Menopauza je najveća hormonska promjena u životu žene starije od 50 godina. Osim toga, to je potpuno prirodan dio procesa starenja. Smatra se da je menopauza nastupila ako nemate menstruaciju 12 uzastopnih mjeseci.

U prosjeku, menopauza nastupa u dobi od 51 godine. Međutim, hormonalne promjene mogu početi i ranije, primjerice u tridesetima poznate glumice, pa i u četrdesetima, a intenzitet hormonalnih promjena varira od žene do žene. Neke žene osjećaju simptome kao što su valovi vrućine, poremećaji spavanja, noćno znojenje i promjene raspoloženja, dok druge ne.

Razlika između perimenopauze i menopauze Perimenopauza je prijelazno razdoblje u menopauzu. Stručnjaci klinike Cleveland kažu da jajnici počinju proizvoditi manje estrogena i progesterona, a menstrualni ciklusi postaju neredoviti. To je signal da se tijelo sprema prestati ispuštati jajašca i da se reproduktivno razdoblje bliži kraju. Kada počinje perimenopauza razlikuje se od osobe do osobe. Sve žene prolaze kroz perimenopauzu, koja može trajati nekoliko godina, ali nemaju sve žene simptome.

Simptomi perimenopauze mogu uključivati ​​izostanak menstruacije, obilnije ili blaže menstruacije, kraće ili dulje cikluse od uobičajenog, valunge, učestalo mokrenje, poremećaje spavanja, promjene raspoloženja… Žene trebaju znati da tijekom perimenopauze još uvijek mogu imati neredovite menstruacije. Trudnoća se javlja jer ovulacija dolazi povremeno.

Zašto se simptomi menopauze razlikuju? Neke žene imaju blage simptome perimenopauze i menopauze, dok druge imaju teže simptome. Znanost dosad nije uspjela objasniti zašto se to događa, no sumnja se na genetske čimbenike ili upale u tijelu. “Žene s dijabetesom i inzulinskom rezistencijom mogu doživjeti teže simptome, kao i žene koje puše i pretile žene s ugroženim zdravljem. Čim primijetite da se ne osjećate dobro, vrijeme je da odete na pregled kako biste vidjeli u čemu je problem. ” objašnjava dr. Ana Kabeka, stručnjakinja za žensko zdravlje.

Kako se nositi s hormonalnim promjenama nakon 50 Menopauza je prirodan i složen proces, ali to ne znači da morate patiti mjesecima ili godinama. Kada počnete primjećivati ​​simptome menopauze, posjetite svog ginekologa za savjet o sljedećim koracima. “U borbi protiv teških simptoma menopauze pomoći će vam i zdrave životne navike – pravilna prehrana, redovita hidracija i spavanje te optimalna tjelesna aktivnost”, savjetuje dr. Cabeca i svojim pacijenticama savjetuje da konzumiraju što više povrća. njihovoj prehrani, zajedno s voćem niskog glikemijskog indeksa poput bobičastog voća, kao i proteinima i dobrim mastima. Važno je svesti stres na najmanju moguću mjeru i redovito kontrolirati razinu reproduktivnih hormona, a vaš liječnik može vas liječiti na temelju toga ako su vam simptomi nepodnošljivi.