Iako nije neuobičajeno naići na značajne razlike u godinama u Hollywoodu, neki pojedinci su to doveli do ekstremne razine upuštajući se u ilegalne aktivnosti pod krinkom “ljubavi”. Zajednica Billa Wymana, bivšeg basista Rolling Stonesa, i Mandy Smith, pjevačice i manekenke, naširoko se smatra jednim od najneobičnijih brakova u povijesti. Poznati glazbenik u 47. godini života ukrstio je puteve s djevojkom od samo 13 godina. Osvrćući se na njihov prvi susret, primijetio je da je “veza bila trenutna”.

  • Mandy ga je u društvu starije sestre Nikole ispratila na dodjelu BPI nagrada. U svojoj biografiji, Wyman je izrazio svoje strahopoštovanje, rekavši: “Ostavila me bez daha… imala je staloženost trinaestogodišnje žene.” Tek dvije i pol godine kasnije, kada je navršila zakonskih 16 godina, njihova je veza postala javna u Velikoj Britaniji. Unatoč poznatom Wymanovu kršenju zakona, vlasti su odlučile ne poduzeti mjere. Naposljetku, par se vjenčao 1989. kada je ona napunila 18 godina, no njihova je ljubavna priča završila samo dvije godine kasnije, što je dovelo do dugotrajnog i bolnog procesa razvoda. Kao rezultat toga, Smith je dobio nagodbu od 800.000 funti.

Međutim, posebnosti tu nisu stale. Godine 1993. Wymanov 30-godišnji sin Steven iz prethodnog braka šokantno je oženio Smithovu majku Patsy, koja je tada imala 46 godina. Njihova zajednica, koja je izazvala veliki skandal, nažalost je prekinuta nakon samo dvije godine. Što se tiče Mandy, ona je iste godine stupila u brak s nogometašem Patom Van Den Hauweom, no i ta je zajednica trajala samo dvije godine.

  • Ipak, 2001. godine nakratko se zaručila za Iana Mosbyja, poznatog modela Vanity Faira, a zajedno su dobili sina Maxa Harrisona. Neko vrijeme Mandy se bavila karijerom pjevačice, no posljednjih se godina odlučila držati po strani. Preselila se u Manchester i kao samohrana majka trenutno zajedno sa sestrom Nikolom vodi PR tvrtku. Godine 2010. Smith je javno zatražila povećanje zakonske dobi za pristanak za veze u Velikoj Britaniji sa 16 na 18 godina. Unatoč neočekivanoj prirodi svoje izjave, čvrsto je vjerovala u svoje stajalište, izjavivši: “Iako se može činiti neobičnim budući da Ja sam uvjeren u svoje razumijevanje ovog pitanja. Što se tiče Wymana, on je 1993. godine stupio u brak sa Suzan Acosta, što je rezultiralo rođenjem sina i tri kćeri. Trenutačno žali zbog svoje zajednice sa Smithom i priznaje svoju glupost kad je pretpostavio da će brak s mladom ženom opstati.

 

BONUS TEKST:

Krajolik zdravstvene skrbi i upravljanja bolestima je u stalnom stanju transformacije zbog stalnih medicinskih istraživanja i revolucionarnih otkrića. U nastavku ćete pronaći zbirku zadivljujućih pojedinosti u vezi s ovim napretkom: Čuveno otkriće u medicini poznato kao penicilin, koje je jedno od najpoznatijih otkrića u ovom području, revolucioniralo je liječenje bakterijskih infekcija. Alexander Fleming, britanski znanstvenik, može se smatrati zaslužnim za otkriće penicilina 1928. godine. Njegovo promatranje sposobnosti plijesni Penicillium da spriječi rast bakterija utrlo je put širokoj upotrebi prvog antibiotika.

Liječenje dijabetesa doživjelo je revolucionarnu transformaciju 1921. revolucionarnim otkrićem inzulina od strane Fredericka Bantinga, Charlesa Besta i Johna Macleoda. Inzulin, vitalni hormon odgovoran za regulaciju razine šećera u krvi, od tada je postao široko prihvaćena i uobičajena terapija za osobe s dijabetesom tipa 1. Štoviše, često se koristi u liječenju dijabetesa tipa 2. Revolucionarno postignuće dogodilo se 2003. godine kada su znanstvenici uspješno dovršili sekvenciranje cijelog ljudskog genoma. Ova značajna prekretnica potaknula je naše razumijevanje ljudske genetike i otvorila nove puteve za personaliziranu medicinu.

Kroz sekvenciranje genoma, istraživači sada mogu odrediti genetsko podrijetlo raznih bolesti, utirući put prilagođenim terapijama i individualiziranim pristupima liječenju. Cjepiva imaju ključnu ulogu u zaštiti od zaraznih bolesti i smatraju se jednim od najvažnijih alata u prevenciji. Revolucionarni razvoj cjepiva protiv varičele Edwarda Jennera 1796. označio je početak niza napretka u istraživanju cjepiva. Ovaj napredak doveo je do stvaranja i primjene cjepiva koja su uspješno iskorijenila ili učinkovito kontrolirala bolesti poput ospica, dječje paralize, hepatitisa, gripe i brojnih drugih.

Područje genetskog inženjeringa i genske terapije potpuno je transformirano revolucionarnom tehnologijom poznatom kao CRISPR-Cas9. Ova izvanredna inovacija omogućuje preciznu modifikaciju gena u različitim organizmima, otključavajući široku lepezu potencijalnih primjena u područjima liječenja genetskih bolesti, terapeutskog napretka i istraživanja bioloških mehanizama. Napredak tehnologije otvorio je put za pojavu telemedicine, revolucionarnog pristupa koji omogućuje pružanje zdravstvenih usluga na daljinu korištenjem telekomunikacijskih tehnologija.

Ova revolucionarna inovacija osigurava pojedincima čak i na najudaljenijim lokacijama pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi, dok istovremeno smanjuje troškove i proširuje dostupnost medicinskih usluga. Napredak u području medicine kontinuirano poboljšava naše razumijevanje bolesti, dijagnostičkih metoda i tretmana, što u konačnici rezultira poboljšanim globalnim zdravljem i produženjem životnog vijeka pojedinaca.