Svakim danom smo sve bliži ljetnim vrućim danima, a većina ljudi ne može da ih podnese kako treba. Ako imate problema sa padom pritiska tokom ovih dana, imamo za Vas odličan način kako da se riješite.

Predstavljamo najnoviju senzaciju švedske tvrtke, s ponosom predstavljamo krumpirovo mlijeko. I pogodi što? Dolazi s cijenom od 3 do 5 eura po litri. Ova slatka alternativa ne samo da zadovoljava vaše okusne pupoljke, već nudi i izvanredan nutritivni sastav, bogat vlaknima, vitaminom B12, željezom i folnom kiselinom.

  • Vrijedno je napomenuti da je recept koji vam danas predstavljam prvotno osmislila profesorica Eva Tornberg sa Sveučilišta Lung 2017. Osmislila je nevjerojatno ukusnu i baršunastu “emulziju od krumpira”. Dostupne su tri varijante ovog mlijeka: originalno, barista i nezaslađeno. Proizvođači tvrde da ovo mlijeko obiluje vitaminom C, kalijem, magnezijem i antioksidansima.

Štoviše, naširoko je hvaljen kao ekološki najsvjesnija alternativa među biljnim napitcima. Krumpirovo mlijeko nudi dodatnu prednost jer ima nizak udio šećera i masnoće, a istovremeno ne sadrži uobičajene alergene poput laktoze, glutena i orašastih plodova. To ga čini iznimnim izborom za osobe s osjetljivom prehranom. Krstarica pruža jednostavan vodič za izradu domaćeg krumpirovog mlijeka.

Započnite kuhanjem krumpira dok se potpuno ne raskuha. Nakon što su postigli željenu mekoću, prebacite ih u blender. Za dodatni nalet okusa, razmislite o dodavanju mljevenih badema, iako ovaj korak nije obavezan. Kako biste pojačali okus, pospite prstohvatom soli i prirodnim zaslađivačem. Po želji se može dodati i malo ekstrakta vanilije. Pomiješajte sve komponente dok se potpuno ne sjedine, a zatim dobivenu smjesu prebacite u posudu za čuvanje.

Liječnik Hitne pomoći Nebojša Josipović dao je dragocjene sugestije kako se nositi sa simptomima visokih temperatura i prilagoditi se naglim promjenama atmosferskog tlaka te lakše podnijeti te uvjete. Dr. Nebojša Josipović, stručnjak iz Hitne pomoći, istaknuo je raširen negativan utjecaj povišenih temperatura na kronične bolesti, koje nerijetko kulminiraju kolapsom izazvanim padom krvnog tlaka.

U svojoj upozoravajućoj izjavi naglašava da početne učinke visokih temperatura osjećaju krvne žile koje se šire i posljedično uzrokuju pad krvnog tlaka. Prisutnost povoljnih vremenskih uvjeta potiče povećanje tjelesne temperature i širenje krvnih žila, što u konačnici uzrokuje pad krvnog tlaka. Ovaj pad tlaka često dovodi do epizoda nesvjestice, koje su jučer bile osobito učestale.

U situacijama kada vani naglo padne krvni tlak, što uzrokuje otežano hodanje ili skoro kolaps, savjetuje se suzbijanje ovih simptoma konzumacijom gaziranog pića. Ovo gazirano piće djeluje kao brzi lijek, prema spoznajama dr. Nebojše Josipovića. Kako bi se nelagoda odmah ublažila, treba zauzeti sjedeći ili zavaljeni položaj, podići noge i popiti gazirano piće poput kisele vode ili Coca Cole.

Ako se netko nađe u udobnosti vlastitog prebivališta, također može razmisliti o stvaranju slane otopine kombiniranjem vode i soli. Kako bi se rizik od problema s vrućinama sveo na najmanju moguću mjeru, posebice između 12 i 17 sati, preporuča se izbjegavati izlaske na otvorenom, predlaže dr. Josipović. To je posebno važno za stariju populaciju, koja bi se u ovom razdoblju trebala suzdržati od izlaska vani.

Ukoliko okolnosti onemogućuju ostanak kod kuće ili ga čine financijski zahtjevnim, dr. Josipović preporuča da uvijek nosite bočicu s vodom. Dodatno, neophodno je zaštititi glavu nošenjem kape ili šešira, ističe dr. Josipović, osim hidriranja. Kako biste spriječili rizik od pada koji rezultira ozljedama glave, ramena ili kuka, osobama koje imaju simptome poput vrtoglavice ili zvonjenja u ušima savjetuje se da lociraju prostor za sjedenje. Preporučljivo je suzdržati se od dugotrajnog izlaganja suncu kako bi se moguće komplikacije svele na minimum.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here