Skoro dqa nema osobe na svijetu koja nije čula za Alberta Ajnštajna čovjeka genijalca koji je otkrio mnoge zakone koji se i danas izučavaju. Smatran je genijem i to ne bez razloga mada kada je bio mali ništa nije upućivalo na to. Navodno su ga smarali i zaostalim u odnosu na njegove vršnjake jer nije progovorio do treće godine.

Zagonetna figura poznata kao Albert Einstein kroz život se susretala s raznim nesrećama i trijumfima. Otkrivajući identitete njegovih potomaka, istražujući njihove sudbine, istražujući njegov način života i otkrivajući okolnosti oko smrti jednog od najbriljantnijih umova povijesti.

18. travnja 1955. Albert Einstein mirno je preminuo u snu u bolnici Princeton u New Jerseyu, a uzrok smrti pripisan je unutarnjem krvarenju.

Unatoč njegovoj izričitoj zabrani bilo kakvog postmortem istraživanja njegovog tijela, Einsteinov je mozak godinama bio podvrgnut ispitivanju. Dr. Thomas Harvey, osoba odgovorna za provođenje autopsije, nezakonito je prisvojio Einsteinov mozak bez pristanka njegove obitelji.

Nakon pregleda, otkriveno je da je njegov parijetalni operkulum bio odsutan, a umjesto njega, njegov inferiorni parijetalni režanj pokazao je povećanje veličine od 15 posto u usporedbi s prosjekom. Povećani donji parijetalni režanj pripisuje se funkcijama kao što su matematička kognicija, prostorna vizualna percepcija i prikaz pokreta kroz slike.

 

  • Rođen 14. ožujka 1879. u Ulmu, nadaleko je priznat kao jedan od najpriznatijih znanstvenika u svijetu. Unatoč tome što su ga hvalili kao nevjerojatnog genija, tijekom njegovog ranog djetinjstva nije bilo vidljivih znakova da je Einstein posjedovao bilo kakve iznimne sposobnosti. Dapače, čak je i njegova vlastita obitelj smatrala da zaostaje za ostalom djecom jer prve riječi nije izgovorio do treće godine.

Prema izvješćima, kaže se da se Einstein suzdržavao od govora do devete godine. Vjeruje se da su njegovi roditelji bili zatečeni kada je konačno prekinuo šutnju tijekom obiteljskog ručka i primijetio: “Ova juha je prevruća.” Na pitanje o njegovoj dugotrajnoj šutnji, jednostavno je odgovorio: “Do ovog trenutka sve je bilo zadovoljavajuće.”

Početni uvod u carstvo fizike za Einsteina se dogodio u trenutku kada mu je otac poklonio kompaktni džepni kompas. Pronicljivo zapažanje mladog Einsteina dovelo ga je do spoznaje da je za pomicanje igle kompasa odgovorna neprimjetna sila. U retrospektivi, ovaj je susret smatrao najdubljim buđenjem koje je ikada doživio.

Unatoč tome što je bio židovskog podrijetla, Einstein je pohađao katoličku školu radi svog obrazovanja. Cijelo vrijeme dok je bio student pokazivao je izazovno ponašanje, a njegovi su ga učitelji opisivali kao impulzivnog, bez poštovanja i nemotiviranog. Iako je briljirao u području matematike i fizike, suočavao se sa značajnim poteškoćama kada su u pitanju bili predmeti poput povijesti i geografije.

 

  • U pokušaju da se sa 16 godina upiše na Savezni politehnički institut u Zürichu, naišao je na poteškoće kada je imao loše rezultate na ispitima iz botanike i jezika. No, 1896. godine uspješno je završio gimnaziju u Arauu u Švicarskoj, a zatim položio prijemni ispit za politehnički institut. U tom razdoblju susreo se s budućom suprugom i kolegicom Milevom Marić. Naime, Marić je bila jedina studentica na institutu i tek druga žena koja je ikada diplomirala na Odjelu za matematiku i fiziku.

Njihova ljubavna priča započela je u mladosti, on je imao 19, a ona 23 godine. Bili su duboko zaljubljeni jedno u drugo, ali nažalost, njegovi roditelji nisu podržavali njihovu vezu. Einsteinova majka vjerovala je da će njihova ljubav spriječiti njegovu budućnost, čak ga je upozoravala na moguću katastrofu ako Mileva zatrudni. Tada su nevjenčane trudnoće bile skandalozne, a par je zadesila ova nesretna sudbina.

Godine 1902. Mileva Marić i Albert Einstein na svijet su dočekali svoje prvo dijete, kćer Liserl. Međutim, njihov odnos još nije formaliziran brakom. Mileva je otputovala natrag u Srbiju na porođaj, ostavivši Alberta i spriječivši ga da ikada upozna svoju kćer, otkriva njihova prepiska. Nakon povratka u Zürich, Mileva je Liserl povjerila rođaku u Novom Sadu. Nažalost, sve informacije o tome gdje se Liserl nalazi nestaju dvije godine kasnije, nakon što je dobila šarlah.

Sudbina njihove kćeri, je li stradala u te dvije godine ili je zbog izvanbračnog rođenja povjerena na brigu Milevinoj rodbini, ostaje misterij koji traje do danas.

 

  • Nakon vjenčanja 1903. godine, godinu dana kasnije dobili su svoje prvo dijete, Hansa Alberta. Godine 1910. bili su blagoslovljeni s još jednim sinom, Eduardom. Eduard se tijekom svojih ranih godina suočavao s izazovima, boreći se sa svojim zdravljem i često se razboljevajući, često prikovan za krevet dulje vrijeme. Međutim, usprkos tim preprekama, bio je izvrstan akademski i razvio je strast prema slikanju, poeziji i sviranju klavira.

Eduard Einstein želio je nastaviti karijeru u psihijatriji i bio je fasciniran teorijama Sigmunda Freuda. Dok je bio usred studija medicine, okolnosti su dovele do njegovog primanja u psihijatrijsku kliniku u Švicarskoj 1932. godine. U dobi od 22 godine, 1933. godine, dobio je dijagnozu shizofrenije, što je imalo dubok utjecaj na Einsteina.

Jedno od Einsteinovih pisama pripovijeda o nesretnoj bolesti koja je zadesila njegova najprofinjenijeg sina, onog za kojeg je vjerovao da je pravi nasljednik njegove vlastite prirode, bolesti koja se pokazala neizlječivom.

Kako je fizičar dublje zaranjao u svoje znanstvene bavljenja, njegova veza s Milevom doživjela je ozbiljan pad. Dodajući složenost situacije, upustio se u romantičnu vezu sa svojom prvom rođakinjom Elsom. U svom dopisivanju s Elsom izrazio je osjećaj da se Mileva više doimala kao zaposlenica koju nije mogao otpustiti. Naime, Elsa mu je bila rođakinja i po očevoj i po majčinoj lozi.

 

Tijekom 1914. Einstein i njegova obitelj boravili su u Berlinu. Međutim, napetost u njihovom braku, prvenstveno uzrokovana Einsteinovim stalnim prezirom prema Milevi, rezultirala je time da se njegova supruga odlučila vratiti u Švicarsku zajedno s djecom. Naposljetku su se službeno razveli 1919. Odvajanje od njegove djece bilo je izazovno iskustvo za Einsteina, nagnavši ga da uloži značajan napor u njegovanju snažne veze s oba svoja sina.

Na Pruskoj akademiji znanosti u studenom 1915. Einstein je predstavio svoju poznatu teoriju, poznatu kao Opća teorija relativnosti. Unatoč svojoj slavi, njegovo objašnjenje fotoelektričnog efekta donijelo mu je Nobelovu nagradu 1921. godine. Ova razlika nastala je zbog dostupnosti značajnih dokaza za fotoelektrični efekt, dok je Opća teorija relativnosti ostala predmet sporenja.

Godine 1933. nacisti su donijeli “Zakon o obnovi državne službe”, koji je nalagao otpuštanje židovskih profesora s njihovih položaja. U to je vrijeme Einstein radio kao gostujući predavač na Sveučilištu Princeton. S obzirom na okolnosti u Njemačkoj, odlučio je ostati u Americi i nakon toga dobio je američko državljanstvo 1940.

  • Zbog svoje duševne bolesti, drugi sin nije mogao emigrirati u Ameriku i umjesto toga je do smrti boravio u Zürichu. Tijekom njegova života, njegova majka, Mileva Marić, bila je njegova njegovateljica do svoje smrti 1948. Nakon njezine smrti, Eduardo je ostatak života proveo u mentalnoj ustanovi.

Po dolasku u Sjedinjene Države 1938., autorov prvi sin slijedio je njegov primjer i pridružio mu se, da bi naposljetku postao profesor hidrotehnike na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyu. U to vrijeme autor je stupio i u brak s Fridom Knecht, filologinjom, i zajedno su bili blagoslovljeni s troje djece.