Lepa Brena je bila daleko najpopularnija pjevačica u Jugoslaviji. Narodne mase su je obožavale do te mjere da se to smatralo društvenim fenomenom. Punila je ne samo dvorane i stadione kod nas nego i u susjednim zemljama. 

Tokom 1980-ih, Lepa Brena, poznata pevačica, uživala je ogromnu popularnost. Ona je poslužila kao inspiracija za mnoge pojedince, ali malo ko je mogao da parira njenom izuzetnom talentu i harizmu.

Među onima koji su tražili da je svrgnu bio je i Milutin Popović Zahar, bivši saradnik. Nakon rastave od Brene i “Slatki greh”, naišao je na Gordanu Adamov, koja se tokom programa predstavila kao Lepa Lana.

  • Uprkos tome što je izgledala spremna da postigne veoma poželjnu profesionalnu putanju, naglo se povukla iz svog polja. Kasnije je otkriveno da je njen odlazak potaknut prijetećim prijetnjama kojima je bila izložena.

Lepa Lana, poznata i kao pevačica Gordana Adamov, bila je veoma tražen izvođač u bivšoj Jugoslaviji. Njen primarni cilj, kako su mediji preneli, bio je da sruši slavu Lepe Brene, a to je postigla uz pomoć Milutina Popovića Zahara. Od trenutka kada je izašla na binu,

Lana je osvojila publiku i njena popularnost je naglo porasla, što je dovelo do porasta potražnje za ulaznicama za koncerte. Međutim, postojao je kolega umjetnik koji je ometao Lanin put do slave, nekoga koga nikada nije smjela spomenuti po imenu.

Daleke 1983. godine krenuo sam na svoje muzičko putovanje kreirajući svoj debi album pod nazivom “Ja sam Lana”. Za ovu priliku zaslužan je Milutin Popović Zahar, koji je odigrao značajnu ulogu u otkrivanju mog talenta.

Zanimljivo, svađa sa Lepom Brenom i “Slatkim grehom” dovela ga je do traženja novog pandana slavnoj Breni. Tako je naletio na mene i dao mi nadimak Lepa Lana, ime koje mi je od milja dao pokojni Minimak, kako je Lana spominjala u tom periodu.

Uprkos prvobitnoj nameri da skinu sa trona Lepu Brenu, ove dve rivalke su iznenađujuće održale odličan odnos, na veliko iznenađenje mnogih.

 

Lana se u jednom intervjuu prisetila početka svoje karijere u hotelu, gde je otelotvorila ono čemu su se ljudi u Srbiji divili: zadivljujuću ženu sa rasnim atributima. Naša veza je bila izvanredna i uspostavili smo snažan odnos. Međutim, nisam imao želju da se poredim sa njom; namjera mi je bila da probijem svoj put i ostanem vjeran sebi. Kada su nam se putevi ukrstili, oprostili smo se.

Aktivno je bila uključena u produkciju albuma i singlova do 1995. godine. Među njenim najzapaženijim uspjesima su pjesme “Ne daj srcu da luta” iz 1983., “Zovi me, pričao si da me voliš” iz 1985. i “Hoću – Neću” iz 1990.

  • Ni za koga nije znala, donela je neočekivanu odluku da iza sebe ostavi svoj popularni život i preseli se u Ameriku sa suprugom i detetom, a sve zbog uznemirujućih pretnji kolege.

Gordana Lana Adamov otkrila je da je nakon trijumfa prvog albuma donijela svjesnu odluku da se povuče iz očiju javnosti. Primarni katalizator za ovaj izbor bile su alarmantne i eksplicitne prijetnje kolege muzičara, koji se zakleo da će naštetiti i njoj i njenom djetetu ako nastavi da proizvodi albume.

Zapanjujuće, ova ista osoba se sada predstavlja na prijatan način, čak ide toliko daleko da je zagrli pri njihovim susretima. Averzija Gordane Lane Adamov prema autoritetima, zajedno sa njenom prirodom snažne volje i otporom prema konformizmu, na kraju ju je navela da prekine sve aktivnosti i preseli se u Sjedinjene Države.

Nastupi u Americi i Srbiji moja je strast poslednjih 25 godina. Saradnja sa suprugom, koji vješto svira harmoniku, unosi dodatni sloj radosti mojim nastupima. Čvrsto vjerujem da je bavljenje onim što volim ono što mom životu daje pravu svrhu i ispunjenje.

I posle niza godina, sećanja na Lepu Lanu ostaju urezana u svesti starijih generacija. 2019. godine, njena uvjerenost u odabiru pravog puta za sebe, potvrđena je kada je na festivalu Filigrani u Skoplju dobila prestižnu nagradu za životno djelo.