Vjerovatno ste i vi nekada osjetili užurbano lupanje srca bez  nekog određenog razloga. Ukolio se to učestalo dešava onda taj problem nikako ne smijete zanemariti. Bojan Rašović, kardiolog, dao je uvid u potencijalne opasnosti aritmija i kada je ključno potražiti hitnu liječničku pomoć.Iako su promjene u srčanom ritmu obično minimalne, one mogu pružiti vrijedan uvid u nečije trenutno zdravstveno stanje i poslužiti kao pokazatelji potencijalnih rizika.U normalnim okolnostima, srce održava ritmične i sinkronizirane otkucaje, pumpajući krv brzinom od 60 do 100 puta u minuti. Ova vitalna funkcija osigurava da cijelo tijelo dobije potreban kisik i hranjive tvari.

Puls, koji se može detektirati na zapešću, vratu ili drugim područjima, odgovara snažnim kontrakcijama donjih komora srca, poznatih kao ventrikuli. Osim toga, gornje komore, koje se nazivaju pretklijetke, nježnije se skupljaju kako bi ispunile klijetke krvlju. Međutim, ova blaža kontrakcija događa se neposredno prije snažne kontrakcije ventrikula i ne može se razaznati kroz puls.

  • Promjene u srčanom ritmu mogu biti uzrokovane problemima s određenim srčanim komponentama ili čak krvlju koju srce pumpa. Te se promjene mogu manifestirati kao preskakanje otkucaja, dodatni otkucaji, titranje, ubrzani ili spori otkucaji srca, a ponekad mogu proći nezapaženo.

Iako se srčane aritmije mogu pojaviti kod osoba sa zdravim srcem i imati minimalan učinak, one također mogu ukazivati ​​na ozbiljniji temeljni problem i povećati rizik od simptoma opasnih po život, nesvjestice, zatajenja srca ili iznenadne smrti. Mnogi slučajevi su negdje između ove dvije krajnosti.

 

U emisiji Ordinacija na RTS-u, kardiolog Bojan Rašović govorio je o slučajevima kada promene srčanog ritma mogu proći nezapaženo, kao io konkretnim okolnostima u kojima one predstavljaju potencijalnu pretnju po život.

Aritmija predstavlja širok raspon simptoma, od potpuno neprimjećenih do situacija opasnih po život kao što je srčani zastoj. Ključno je prepoznati simptome aritmije i znati kada potražiti liječničku pomoć. Važan pokazatelj je i osjet nepravilnosti u radu srca, kao što je titranje u prsima.

Ovaj osjećaj, osobito kada je popraćen nesvjesticom, vrtoglavicom, ošamućenošću ili mučninom, trebao bi izazvati zabrinutost i potaknuti poziv liječniku. Neki pojedinci također mogu osjetiti bol u prsima, što može stvoriti osjećaj nestabilnosti i tjeskobe. Kratkoća daha još je jedan simptom koji može biti povezan s aritmijom.

Aritmija može pridonijeti kratkom dahu, ali je prvenstveno manifestacija slabosti srca i temeljne koronarne bolesti, što se odnosi na probleme s protokom krvi koji hrani srčani mišić.

Ponašanja koja mogu dovesti do razvoja aritmije:

– pušenje
– Konzumacija alkohola, energetskih pića i kofeina, uz korištenje narkotika, stres i nervoza, te određeni lijekovi i dodaci prehrani, doprinose raznim zdravstvenim problemima.
– pretilost

Prema riječima liječnika, neki lijekovi za liječenje prehlade zbog svog sastava potencijalno mogu izazvati aritmiju. Točnije, uključivanje efedrina u ove lijekove, ako nije pravilno uravnoteženo, može potaknuti aritmiju. Međutim, važno je napomenuti da intolerancija na bilo koji lijek može dovesti do aritmije. Nadalje, liječnica je spomenula da čak i određeni antiaritmici, koji su namijenjeni liječenju aritmija, paradoksalno mogu imati proaritmogeni učinak.

 

Aritmije mogu biti uzrokovane određenim bolestima, često a da pojedinci nisu svjesni njihove prisutnosti.

Medicinska stanja koja povećavaju vjerojatnost pojave aritmija uključuju:

– Funkcija štitnjače može biti smanjena ili pojačana.
– šećerna bolest
– Apneja za vrijeme spavanja, bolesti koje pogađaju probavne organe i poremećaji povezani s razinom elektrolita značajni su zdravstveni problemi.
– infekcije
Prevladavajuće stanje hrkanja često se opaža kod pojedinaca s prekomjernom težinom, što ga čini najčešćim. Ove osobe doživljavaju prekide disanja dok spavaju, što može imati značajan utjecaj na ritam srca. Nadalje, povišena tjelesna temperatura može pratiti ove simptome.

Doktorica Rašović otkrila je da je fibrilacija atrija, poznatija kao aritmija, glavni uzročnik nastanka moždanog udara.Prema njegovom zaključku, ventrikularne aritmije obuhvaćaju teže varijacije, uključujući ventrikularnu tahikardiju, potencijalno smrtonosno stanje karakterizirano ubrzanim otkucajima srca.