Filmovi Emira Kusturice bit će prikazani od 15. do 26. travnja u dvorani MTS-a Filmskog centra Srbije u Beogradu. Od 15. do 26. travnja Filmski centar Srbije u Beogradu izložit će u dvorani MTS-a izuzetnu kolekciju filmova Emira Kusturice. Tijekom inauguracijskog dana domaći će gledatelji biti počašćeni besplatnom projekcijom kompletnog izdanja filma “Underground” koji je nedavno bio izložen u glavnom gradu Francuske.
  • Tijekom konferencije za novinare, poznati umjetnik govorio je o svojoj bogatoj kreativnosti i otkrio ključ svoje trajne energije. Kao poljoprivrednik, ponosan sam na posjedovanje i upravljanje vlastitim voćnjacima, kao i na uzgoj krava i svinja. Imanje mu je u novije vrijeme postalo mirno utočište, gdje čuva svoje domaće životinje i proizvodi mlijeko i sir. Želja da se u potpunosti posveti farmi i poslu postala mu je primarni fokus. “Ja sam poljoprivrednik”, ponosno izjavljuje. “Moja zemlja je dom voćnjaka, krava i svinja. Ponosan sam na proizvodnju vlastitog mlijeka i sira. Moje krave se hrane najzdravijom hranom, uzgojenom na nadmorskoj visini od 700 metara.
Iako to ne jamči imunitet od najtežih bolesti, to je moje životno načelo. Baš kao što sam dao značajan doprinos kroz svoje filmove, jednako sam uložio u poljoprivredu, s naglaskom na nisku potrošnju proteina ogromnu privlačnost diljem Europe, odlučan sam biti najgorljiviji zagovornik prava na pristup kvalitetnoj hrani, ostajući nepokolebljiv u svojim uvjerenjima”, strastveno objašnjava Kusturica.
  • S osmijehom je ravnatelj istaknuo važnost zdravog načina života. “U filmskoj sam industriji više od četiri desetljeća i još uvijek mogu bez napora napraviti 60 sklekova”, nasmijao se. Nastavio je objašnjavati da, iako mnogi vjeruju da je fizička spremnost beznačajna u mladosti, ona postaje nevjerojatno vitalna kako čovjek stari. Aktualne tendencije Osvrćući se na vrijeme kada se prvi put bavio filmom i suvremenim trendovima u kinematografiji, Kusturica je izrazio skepsu o trenutnom stanju u ovoj industriji, sugerirajući da se sve danas plasira kao umjetnost. Uočio je prevladavajući trend u globalnoj kinematografiji koji prioritet stavlja uspjeh iznad svega.
U srpskoj kinematografiji dogodio se pomak, koji je čak i Džeju omogućio da postane filmski junak sa svojom posvećenom publikom. Međutim, postoji neizvjesnost oko sadržaja koji se danas predstavlja publici. Nažalost, uspjeh domaće kinematografije često se mjeri količinom dobrih filmova, a ne njihovom komercijalnom izvedbom. Redatelj je primijetio da svatko tko gleda televiziju, iako on osobno nije, može svjedočiti serijama koje emitiraju besmislene narative.
  • Emir Kusturica, talentirani filmaš porijeklom iz Bosne i Hercegovine, poznat je po svom radu kao režiser, scenarist, producent i glumac. Osim doprinosa filmskoj industriji, Kusturica je svoje glazbeno umijeće pokazao i svirajući bas gitaru u bendu Zabranjeno pušenje, a kasnije se pridružio grupi Emir Kusturica & No Smoking Orchestra. Nadalje, Kusturica je demonstrirao svoje spisateljske sposobnosti objavljivanjem svoje autobiografije “Smrt je neprovjerena glasina” 2010. godine. Rođen 24. studenog 1954. u Sarajevu, Kusturičino odrastanje bilo je oblikovano ateizmom njegovih roditelja, unatoč njegovom krštenju u pravoslavnu crkvu na Đurđevdan 2005. godine. Njegova majka Senija posvetila se domaćičkom poslu, dok je otac Murat radio u Ministarstvu informiranja SR Bosne i Hercegovine.

 

Maja i njezin suprug u sretnom su braku, a zajedno su blagoslovljeni dvoje prekrasne djece, Dunjom i Striborom. Iako je Stribor naslijedio očev glazbeni talent i sada bubnja za renomirani bend Emira Kusturice i No Smoking Orchestra, on također ima svoju obitelj, uključujući sina Janka. S druge strane, Dunja, Emirova kći, svoju je strast pronašla u dramaturgiji, a pažnju javnosti privukla je nezaboravnim pojavljivanjem uz Aleksandra III Karađorđevića na proslavi rođendana svog oca 2015. godine.