Nesumnjivo je da je Novak Đoković vodeći srpski sportista na međunarodnoj sceni, koji predstavlja našu naciju kao izuzetan ambasador. Za njegove izuzetne uspjehe zaslužan je njegov otac Srđan Đoković. Iako je bilo mnogo nagađanja o rodnom mjestu Srđana Đokovića, čovjeka koji je odigrao ključnu ulogu u oblikovanju ovog izvanrednog šampiona, vrlo malo je otkriveno o njegovom osobnom životu zajedno s Đokovićem.

Zanosna priča koja prati ljubavnu priču roditelja Novaka Đokovića, Srđana i Dijane, ne prestaje intrigirati mnoge, iako rijetko iznose zamršene detalje iz svog privatnog života. Upravo tijekom Dijanine težnje da postane učiteljica skijanja, na obroncima Kopaonika susreli su joj se putevi sa Srđanom Đokovićem iz Kosovske Mitrovice. Nakon udvaranja koje je trajalo sedam mjeseci 1986. godine, odlučili su svoju vezu učvrstiti građanskim brakom. U nedavnom gostovanju u emisiji “Dok anđeli spavaju”, Dijana je podijelila nekoliko fotografija s Marinom Rajević-Savić na kojima je dala uvid u odijevanje para na njihov poseban dan.

Suprotno dosadašnjim spekulacijama koje su sugerirale Srđanovo porijeklo iz Zvečana, otkriva se da je on zapravo rođen u Kosovskoj Mitrovici 1961. Kasnije, 1980-ih, njegova se obitelj preselila u Beograd. Prema Novakovom ocu, u uvjerenjima njegova sina nije bilo dokaza o predrasudama prema Albancima. Istaknuo je važnost promatranja kako Albanci štite svoje nacionalne interese. Đoković je izrazio nadu da će i njegovi sugrađani pokazati istu razinu posvećenosti i nesebičnosti u zalaganju za Srbiju. Istaknuo je važnost davanja prioriteta nacionalnim interesima ispred osobnih agendi, a sve u potrazi za vraćanjem onoga što je izgubljeno u zemlji.

Novak, prema njegovim riječima, treba da bude ličnost za primjer cjelokupnom srpskom stanovništvu. Za trijumf u nepravednom globalnom krajoliku ključno je dati prednost dobrobiti i ljudi i nacije. Naši će se napori pokazati uzaludnim ako ne uspijemo dati najveći značaj dobrobiti naših građana i naše zemlje. Gostujući na TV Hepa, osvrnuo se na ponašanje Hrvata i Albanaca, ističući kako ponosno ističu svoju državnu zastavu gdje god se nalazili u svijetu. Za razliku od njih, Novakova majka Dijana potječe iz okolice Vinkovaca. Sa Srđanom je stupila u brak prije završetka fakulteta, potaknuta otkrićem njezine trudnoće.

Zdenko Žagar, Dijanin otac, porijeklom je iz Vinkovaca u Hrvatskoj, a trenutno živi na Čukarici u Beogradu. U intervjuu koji je vodio prije dvije godine dosljedno se identificirao kao Jugoslaven. Nakon razvoda od Sande, Novakove bake, i gubitka druge supruge, društvenim mrežama počele su kružiti vijesti o Srđanovom privatnom životu. To je izazvalo široke rasprave i brojne komentare, od kojih su mnogi imali negativan prizvuk. Ovi su komentari kritizirali Srđana zbog promicanja posebne percepcije “Srbije” za koju su neki vjerovali da mu je nametnuta. Ipak, velika većina komentara i pohvala na račun Novaka Đokovića bila je izrazito pozitivna, ističući njegove osobine vrijedne divljenja.