Prije nekoliko godina naše se društvo suočilo s naglim porastom inflacije i značajnim skokom cijena. Zbog toga se potrošačka košarica eksponencijalno širila, stavljajući brojne pojedince na rub preživljavanja. Međutim, Vlada je poduzela proaktivne mjere za ublažavanje gospodarske krize, iako samo do određenog stupnja. Unatoč skepticizmu javnosti, do očekivanog povećanja ipak je došlo, što je nagnalo vladu da prioritetno riješi ovo pitanje. Njihovi trajni napori imaju za cilj rasteretiti građane i stvoriti povoljnije uvjete za upravljiviju i normalniju egzistenciju.

Od siječnja 2024. značajno će se povećati primanja korisnika mirovina i drugih prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja, za 14,8 posto. Revidirani iznosi mirovina i novčanih naknada bit će isplaćeni korisnicima u mjesecu veljači 2024. godine. Nakon primjene švicarske formule, prosječna mirovina za siječanj 2024. predviđa se na oko 45.775 dinara, što predstavlja rast od 14,8 posto, što je usklađeno s promjenom prosječne plaće bez poreza i doprinosa.

Vlada je na sjednici 7. prosinca dala suglasnost na Uredbu kojom se utvrđuju uvjeti, iznos, opseg i progresija novčanog dodatka primateljima mirovina. Prema Uredbi, pravo na dodatni novčani iznos ostvarit će osobe koje primaju starosnu, prijevremenu starosnu, invalidsku i obiteljsku mirovinu.

Ovaj dodatak isplaćivat će se mjesečno, uz redovnu mirovinu, počevši od prosinca 2023. do studenog 2024. Važno je napomenuti da maksimalni iznos ovog dodatka u tom razdoblju neće biti veći od 51.618,14 dinara. Obavještavamo korisnike da nije potrebno formalno podnijeti zahtjev za isplatu uvećane mirovine, jer će Fond automatski izračunati i isplatiti povećanje na uobičajen način, bez potrebe za pojedinačnim utvrđivanjem.