U značajnoj presudi, Vrhovni sud u Hrvatskoj odlučio je da Severini i Milanu Popoviću ukine zajedničko starateljstvo, dajući potpuno starateljstvo Severininom bivšem supružniku.Tako je kralj bakra opet pobijedio bar kada je hrvatsko pravosuđe u pitanju. Ova borba za starateljstvo traje već duže vreme, a nažalost, Severini je to drugi put da je Aleksandru oduzeto starateljstvo. Vrhovni sud Republike Hrvatske posebno je naveo da je sud u Splitu zanemario vještačenje, propuštajući ga uvažavajući, već je djelovao pod utjecajem direktiva treće strane.

Pevačičin rodni grad Split postao je centar kontroverzi zbog nedavne presude koja je izazvala sumnju u njen uticaj na sud. Međutim, Vrhovni sud Hrvatske i domaći mediji intervenirali su poništavanjem presude, tvrdeći da je to bila namještanje vanjskih sila koje su dovele splitski sud do kršenja zakona. Severinin advokat je u izjavi za medije izrazio nepoznavanje odluke Vrhovnog suda i odbio je da komentariše tu stvar. On je samouvjereno opovrgao ideju da Vrhovni sud ima ovlasti da poništi odluku Županijskog suda, jer nije bila predmet revizije ili vijećanja. Međutim, Vrhovni sud se ipak bavio proceduralnim pitanjem, koje bi potencijalno moglo rezultirati drugačijim stavom u odnosu na Županijski sud u Splitu, što bi potencijalno moglo potaknuti zahtjev za reviziju presude Županijskog suda.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, ako je tačna tvrdnja da je upućen na vještačenje, onda je odluka Vrhovnog suda u suprotnosti sa pravnim stavom Ustavnog suda iz njihove odluke U-III/1568/2014. Ovo znači da je Vrhovni sud, umjesto da podržava jednoobraznost u pravnim postupcima, djelovao direktno prkoseći ustavnim i pravosudnim standardima. Severina je u obraćanju medijima izrazila frustraciju konačnom odlukom vrhovnih sudija. Naglasila je da je njeno dijete osoba sa samostalnim razmišljanjem i da ne treba da bude podvrgnuto decenijskom mučenju unutar sistema bez obzira i razgovora. Severina je čvrsto uvjerena da nije potrebno davati dodatne dokaze o nepravilnostima u presudama Vrhovnog suda, posebno onima kojima su prekršene utvrđene zakonske procedure Ustavnog suda, potvrdio je i njen pravni savjetnik.

Odlučna je da se bori za svoje dijete, koje je sastavni dio njenog života od rođenja, i odbacuje ideju da je njeno dijete roba kojom se trguje ili kojom se manipuliše. Severina smatra da je nepravedno da bilo ko ima takvu kontrolu nad njenim djetetom i jednostavno želi više kvalitetnog vremena izvan trenutno ograničenog rasporeda. Nemogućnost njegovanja tješnje veze sa svojim djetetom, posebno zbog geografske udaljenosti između nas – s njima koji žive u Zagrebu, a ja negdje drugdje – izvor je ogromne boli. Činjenica da naša država dozvoljava da se takve nepravde nanesu nevinom djetetu je zaista srceparajuća, a ja sam primoran da šutim kako ne bih uvrijedio druge. Kretanje hrvatskim pravosudnim sustavom za mene je bilo naporno putovanje, a sada ulazim u još jedno izazovno poglavlje s Vrhovnim sudom. Međutim, ono što razlikuje ovo iskustvo je prisustvo mog djeteta pored mene; Nisam sama u ovoj borbi. Ključno je prepoznati da je moj lični značaj u ovoj stvari beznačajan. Kao što su sudije trenutno uključene u bitku za pravičnu nadoknadu putem štrajka, ja ću ustrajati u zalaganju za dobrobit svog djeteta, koje je izrazilo snažnu želju da živi sa mnom. “Nažalost, čini se da ovo ključno pitanje zanemaruju oni na pozicijama moći, posebno oni koji su umiješani u koruptivne radnje”, požalila se pjevačica. Vrijedi napomenuti da je Županijski sud u Splitu 2021. godine donio presudu o zajedničkom pritvoru.