Prema dugogodišnjim običajima, osobe koje se nakon sumraka odvaže na izlazak susreću se s nepovoljnim posljedicama. U slučaju da je to prijeko potrebno, preporučuje se nositi predmete poput češnjaka, križa ili oštrog metalnog predmeta radi zaštite. Tijekom ovog posebnog doba godine, koje označava razdoblje koje prethodi krštenju Isusa Krista, široko se vjeruje da carstvo pokojnika ostaje dostupno, zajedno s potencijalnom pojavom đavla i raznih drugih zlonamjernih entiteta. Od početka mraka do svitanja, ove zlonamjerne sile vladaju neprikosnoveno, sve dok prvi kukurikanje pijetlova ne označi dolazak novog dana.

Važno je poslušati savjete o izbjegavanju noćenja na otvorenom, upozorenje koje se često ističe. Prema tradiciji, izlazak van nakon zalaska sunca donosi nesreću, a osobama koje se nađu u takvim okolnostima savjetuje se da nose zaštitne predmete poput češnjaka, križa ili oštrog metalnog predmeta. Čak i danas, neki krajevi Srbije drže se strogog rituala prema kojem se žene suzdržavaju od bavljenja aktivnostima kao što su predenje, tkanje ili pranje na dane koji su označeni kao nekršteni. Kako bismo zaštitili djecu od potencijalne štete povezane s bajkama i čarolijama, treba biti oprezan i ne ostavljati bijele predmete ili dječju odjeću vani jer se vjeruje da zlonamjerne sile predstavljaju opasnost.

U ruralnim zajednicama, posebice u Vlaškoj, koriste se zavjese ili spuštene rolete kako bi se prikrila svjetlost koja dolazi iz stanova. Konzumacija vode tijekom noćnih sati strogo se ne preporučuje zbog duboko ukorijenjenog vjerovanja da se zli duhovi infiltriraju u kućne posude i napadaju osobe koje ništa ne sumnjaju. Općenito se smatra da su “nekršteni dani” nepovoljno vrijeme za rađanje, a vjeruje se da razdoblje između Božića i Bogojavljenja donosi loše zdravlje i nesreću za one rođene u tom razdoblju. Kako bi zaštitili ove mlade pojedince od mogućih prokletstava, starješine su smislile rješenje – djeca rođena na nekrštene dane moraju oblačiti prepoznatljivu odjeću, izrađenu na ognjištu, godišnje tijekom tog određenog vremenskog okvira.

Tijekom tog mračnog doba, stanovništvo je osmislilo inovativan lijek za ublažavanje tjeskobe i ublažavanje nevolje – orkestrirali su parade pod maskama utjelovljujući ukazanja, stvorenja i preminule pretke, prolazeći kroz srpske zajednice i urbana središta, čime su odlučno prkosili Nekrštenim danima. Napredujući od stana do stana, kolednici su molili za različite priloge poput svinjetine, peradi, govedine, žitarica, mliječnih proizvoda, žestokih pića i vina.