Toma Zdravković, poznati folk pjevač, vjenčao se četiri puta. Među brojnim brakovima, opće je poznato da mu je treća zajednica s Nadom Radanović bila najdublja i najdraža ljubav. U vedrom mjesecu srpnju 1972. godine, blažena ceremonija vjenčanja Toma i Nade odigrala se na slikovitom Otoku cvijeća, smještenom u očaravajućem krajoliku Crne Gore. Prema kazivanju, kuma im je bila glumica Olivera Katarina. Novopečeni bračni par bio je duboko zaljubljen jedno u drugo, no nažalost, njihova je veza bila kratkog vijeka.

  • Raspad ove ljubavne veze bacio je Zdravkovića u stanje krajnjeg očaja. Unatoč već narušenom zdravlju, ustrajao je utapati tugu alkoholom. Nakon odlaska u Ameriku, a potom i Kanadu, u Torontu se susreo s Gordanom, svojom četvrtom suprugom, gdje su ostali zajedno do njegove smrti. U filmu “Tom” lik Nade Radanović utjelovila je Milena Radulović, koja je intimne scene podijelila s Milanom Marićem, glumcem Tome Zdravkovića. Među prijateljima poznat kao Dado, Tomislav Toma Zdravković bio je cijenjeni srpski pjevač, pjesnik i skladatelj. Hvaljen je kao originalni i najveći boem srpske narodne glazbe, često uspoređivan s Elvisom Presleyjem, i smatran kraljem puba, koji je smatrao svojim pravim domom. Rođen 20. studenog 1938. u Aleksincu, preminuo je 30. rujna 1991. u Beogradu.

Njegov otac Dušan radio je kao mesar, dok se majka Kosana posvetila domaćinstvu. Toma je imao tri brata, Aleksandra, Ivana i Novicu, te sestru Mirjanu. Prije izbijanja rata obitelj se preselila u selo Pečenevce, nedaleko Leskovca. Tamo je završio osnovno obrazovanje i pohađao tečaj za vozača traktora. Po završetku osnovne škole uključio se u amatersko kazalište na Pečevcu, gdje je osim fizički zahtjevnih zadataka, u pauzama iskazivao i svoj vokalni talent.

  • Njegova pjevačka karijera uzletjela je u Leskovcu, gdje se našao u teškim okolnostima, boreći se s glađu i hladnoćom. Godine 1958. susreće se s poznatom pjevačicom Silvanom Armenulić, koja ga uvodi u svijet narodne, zabavne i tradicionalne pjesme u kafani Radan. Kako mu je popularnost rasla, osigurao je nastupe u cijenjenom tuzlanskom hotelu “Bristol”. Tamo je susreo zanosnu Slavicu, plavokosu ljepoticu koja mu je zarobila srce. Unatoč tome što je slučajno naletio na dnevnik s detaljima njezinih intimnih susreta s drugim muškarcima, odlučio joj je dati drugu priliku i odjurio ju u Novi Sad. U činu velike velikodušnosti darovao je Zoricu, ciganku prodavačicu cvijeća, nakon nastupa na svadbi, iznos od 700 maraka. Na sahrani mu je Zorica uzvratila poklonivši mu vijenac okićen prirodnim ružama na kojem je bila ispisana srdačna poruka: “Tomo, žali te moje djetinjstvo”.

Danka Novović, poznata televizijska spikerica, zarobila mu je srce nakon što su se susreli na jednom od njegovih koncerata. Njihova je veza procvjetala na temeljima poštovanja, divljenja i čiste, platonske ljubavi. U početku je Danka bila puna bijesa i odbijala je razgovarati s Tomom. Ipak, na kraju je shvatila da treba biti ponosna na to što joj je posvetio pjesmu.

BONUS TEKST:

U NASTAVKU PROČITAJTE NEKOLIKO ZANIMLJIVOSTI….

Formalno spajanje dviju osoba u brak obilježava se obredom vjenčanja. Ovaj ceremonijalni događaj pridržava se kulturnih i vjerskih običaja i često uključuje zakonske procedure. Vjenčanja imaju značajan značaj u životima parova i često su popraćena raznim tradicijama, ritualima i svečanostima. U nastavku je navedeno nekoliko bitnih komponenti koje čine ceremoniju vjenčanja: Ceremonija vjenčanja obično se održava u različitim vjerskim ili civilnim mjestima kao što su crkve, sinagoge, džamije, hramovi ili drugi objekti.

Tijekom ove važne prigode par izražava svoje iskrene vjenčane zavjete i zapečaćuje svoju vezu razmjenom prstena, označavajući njihovu duboku ljubav i nepokolebljivu predanost jedno drugome. Razmjena bračnih zavjeta sveti je trenutak tijekom ceremonije vjenčanja u kojem par jedno drugome iskreno obećava. Ovi zavjeti obično obuhvaćaju izjave ljubavi, nepokolebljivu odanost i nepokolebljivu podršku, zajedno s obvezom da jedno drugome staju uz sve životne izazove.

Čin razmjene prstenja predstavlja trajnu i neprekinutu vezu između bračnih partnera. Iako se zlato obično koristi, alternativni metali i dodatak ukrasnog dragog kamenja također se mogu ugraditi u stvaranje ovih simboličnih vrpci. Nakon obreda, uobičajeno je održati slavljeničko okupljanje, koje se može održati na različitim mjestima kao što su restoran, dvorac ili privatna rezidencija. Tijekom ove radosne prigode obično se osiguravaju ukusna hrana i osvježavajuća pića, što gostima omogućuje da novopečenom paru požele svoje dobre želje i prisjete se njihove duboke ljubavi.

Kulturne i vjerske tradicije igraju značajnu ulogu u vjenčanjima, obuhvaćajući raznoliku lepezu običaja i rituala. Ove prastare prakse mogu varirati od simboličnog čina bacanja buketa do očaravajućeg prvog plesa i ceremonijalnog rezanja torte. Prisutnost gostiju ključna je za vjenčanje, jer se oni obično sastoje od prijatelja, obitelji i kolega koji su pozvani da sudjeluju u slavlju.

Ovisno o vrsti vjenčanja, popis uzvanika može varirati, od većeg okupljanja do intimnijeg vjenčanja koje uključuje samo najbliže osobe. Proslava ljubavi, zajedništva i osnivanja nove obitelji često je utjelovljena u vjenčanjima, što su prilike koje istovremeno ostavljaju bez daha i dirljive. Svako vjenčanje ima svoju posebnost, služeći kao ogledalo individualnosti i principa para.