Prema izvješćima stručnjaka, utvrđene metode za odmrzavanje mesa ne samo da nisu točne, već predstavljaju i potencijalne zdravstvene rizike, zbog čega je pravilno odmrzavanje ključan aspekt koji treba razmotriti. Zamrzivač je nedvojbeno izvanredna moderna pogodnost. Omogućuje nam da se opskrbimo namirnicama i eliminira potrebu za zadnjim odlascima u trgovinu kada imamo goste ili nakon dugog dana na poslu.

Zamrzavanje mesa, posebice pilećih prsa, kobasica, odrezaka, mljevene junetine ili puretine, otvara svijet kulinarskih mogućnosti, od izrade ukusnih mesnih okruglica do hamburgera koji vode u usta. Međutim, ključno je razumjeti ispravne tehnike za brzo i sigurno odmrzavanje mesa, osobito kada je vrijeme od presudne važnosti.

Uobičajena praksa odmrzavanja mesa ostavljanjem u vodi preko noći ili na sobnoj temperaturi na radnoj površini, kako se često viđa kod majki i baka, nije samo potencijalno opasna, već je i štetna za zdravlje. Mlada žena nedavno je na Facebooku ispričala svoj osobni susret s ovom problematikom. Što se tiče kuharske prakse moje majke, pokušao sam je educirati o pravilnim metodama odmrzavanja piletine.

Nažalost, ona nastavlja ostavljati piletinu preko noći na sobnoj temperaturi, zanemarujući povećani rizik od bolesti koje se prenose hranom. Postoje mnogo sigurnije alternative za odmrzavanje mesa, kao što je stavljanje u hladnjak ili, ako je vrijeme od presudne važnosti, potapanje u hladnu vodu na 2 sata. Osim toga, ona inzistira na pranju piletine u sudoperu, što u biti unosi zagađivače u meso.

Stoga je važno izbjegavati tradicionalne metode na koje smo navikli, unatoč činjenici da su ih naše majke i bake desetljećima prenosile. Za pravilno odmrzavanje mesa najbolje ga je staviti u hladnjak. Ostavite meso da se otopi preko noći u hladnjaku, možete osigurati njegovu sigurnost jer hladna temperatura hladnjaka pomaže u procesu odmrzavanja. Kako biste bili sigurni da je piletina spremna za upotrebu, izvadite je iz zamrzivača barem cijeli dan prije vremena.

Stavite ga u plastičnu vrećicu ili spremnik i prebacite na najnižu policu hladnjaka dok se potpuno ne otopi. Preporuča se kuhati meso unutar 1 do 2 dana nakon odmrzavanja. Trajanje odmrzavanja ovisi o veličini porcija piletine. Pileća prsa, piletina s kostima i cijeli piletini trebaju 1-2 dana za odmrzavanje kada se stave u hladnjak. Nakon odmrzavanja, mljeveno meso, perad i morski plodovi mogu ostati u hladnjaku još dan ili dva, dok se crveno meso (junetina, svinjetina, janjetina i odrezak) može čuvati tri do pet dana.

Ključno je izbjegavati ostaviti meso na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Ako je meso već odmrznuto, ne smije se ponovno zamrzavati, osim ako je pretvoreno u tekući oblik kao što je temeljac ili juha. Za brzo odmrzavanje mesa stavite ga pod mlaz hladne vode. Važno je osigurati da je meso zapakirano u zatvorenu posudu ili vrećicu kako bi se spriječio rast bakterija i infiltracija vode.

Ova metoda, poznata kao metoda “hladne vode”, najbrži je način odmrzavanja smrznutog mesa. Za odmrzavanje mesa stavite ga u prostranu posudu i prelijte hladnom vodom. Ne zaboravite zamijeniti vodu svakih pola sata tijekom procesa odmrzavanja. Trajanje potrebno da se cijelo pile odmrzne ovom tehnikom je otprilike 2-3 sata, dok se dio pilećih prsa od 1/2 funte može odmrznuti za manje od sat vremena. Nakon što se meso odmrzne, odmah ga spremite.

Za sigurno odmrzavanje piletine važno je izbjegavati upotrebu vruće ili mlake vode. Otkrijte najbrži način odmrzavanja mesa pomoću mikrovalne pećnice, što vam omogućuje da uživate u obroku za manje od 10 minuta. Ova tehnika je najučinkovitija za manje porcije mesa, poput narezanih pilećih prsa ili mljevene govedine. U slučaju da vaša mikrovalna pećnica nema određenu postavku za “odmrzavanje”, jednostavno je namjestite na nižu temperaturu i odmrzavajte u kraćim koracima.

Ipak, budite oprezni jer postoji opasnost od nenamjernog kuhanja mesa umjesto odmrzavanja. Nakon što je proces odmrzavanja završen, potrebno je odmah pristupiti pripremi mesa. Važnost pravilnog odmrzavanja mesa ključna je kada se radi o pripremi ukusnog odreska. Bitno je napomenuti da odmrznuti komad mesa ne smije stajati na sobnoj temperaturi dulje od dva sata.

Nakon što se meso počne odmrzavati i dosegne temperaturu od 4 stupnja, postoji rizik od razvoja bakterija, budući da se sve postojeće bakterije prije smrzavanja mogu početi razmnožavati. Bakterije, virusi i toksini uzročnici su bolesti koje se prenose hranom, uključujući ozloglašeno trovanje hranom. Među mikroorganizmima koji se povezuju s piletinom postoji nekoliko vrsta bakterija. Bakterija poznata kao Escherichia coli, često skraćeno E. coli, često je proučavan mikroorganizam.

Salmonela Bakterija poznata kao Staphylococcus aureus Bakterija poznata kao Listeria monocytogenes je u središtu pažnje. Bakterijska vrsta poznata kao Campylobacter jejuni. Čak i uz temeljito kuhanje kako bi se uklonile štetne bakterije, još uvijek postoji rizik od zadržavanja toksina u piletini. Ovi toksini ostaju u hrani unatoč pravilnoj pripremi. Medical News Today ističe E. coli kao primjer bakterije koja proizvodi smrtonosni toksin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here