Ugledni redovnik Arsenier, poznat po svojoj mudrosti i vodstvu, jednom se osvrnuo na snobizam i zanemarivanje ljudskog života koji prevladavaju u današnjem društvu, ističući kako se te negativne osobine pogrešno prikazuju kao vrline i aktivno promiču u javnoj sferi. Često se oglašava na internetu i iznosi svoje stavove o raznim stvarima. Manifestacija snobizma rezultat je kompromitirane duše. S druge strane, rado se bavim širokom literaturom. Možda ćete me pronaći kako čitam novine, časopise ili čak nešto nekonvencionalno jer vjerujem da uvijek postoji mogućnost da naiđem na nešto zanimljivo kako bih obogatio svoje znanje. No, u tim sam izvorima naišao i na primjere ljudske gluposti, ludila i besmislenog ponašanja. Suočavanje s ovim pojavama nije nužno loša stvar, jer mogu poslužiti kao podsjetnici kako se ne treba ponašati. S druge strane, postoje trenuci briljantnosti i izvrsnosti koji služe kao pozitivni primjeri.

Sklon sam se usredotočiti na te negativne primjere jer su česti i društvo ih često prikazuje kao prihvatljive ili čak poželjne. Da bismo to ilustrirali, uzmimo primjer bivše tenisačice Ane Ivanović i njezina supruga Bastijna Švejnstejgera. Ana Ivanovich najavila je povlačenje iz sporta. Par živi u luksuznom penthouseu od 230 četvornih metara u Chicagu, točnije u poznatom hotelu Waldorf Astoria. Njihova rezidencija pruža prekrasan pogled na jezero Michigan. Evo izvrsnog primjera koji sve to naglašava.

Shvaćamo da su Anna i Swaini odabrali Chicago za svoj dom. Odnosno, smjestili su se u penthouse u potkrovlju jednog od najmodernijih nebodera. Upravo ovaj penthouse dio je prestižnog hotelskog lanca Waldorf Astoria, poznatog po svojoj dugoj tradiciji raskoši. Iako Ana i Švajni nisu vlasnici stana, jer je u sklopu hotela, plaćaju ogromnu najamninu od 30.000 eura mjesečno. Osim toga, plaćaju dodatnih 5000 eura mjesečno za korištenje sadržaja kao što su posluga u sobu, bazeni, saune i topla voda. Ukupno plaćaju nevjerojatnih 35.000 eura mjesečno. Vrijedi napomenuti da su Anna i Swaini, unatoč smiješnoj cijeni i činjenici da nikada neće postati vlasnici stana, zadovoljni svojom odlukom da tamo žive. Redovnik primjećuje njihov izbor s dozom sarkazma, pokazujući da su u potpunosti prihvatili svoju trenutnu životnu situaciju.

Po njegovom mišljenju, bilo je krajnje snobovski javno pokazivati ​​takvo ponašanje. Monah Arseniger izrazio je svoja zapažanja o ekstremnom snobizmu i potpunom nedostatku suosjećanja za patničke ljude na zemlji. Iako ne želi ići u krajnost i zahtijevati utopijska rješenja ili konkretne mjesečne donacije, javno izlaganje fotografija, uključujući i onu snimljenu u stanu sa šest kupaonica, smatra smiješnim. Naglašava da današnje društvo često cijeni stvari koje se čine pozitivnima, ali su zapravo pogrešne. Prema riječima monaha Arsenija, on vjeruje da oko 80% svjetske populacije živi nepravilnim životom, te čvrsto vjeruje da ima još puno prostora za napredak. Neočekivano ponašanje fra Arsenija prema našoj cijenjenoj tenisačici Ani Ivanović ostavilo je mnoge zbunjene i iznenađene. Anna je odavno poznata kao strastvena zagovornica UNICEF-a, neumorno radi na širenju suosjećanja i pružanju pomoći onima u potrebi diljem svijeta.