Danas ćemo da se pozabavimo temom zdravlja i moždanog udara. “Science Alert” prenosi da osobe s krvnom grupom A imaju veću vjerovatnoću da dožive moždani udar prije 60. godine u odnosu na osobe s drugim krvnim grupama, prema istraživanju objavljenom u časopisu “Neurology”. Studija sprovedena 2022. godine utvrdila je definitivnu korelaciju između gena podgrupe A1 i pojave ranog moždanog udara. Istraživači su prikupili podatke iz 48 genetskih studija, koje su obuhvatile otprilike 17.000 osoba koje su doživjele moždani udar i skoro 600.000 osoba iz kontrolne grupe koje nisu bile pogođene moždanim udarom.

Svi sudionici studije su bili u starosnom rasponu od 18 do 59 godina. Osim toga, ispitivanje gena specifične krvne grupe otkrilo je da se osobe s krvnom grupom A suočavaju sa 16 posto većom vjerovatnoćom da će doživjeti moždani udar prije 60. godine. Važno je napomenuti da je povećani rizik povezan s krvnom grupom A relativno mali, što ukazuje da ne postoji značajna potreba za pojačanim oprezom. Iako su tačni razlozi za povišeni rizik od moždanog udara kod osoba s krvnom grupom A i dalje nepoznati, vaskularni neurolog Steven Kittner sa Univerziteta Maryland sugerirao je da bi to moglo biti povezano s faktorima kao što su mehanizmi zgrušavanja krvi koji uključuju trombocite i sluznicu krvnih žila.

Značajna studija je izvršila poređenje između pojedinaca koji su doživjeli moždani udar prije 60. godine i onih koji su ga doživjeli nakon 60. godine. Studija je koristila skup podataka koji se sastojao od otprilike 9.300 osoba starijih od 60 godina koje su pretrpjele moždani udar, kao i oko 25.000 kontrolnih osoba starijih od 60 godina koje nisu doživjele moždani udar. Nalazi su otkrili da se povećani rizik od moždanog udara povezan s krvnom grupom A smatra beznačajnim unutar grupe pojedinaca koji su razvili moždani udar sa kasnim početkom.

Ovo sugerira da moždani udari koji se javljaju u ranijoj dobi mogu uključivati ​​poseban mehanizam u poređenju s onima koji se javljaju kasnije u životu. Prema autorima studije, moždani udari koji se javljaju kod mlađih osoba obično nisu rezultat nakupljanja masnih naslaga u arterijama, poznatog kao ateroskleroza. Umjesto toga, ovi moždani udari su češće uzrokovani faktorima povezanim s stvaranjem ugrušaka. Zanimljivo je da je studija također otkrila da su osobe s krvnom grupom B imale otprilike 11 posto veću vjerovatnoću da će doživjeti moždani udar, bez obzira na godine, u poređenju s kontrolnom grupom bez povijesti moždanog udara.