Bez obzira na nečije vjerovanje u praznovjerje, često se primjećuje da su mnogi od nas skloni uzeti u obzir srpske tradicionalne izreke poput “ne valja…” ili “dobro je…” pri odabiru poklona za razne prigode kao što su proslave, vjenčanja, rođendane, godišnjice .Naime  postoj eneke stvari i predmeti koji se ne bi trebali poklanjati iz raznih razloga. Brojni pojedinci, međutim, također dijele izvještaje o osobnim iskustvima koja služe kao neporeciv dokaz zašto bismo se trebali suzdržati od davanja tog dara drugima. Kako bismo spriječili moguće slučajeve podmićivanja i neugodnih situacija, sada ćemo istaknuti nekoliko smjernica za odabir darova.

 

Kada je riječ o održavanju prijateljskih veza, savjetuje se suzdržati se od darivanja predmeta kao što su noževi, bodeži, britvice, igle ili šila, bez obzira na to imaju li dekorativnu vrijednost ili su traženi kolekcionarski predmeti. Poznato je da čin predstavljanja ovih predmeta unutar naše zajednice s vremenom sije razdor i lomi odnose. Ovaj običaj drže i naši susjedi u Crnoj Gori, koji vjeruju da će iz darovatelja noža nastati heroj.

Na dan kada seljaci svake godine odvaže na polja radi početne sjetve žitarica, pridržavaju se stroge tradicije uskraćivanja bilo kakvih prinosa od kućanstva. Apsolutno je zabranjeno iznošenje bilo kakvih stvari iz kuće, čak ni na ovaj dan. Domaćini su dužni sami kupiti ikone i kolijevke, jer ih ne smiju primati na poklon. Osim toga, čak je i pepeo s ognjišta bilo zabranjeno poklanjati našim starijima. Metalni ili alternativni materijali koriste se za izradu lanaca i karika koje su tradicionalno visile iznad kamina. Ti su lanci služili kao nosač za lonac ili kotao, olakšavajući kuhanje jela. Danas se obično koriste za kuhanje na otvorenom. Budući da su ti lanci sastavljeni od međusobno povezanih karika, oni predstavljaju solidarnost, otpornost i jedinstvo. Međutim, oni također utjelovljuju pojam moći koja ograničava nečiju slobodu. Stoga se savjetuje da nikada ne poklanjate niti posuđujete lančiće ili karike.

 

Preporučljivo je suzdržati se od poklanjanja upaljača dečku ili prijatelju jer se vjeruje da taj čin potencijalno može dovesti do nesuglasica, sukoba, pa čak i raspada veze. Čak iu moderno doba, još uvijek postoje brojni pojedinci koji imaju praznovjerna uvjerenja i mogu protumačiti čin davanja rupčića kao znak loše sreće. Prema prastarom vjerovanju, razmjena satova između djevojke i momka označava početak njihovog neizbježnog rastanka.

 

 

Iako je temeljna smjernica suzdržati se od dijeljenja sredstava ili bonova, postalo je uobičajeno u suvremenom društvu predstavljati darovnu karticu koja sadrži novčanu vrijednost kao alternativu fizičkom daru. To podrazumijeva pokrivanje određenog iznosa u određenoj trgovini, dopuštajući primatelju da osobno odabere željene artikle. Naprotiv, kod poklanjanja cvijeća postoji određeni kodeks ponašanja, kao i smjernice za odabir odgovarajuće sorte i boje cvijeća. Uobičajeno je da se cvijeće prilikom darivanja dostavi bez ikakve ambalaže, direktno do ulaza u stan, te osobno preda domaćici. Čin darivanja cvijeća ne treba zamijeniti s nuđenjem paketa. Muškarci obično ženama nude cvijeće. Uobičajeno je poklanjati neparan broj cvijeća, jer se parni broj povezuje s posjetima groblju. Međutim, ovo pravilo ne vrijedi za bukete koji se sastoje od malih cvjetova. Preporučljivo je suzdržati se od darivanja hortenzija, krizantema i ljiljana jer se to cvijeće također često povezuje s posjetima grobljima.

Kako bismo se pridržavali istog načela, preporučljivo je suzdržati se od kupnje ili predstavljanja sintetičkog cvijeća. Osim toga, postoji široko rasprostranjeno uvjerenje da određene nijanse cvijeća prenose određenu simboliku (kao što je crvena koja označava ljubav, bijela predstavlja nevinost, a žuta označava ljubomoru, između ostalog).