Iznenađujuće, određene biljke imaju averziju jedna prema drugoj, natječući se za vitalne resurse kao što su zrak i svjetlost. U području biljnog života postoji fenomen u kojem se određene biljke upuštaju u žestoku bitku za vlagu, što u konačnici dovodi do smrti njihovih susjednih parnjaka. Ključ osiguravanja optimalnog rasta i razvoja leži u promišljenom sparivanju i smještaju biljaka u vašem životnom prostoru.

  • Neophodno je upoznati se sa specifičnim potrebama svake biljke, uključujući njihove potrebe za zalijevanjem, i biti oprezan kada ih postavljate u neposrednoj blizini potencijalnih konkurenata. Nikada nemojte pogriješiti držeći ove biljke zajedno… 1. Kaktusi i fikusi Biljka fikus ima veliku potražnju za vlagom i svjetlom, dok su kaktusi sukulenti koji mogu preživjeti uz minimalno zalijevanje zbog svoje sposobnosti skladištenja vode. Postavljanje ove dvije biljke zajedno može dovesti do natjecanja između fikusa i kaktusa za ograničene izvore vlage i svjetla. Osim toga, kaktus može patiti od prekomjerne vlage uzrokovane redovitim zalijevanjem fikusa.

Kao posljedica toga, rast i razvoj obiju biljaka će biti nepovoljno pogođeni. Kombinacija orhideje i geranija Izvrsne i rijetke, orhideje zahtijevaju pažljivu pažnju kako bi napredovale. Porijeklom iz tropskih krajeva, uspijevaju u okruženjima s povišenom vlagom, što ih čini popularnim izborom za uzgoj u zatvorenom prostoru u posebno dizajniranim posudama s jedinstvenim supstratima i tlima.

  • Suprotno tome, pelargonije pokazuju izvanrednu prilagodljivost, uspijevaju u različitim uvjetima s preferiranjem sušne klime i tla bogatog hranjivim tvarima. Potreban je oprez pri postavljanju orhideje i geranija jednu pored druge, osim ako se ne može osigurati stvaranje dovoljno vlažne mikroklime za prvu. Nadalje, ove biljke sudjeluju u mirisnom natjecanju, s dominantnom prirodom geranija koja potencijalno nadjača delikatni miris orhideja. Kombinacija biljke fikusa i cvijeta ljubičice divan je spoj. Suživot ljubičica i nezahtjevnih fikusa izazovan je zbog njihovih kontrastnih zahtjeva za njegom. Dok ljubičice uspijevaju u dobro osvijetljenim okruženjima, veliki fikusi zahtijevaju redovito zalijevanje, dovoljno sunčeve svjetlosti i prostranu okolinu.

Kako fikus naraste do impresivne veličine, neizbježno će baciti sjenu na nježnu ljubičicu, ometajući njen rast i ometajući njen ukupni razvoj. Kalateja i kaktus zanimljiva su kombinacija biljaka. Biljke Calathea, poznate po svom živopisnom lišću, uspijevaju u okruženjima s visokom vlažnošću i sjenom. Stoga ih nije preporučljivo stavljati uz kaktuse koji uspijevaju u suhim uvjetima i jakom svjetlu.

  • Ovo uparivanje može spriječiti ili zaustaviti rast obiju biljaka. Kaktus će dobiti prekomjernu vlagu, dok će kalateja biti lišena dovoljno svjetla. Sanseverija i ljubičica dvije su biljke koje dijele zajedničku karakteristiku. Sanseverija, koju se obično naziva “svekrvin jezik”, poznata je po svojoj izvanrednoj sposobnosti da uspijeva čak i u najsurovijim uvjetima, zahtijevajući samo minimalne količine vode. Suprotno tome, ljubičice uspijevaju ako im se osigura dovoljno zalijevanja i umjerena razina vlažnosti. Međutim, ako se sanseverija postavi uz ljubičicu bez prilagođavanja razine vlažnosti u prostoriji, ljubičica će neizbježno podnijeti najveći teret sušnih uvjeta. Anthurium i orhideja dvije su vrste cvijeća.

Kako piše najzena.rs, postavljanje anturijuma i orhideje u neposrednoj blizini na prozorskoj dasci dovešće do prestanka njihovog cvetanja. Čak i ako pupoljci uspiju niknuti, oni će brzo uvenuti i otpasti. Anturij će postupno gubiti svoju živost, lišće će venuti, a njegov ukupni rast i razvoj će se zaustaviti.