U svojoj uobičajenoj šetnji šumovitim stazama u blizini sela Turići, Travničanin Sead Muslimović naletio je na neočekivano arheološko blago. Područje, poznato kao Gradina, pretvoreno je u mjesto neiskorištenog povijesnog bogatstva nakon prorjeđivanja šume koju je stvorio čovjek prije samo dvije godine. Tijekom svoje šetnje Muslimović je primijetio ulomke keramike, a njegova radoznala priroda i oštro oko za detalje doveli su ga do revolucionarnog otkrića koje ima potencijal otkriti nove uvide u prošlost ovog kraja.

Sead Muslimović u početku nije pridavao značajniji značaj svom prvotnom nalazu, ali je vrlo brzo shvatio značaj svog otkrića. Svojom radoznalošću i pedantnim ispitivanjem šumskog tla štapom naletio je na arheološke predmete koji, kako će naknadna analiza pokazati, potječu iz željeznog doba. Otkriveni artefakti potaknuli su hitno uključivanje arheologa, koji su se prihvatili zadaće njihovog proučavanja i analize. Adnan Busuladžić, ugledni profesor s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, potvrdio je da keramički ulomci potječu iz željeznog doba. Ovo značajno otkriće naglašava nužnost dodatnih arheoloških istraživanja kako bi se razriješila povijesna enigma koja okružuje ovo konkretno nalazište.

Nepostojanje bilo kakvih organiziranih arheoloških istraživanja na ovom lokalitetu istaknuo je Aziz Ćatić, direktor Zavoda za urbanizam i zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Srednjobosanskog kantona. Međutim, s nedavnim otkrivanjem keramike, pojavljuje se nova prilika za opsežna istraživanja koja bi mogla otkriti značajne uvide u povijesnu pozadinu regije.

Željezno doba, koje nasljeđuje brončano doba i proteže se do početka modernog doba, ima veliku važnost u području prapovijesti. Pojava metalurgije u Europi oko 11 stoljeća prije Krista označava pomak u ovo doba poboljšane tehnologije. Noviji nalazi keramičkih predmeta na lokalitetu Gradina pružaju dragocjenu priliku za dublji uvid u način života i kulturu ovog značajnog povijesnog razdoblja. Očekuje se da će arheološka istraživanja koja su u tijeku rasvijetliti živu povijest ove regije i pridonijeti širem razumijevanju razvoja ljudskog društva na ovom zemljopisnom području.