Živa i svečana atmosfera koju svojim nastupima stvara Snežana Jovanović Šikica ne prestaje uveseljavati i održavati zabavu do ranih jutarnjih sati. Njezin repertoar, koji se sastoji od duhovitih i romantičnih pjesama, priskrbio joj je simpatičan nadimak “razbijačica čaša” zbog tradicije da gosti tijekom njezinih nastupa oduševljeno razbijaju čaše o stol. Čak i nakon njezina umirovljenja, tajna njezine trajne popularnosti ostaje nepromijenjena.

  • Prema riječima Šikice, dobrog poznavatelja kafanske atmosfere, nije skrivena tajna da je, ako ima talenta, običaj razbijati čaše i tanjure na raznim druženjima poput birtija, zabava, svadbi i krštenja. . Nedostatak dobre pjesme i vještih pjevača svaku bi proslavu učinio lišenom veselja. Moje putovanje počelo je i završilo se na autocesti, gdje sam jurio iz sve snage. To je bila moja startna točka i moja ciljna linija, kako kažu, kraj moje karijere. Razbijanje stakla nije neuobičajena pojava; to je jednostavno normalan dio života. Oni koje pjesma dirne, koji istinski shvate njezinu bit, prisiljeni su baciti čašu. Ako se to dogodi, to je sasvim prirodno. Što više mogu reći? Glazba je esencija života i bez nje bi sve bilo isprazno”, istaknula je. Šikica je otkrila da su njen urođeni talent i inherentne kvalitete skriveni ključevi njenog uspjeha.

Pjevačica je samouvjereno izjavila: “Posjedujem sposobnost pružiti izvanrednu pjesmu svakome tko je traži. Ovo nije puki nalet inspiracije, već duboko ukorijenjena emocija koja me pokreće. Ništa me ne sputava, ja sam spremni krenuti na ovo glazbeno putovanje. Pjevačica je na vrhuncu popularnosti priznala da se sadašnja slavlja bitno razlikuju od nekadašnjih. Vrijeme je danas jedan aspekt koji se promijenio, a druga primjetna razlika je smanjenje broja veselih jedinki.

  • U prošlosti je bilo obilje bogatstva, što je omogućilo ciklus zarađivanja, trošenja i opet zarađivanja. Međutim, trenutna situacija je sasvim drugačija, jer su nekada živahni kafići nestali. Danas pri ulasku u birtiju više nema one živahne pjesme i veselja. Unatoč tim promjenama, istaknula je, pravi narodni pojedinci ustraju i ne predaju se, bez obzira na okolnosti. Trenutačno je suvremena glazba nešto istaknutija; međutim, i dalje se oslanja na narodne pjesme. Umjetnik nije imao želju prilagoditi se aktualnim trendovima, pa je stoga potreba za izvođenjem moderne glazbe postala nepotrebna. Prisutan sam zbog živahnih melodija, energičnih melodija i živahnog ambijenta koji dolazi s nastupom. No, što se tiče novih pjesama, rado ih slušam, ali radije ih ne izvodim. Nebrojeno puta su mi se obraćali da pjevam u tom stilu, ali uvijek se nađe neki drugi pjevač koji je specijaliziran za tu vrstu pjesama.

Čvrsto vjerujem da pjevam ono što najbolje znam, a nažalost, prilično je izazovno pronaći kvalitetnu “klasičnu” narodnu pjesmu među dostupnim opcijama suvremenih autora. Oh, to je veliki izazov za mene. Imam obilje pjesama, ali žudim za izuzetnim. Razmišljajući o budućnosti, razmatram mogućnost stvaranja svježe glazbe za nekoliko mjeseci. Međutim, moja prava strast leži u stvaranju “dvojnika” – projekta koji istinski odjekuje mojim srcem. U ovom trenutku ne postoji opravdanje za mijenjanje ustaljene zbirke djela.

  • Šikica samouvjereno izražava svoju sposobnost izvođenja kako iskrenih ljubavnih pjesama tako i lakih duhovitih melodija. Ljubav, bezvremenska emocija, njezina je jača strana koju vješto oživljava kroz svoju glazbu. Međutim, priznaje da je nakratko eksperimentirala s modernim trendom, ali je ubrzo uvidjela da nije u skladu s njezinim umjetničkim senzibilitetom. Nedavno sam prihvatila svijet mode. Iako se može činiti zastrašujućim uroniti u ovo područje, otkrio sam da posjedovanje repertoara tih pjesama za recitiranje, umjesto pjevanja, može učiniti proces mnogo pristupačnijim. Dopustite mi da vas upoznam s ovim svježim, novim melodijama… Unatoč suprotnoj tvrdnji, Šikica se povremeno prepusti izvođenju modernih žanrova.

A sada je prvi put otkrila detalje o tome kada i gdje se ti nastupi održavaju. Kod kuće sam pokušao izvesti “recital” sa svojim unukama. Oni me oduševljeno nagovaraju, govoreći: ‘Ajde baba, skakutaj po Faceu, napravi ovo, uradi ono. Zapjevaj nešto bako za Tik-Tok i sav taj jazz’. Razigrano im se pridružim, iako to baš i nije moja šalica čaja. Moje unuke su te koje su aktivno uključene u Tik-Tok, a ne ja (smijeh).

  • Ipak, oni uživaju, a ja im nešto zapjevam za zabavu – otkrila je Šikica. Veliku radost nalazi u svojih desetero unučadi i ne trudi se prikriti svoj neizmjerni ponos na njih. Šikica je istaknuo kako je svakodnevno u stalnoj blizini s njima, a razdvojenost doživi tek tijekom radnog vremena ili kad krene na put. Unatoč mirovini, nastavlja se baviti svojom strašću prema glazbi, a istovremeno njeguje kvalitetno vrijeme sa svojom obitelji. – Ne mogu primijetiti nikakvu razliku. Iskreno, nemam osjećaj da sam umirovljenica – priznala je, ističući nevjericu drugih u svoj umirovljenički status. – Stalno sam u pokretu, bavim se kuhanjem i pripremanjem. Voljan sam pripremiti bilo koje jelo koje poželite, a imam osobni afinitet prema prirodi. Posebno uživam raditi sa sastojcima poput koprive, zelja, pa čak i puževa. Kako je sezona tek na početku, na raspolaganju je obilje svježih opcija. To je sve”, zaključila je.