Tragično, sudar između zrakoplova Obalne straže i putničkog zrakoplova Japan Airlinesa rezultirao je gubitkom pet članova posade Obalne straže. Incident se dogodio u zračnoj luci Haneda u Tokiju, gdje se avion nakon toga zapalio na pisti.

Videozapisi koji kruže društvenim mrežama prikazuju potresnu scenu dok avion juri niz pistu, ostavljajući plameni trag za sobom. Čudesno, u roku od samo 90 sekundi, 379 putnika uspješno je evakuiralo zrakoplov. Dok stručnjaci hvale brzu reakciju, promatrači u panici bježe od požara. Početni šok ustupio je mjesto intenzivnoj vrućini i dimu, aktivirajući instinkt za preživljavanje putnika. Iako su svi putnici na komercijalnom letu sigurno evakuirani, tragedija pogađa putnike drugog zrakoplova—manjeg zrakoplova Obalne straže na putu pružiti pomoć žrtvama potresa. Nažalost, pet osoba je izgubilo život, a pilot je zadobio teške ozljede.

Istraga je trenutno u tijeku. Događaji koji su se odvijali u zračnoj luci Haneda u 17:47 po lokalnom vremenu trenutno se istražuju kako bi se utvrdilo kako su dva zrakoplova istovremeno završila na pisti. Trenutačno, iskazi putnika i video snimke daju uvid u nekoliko zastrašujućih minuta, ostavljajući one koji su uključeni u stanje nevjerice u vezi s mučnim iskustvom koje su upravo proživjeli. U nekoliko minuta gusti dim progutao je cijelu kabinu, uzrokujući intenzivnu nelagodu. Pekući osjećaj dima pojačao je našu hitnost, natjeravši nas da se brzo spustimo na pod. Odjednom su se vrata za hitne slučajeve naglo otvorila i bez oklijevanja smo luđački jurnuli prema njima. Bez jasnog odredišta na umu, instinktivno smo pobjegli van, pridruživši se kaotičnoj sceni. Šveđanin Anton Deibe (17), putnik u zrakoplovu koji je progutao plamen, ispričao je potresno iskustvo, ističući ključnu ulogu koju je napredna tehnologija odigrala u osiguravanju njihovog preživljavanja.

Bez ikakvih ozljeda, on se zajedno s roditeljima i sestrom uspješno izvukao iz olupine. Ispod prozora oči su mi ugledale titrajuću iskru. U prvom udaru, Satoshi Yamake, 59-godišnji putnik, ispričao je kako je osjetio naginjanje zrakoplova i snažan trzaj. Drugi putnik, koji želi ostati neidentificiran, opisao je događaj kao “snažan sudar nakon slijetanja, kao da je avion naišao na neki objekt. Kroz prozor sam ugledao treptaj svjetla, a unutrašnjost kabine postala je obavijen izmaglicom dima.

Prema riječima svjedoka koji je razgovarao s “Kyoto News”, doživio je iznenadni trzaj pri slijetanju, opisujući ga kao udar koji se osjećao kao da je zrakoplov udario u nešto. Prema priči suputnika, strategija bijega pokazala se izazovnom zbog korištenja samo jednih vrata. Prema njegovoj izjavi, svi su morali izaći kroz prednji dio vozila jer je u obavijesti izričito pisalo da se stražnja i središnja vrata ne mogu pristupiti. Putem slika i video zapisa svjedočimo potresnom prizoru pojedinaca koji se očajnički spuštaju niz tobogane na napuhavanje zrakoplova, a neki se čak i prevrću u svojoj mahnitoj želji da pobjegnu iz zatrpane kabine i potraže utočište negdje drugdje.

Na brzinu kojom se kabina može isprazniti uvelike utječe činjenica da nitko ne nosi svoju veliku ručnu prtljagu. Prema Alexu Macerasu, zrakoplovnom analitičaru, posada je uspješno izvela evakuaciju u udžbeniku u kritičnim početnim trenucima nakon udara. Prvih 90 sekundi požar na Airbusu A350 bio je ograničen na određeni dio, što je omogućilo kratku priliku za evakuaciju. Posada je uspjela identificirati izlaze koji nisu bili zahvaćeni plamenom, o čemu svjedoče slike koje pokazuju da nisu sva vrata bila dostupna putnicima da izađu. Nadalje, spomenuo je da napredovanje situacije mogu ometati putnici u stanju panike koji mogu, na primjer, pokušati uzeti svoje stvari iz odjeljaka iznad glave.