraju iz 18. stoljeća, tiskane knjige koje dokumentiraju vojnike iz Revolucionarnog rata koji su nekoć okupirali utvrdu, uspomene iz Prvog svjetskog rata i opsežnu zbirku ranih fotografija i dagerotipija , predstavlja jedan od najranijih oblika fotografije koji postoji.Brianova intenzivna fascinacija povijesnim događajima koji su prethodili američkoj revoluciji u dolini Grinriar u Zapadnoj Virginiji više je od običnog zanimanja – graniči sa sveobuhvatnom opsesijom. Možda upravo u toj gorljivoj potrazi leži odgovor na njegovo izvanredno otkriće. Bez njegove nepokolebljive predanosti otkrivanju skrivenih utvrda razasutih po zapadnim regijama Virginije, Brianova revolucionarna otkrića mogla bi lako izbjeći otkrivanju bezbrojnim generacijama.

 

Prema Brianu, lociranje drevnih utvrda može se pokazati prilično izazovnim. Dok su određene utvrde već identificirane, mnoge druge ostaju neotkrivene. Da bismo uspješno odredili ta nalazišta, moramo posjedovati vještine marljivog istraživača, pedantno ispitujući stare rukopise i unakrsno upućujući različite izvore. Osim toga, korištenje detektora metala postaje ključno u ovom nastojanju. Brian je podijelio ove uvide s Daily Mailom. Tijekom četiri godine posvetio je vrijeme uređenju novonabavljene kuće. S brižljivom pažnjom, mukotrpno je demontirao svaki unutarnji zid, osiguravajući da tvrđava za koju je vjerovao da je skrivena unutar nje ostane neozlijeđena. Osim zidova, ručno je uklonio i stropove, otkrivajući riznicu unutar tvrđave. Među otkrićima su bili drevni ključevi i lokoti, elegantan mač i škrinja s lutkama koje su se počele topiti. Kako je Brian dublje zaranjao u svoje istraživanje kuće, našao se uronjen u bogatu tapiseriju 18. stoljeća, s bezbrojnim zamršenim detaljima koji su se odvijali pred njegovim fasciniranim očima. Upuštajući se u istraživanje kako unutrašnjosti tvrđave, tako i svoje novokupljene kuće, Brajan se posvetio otkrivanju zadivljujućih priča obitelji koje su nekada živjele upravo na toj adresi. Rezultati njegova istraživanja donijeli su fascinantna otkrića, a posebno je intrigantna činjenica da on i njegova supruga ne planiraju naseliti dragocjenu nekretninu koju su kupili s neizmjernim oduševljenjem. Čvrsto tvrde da će njezina povijesna važnost i Brajanova gorljiva odlučnost da je sačuva osigurati njezino trajno održavanje.