Prošla je decenija otkako je poznata jugoslovenska umetnica Zlata Petković otišla sa ovog sveta, ostavivši porodicu , prijatelje i fanove neutješnima jer su se morali  oprostiti od nje. Zlate se svi rado sećaju po ulozi Marije u kultnoj seriji Otpisani, a važila je za jednu od najneverovatnijih glumica svog vremena. Zauvijek će ostati zapamćena po brojnim ulogama, ali je ova ostavila najveći trag u njenoj karijeri. O njenom životu se zna dosta toga, iako je ona pokušavala da sačuva bar neki dio za sebe.

  • Zlata Petković je pre studija započela glumačku karijeru, debitujući u cenjenom filmu “Bubašinter” reditelja Milana Jelića. Sa nepunih 17 godina Zlata je ostvarila izuzetan podvig osvajanjem titule Miss Jugoslavije 1971. Uprkos prvobitnim rezervama, donela je odlučnu odluku da se bavi glumom i upisala Fakultet dramskih umetnosti, gde se pridružila razredu koji je uključivale su značajne ličnosti kao što su Bogdan Diklić, Ljiljana Stjepanović, Snežana Savić, Lazar Ristovski. U decembru 2012. godine tragično je preminula voljena Marija iz popularne serije “Otpisani”, ostavivši iza sebe ožalošćenu bivšu Jugoslaviju. Ne samo da je bila supruga kompozitora Aleksandra Sanje Ilića, već je bila i sestra muzičara Dejana Petkovića.

Tokom tri decenije, glumica je doživela srećan i uspešan brak sa kompozitorom Aleksandrom Sanjom Ilićem, a odgajala je i svoja dva sina, Gvozdena i Andreja. Zlata Petković je 1971. godine stekla cenjenu titulu Miss Jugoslavije, a iste godine je na takmičenju u Tokiju dobila prestižnu titulu Miss fotogeničnosti sveta.

Njene izuzetne uloge Marije u „Zapisanom” i Lepe u „Grlu jagode” ostaju urezane u sećanja ljudi. Konkretno, Zlata je napomenula da je odbila razne glumačke prilike. Nakon razmišljanja, shvatio sam da postoji ogroman višak pojedinaca poput mene u industriji zabave, a taj višak može ometati produktivnost.

Tržište je postalo prezasićeno, što je rezultiralo padom ukupnog kvaliteta filmova i serija. Shodno tome, namjerno sam odlučio da odbijem brojne glumačke prilike. S obzirom na moju slobodu izbora, nikada nisam oklevao da odbijem projekte koje ne bih mogao svesrdno podržati.

Umjesto toga, moj fokus je bio na pozorištu i postao sam dio putujućih trupa. Tokom svih ovih godina, upravljao sam svojim poslom prema sopstvenim željama. Zbunjuje me kada ljudi dovode u pitanje moje odsustvo sa određenih platformi.

Čini se da se sumnja u egzistenciju kada ih više nema na televiziji. Međutim, ja sam odlučan u svojim željama i prioritetima. Nikada nisam ništa tražio iz očaja i vjerujem da mi to daje značajnu prednost. Uvek sam imala slobodu da se bavim samo projektima u kojima sam iskreno želela da budem deo i koje sam od srca volela – rekla je ona.

Sanja Ilić je svojevremeno iznela uvide u svoj profesionalni put. Glumci se često suočavaju s izazovom da zauvijek budu povezani s jednim likom. Međutim, Zlata, koja je glumila Mariju u “Otpisanima”, odlučila je da se ne definiše samo tom ulogom. Porodica i dom su joj uvijek bili prioritet, a ne karijera.

Kada su je pitali o njenim izborima, objasnila je da su njena deca, muž i kuća najvažniji aspekti njenog života. Unatoč potencijalu za uspješniju karijeru, namjerno je izbjegavala pojavljivanje na ekranu. Kako se navodi u intervjuu medijima, Zlatin suprug Sanja Ilić izjavila je da ona ima jasnu viziju za svoj život i da je ništa ne može odvratiti od toga.

Nažalost, Zlata je preminula 2012. godine od moždanog udara, nakon što se duže vreme borila sa visokim krvnim pritiskom. Tokom njenih zdravstvenih borbi, njen odani suprug Aleksandar Sanja Ilić stajao je uz nju do samog kraja. Način na koji je prošla bio je i neočekivan i tragičan, ne ostavljajući Sanji priliku da iskaže dubinu svoje ljubavi prije nego što se dogodio nemili događaj.

  • Zlatin nagli pad doveo je do hospitalizacije, gde su lekari pokušali da je ožive kroz indukovanu komu. Međutim, uprkos njihovim naporima, njen život nije mogao biti spašen. Sanja je lično svjedočila srceparajućem trenutku kada je njegova duboka ljubav bila isključena sa uređaja za održavanje života.

Njihova ljubav je trajala nevjerovatnih trideset godina, a u središtu je bio muzičar i frontmen grupe “Balkanika”. Njihova ljubavna priča kulminira sa sinom Andrejem, koji ne samo da deli njihovu duboku ljubav prema muzici, već i drži cenjenu poziciju vlasnika renomirane producentske kuće IDJ Videos.

U nedavnom intervjuu za Blic, Andrej je izrazio nepokolebljivu rešenost da nastavi i nakon prerane smrti njegove majke Zlate. Njegov glavni prioritet sada je usmjeriti sina Andreja na pravi put, pružajući podršku i smjernice umjesto otpora.

  • Andrej je pričao o dve duboke rane koje su mu se urezale u srce – tragičnom gubitku njegovog najboljeg prijatelja i kolege iz benda Petra Jovičića Trte u razornoj nesreći, i godinama kasnije, srceparajućem odlasku njegove voljene supruge Zlate Petković. Nažalost, Sanja Ilić, talentovani muzičar i tekstopisac, prerano je preminula zbog COVID-19 7. marta 2021. godine.