Poznat po svojim bezvremenskim boemskim melodijama, Toma Zdravković je legendarna figura u glazbenoj industriji, ostvarivši sjajnu karijeru koja osvaja publiku do danas. Izvanredna putanja njegova života ovjekovječena je u obliku biografskog filma pod nazivom “Toma”, objavljenog 2021. Bez znanja mnogih, umjetničko umijeće Tome Zdravkovića proširilo se izvan njegovog zadivljujućeg vokala, jer je također pokazao svoj talent kao pjesnik i skladatelj.

Prije nekoliko dana opljačkana je rodna kuća Tome Zdravkovića u leskovačkom selu Pečenevce. Uoči Nove godine lopovi su silom skinuli ulazna vrata s imanja i neoprezno ih odbacili u blatnjavu zemlju. Njihovo poznavanje okoline bilo je vidljivo, što ukazuje na razinu prethodnog znanja.

Nakon razgovora sa Stanišom Cvetanovićem, nosiocem obnove kuće slavne pjevačice, ekipa Kurira se upustila u raspravu o stvarima koje su iznesene iz kuće i razmjerima pričinjene štete. U svom nastojanju da pretvorim Tomovu kuću u cijenjeno odredište i vratim joj bivšu slavu muzeja, uložio sam sve od sebe. Neosporno je da je zahvaljujući Tomu selo Pečenevce na jugu Srbije postalo značajna usputna stanica za putnike na putu za Grčku, Bugarsku i Makedoniju. Restoran koji je on osnovao već je stekao široku prepoznatljivost, a sada nam je cilj osnovati i muzej. Na seoskom zboru predložio sam da se svi mještani udruže i ulože u obnovu kuće. Srećom, moj je prijedlog dobio ogroman odaziv, a mnogi su pojedinci obećali svoju potporu ovom projektu.

Polako ali sigurno počeli smo skupljati sredstva koja smo promptno ulagali. Naš trud je urodio plodom jer smo novcem obnovili krovište i betonirali terasu. Zanimljivo je da su vješti majstori velikodušno nudili svoje usluge besplatno. Međutim, usred tog napretka, skupina lukavih pojedinaca iskoristila je priliku da ukrade cement namijenjen za dvorište i čak je otišla toliko daleko da su ukrali električne kablove kako bi zamijenili one zastarjele u našem domu. Najviše me zbunjuje što su i oni pobjegli s majstorskim alatom. Pouzdano mogu tvrditi da se nitko od naših mještana ne bi upustio u takvo ponašanje. Evidentno je da su krivci iz susjednog sela, jer su dobro poznavali našu imovinu. O drskosti njihovih postupaka govori i činjenica da su pribegli razbijanju vrata na terasi, što nam je donelo dodatni trošak, jada se Staniša u razgovoru za Kurir.