Tragično, petogodišnjak po imenu Veles Pašnik preminuo je u Lavovu u Ukrajini u subotu nakon što je pao u komu tijekom vađenja mliječnih zuba pod općom anestezijom. Tijekom vađenja dva mliječna zuba u stomatološkoj klinici dječak je nažalost pao u komu i doživio srčani zastoj. Srećom, liječnici su ga uspjeli oživjeti i brzo su ga prebacili na odjel intenzivne njege. Nažalost, utvrđeno je da je pretrpio nepopravljivo oštećenje mozga i proglašen je moždano mrtvim.

Kako su strani mediji prenijeli, dijete je bilo u komi 37 dana. Viktor Pašnik, otac dječaka, na svom se profilu na društvenim mrežama iskrenom porukom oprostio od svog voljenog sina Lesonjoa, pozivajući ga da se vine nebesima i obasja njihove živote. Počivaj u miru dragi Lesonjo. Otac je na društvenim mrežama ranije iznio detalje tragičnog incidenta koji se dogodio 8. prosinca. Djelatnici stomatološkog centra ponudili su izvođenje operativnog zahvata vađenja mliječnih zubića dok je dijete u općoj anesteziji. Međutim, na dan operacije, dijete je pokazalo značajan otpor u operacijskoj sali, uporno odbijajući staviti masku preko lica, kao da su naslućivali nadolazeću nesreću. Unatoč molbama djetetove majke koja je preklinjala anesteziologa da prestane s tim, anesteziolog se nije obazirao na nju i ustrajao u čvrstom stavljanju maske. Nakon toga, Veles je podlegao pospanosti i utonuo u san. Ove detalje ispričao je djetetov otac.

Majka je nakon određenog vremena postala svjesna smetnji koje su dopirale iz operacijske sale. Nakon otprilike dvadesetak minuta, medicinsko osoblje počelo se okupljati na mjestu događaja, a ubrzo nakon toga i dvije ekipe hitne pomoći. Ravnatelj klinike obavijestio je moju suprugu da je srce našeg djeteta prestalo raditi tijekom operacije, ali su ga liječnici uspješno oživjeli prije nego što su Velesa prebacili u bolnicu. U razgovoru s tamošnjim liječnikom dobili smo informaciju o kritičnosti situacije i težini njegovog stanja. Otkriveno nam je da je naš sin doživio kliničku smrt tijekom stomatološkog zahvata, te da je medicinsko osoblje predugo čekalo da započne reanimaciju. Naknadnim pregledima liječnik je zaključio da je našem djetetu prestao funkcionirati mozak, te da ga na životu održavaju isključivo medicinski uređaji, kako je rekao otac.

Prema riječima liječnika iz stomatološke klinike, obitelj je pod velikim utjecajem zahvata. Ravnodušnost stomatološkog centra prema našoj tuzi dodatno se očituje u odbijanju da nam vrate dva mala zuba izvađena tijekom operacije našeg sina, koji za nas imaju neizmjernu sentimentalnu vrijednost jer su nekad pripadali njemu. Među Velesovim rođacima, imao je privilegiju imati dvije sestre. Policija je poduzela zakonske mjere protiv zdravstvenih djelatnika zbog nesavjesnog izvršavanja svojih radnih obveza. Okrivljeniku se može izreći kazna zatvora do tri godine ili ograničenje osobne slobode do pet godina, uz zabranu obavljanja određenih poslova ili bavljenja određenim djelatnostima do tri godine. Prema pisanju lokalnih medija, Roman Onisko, direktor klinike “Ori-Dent”, izjavio je da u potpunosti surađuju s istragom koja je u tijeku. Prema Oniskovim riječima, liječnici koji su sudjelovali u pružanju medicinske pomoći trenutno su suspendirani s dužnosti do okončanja istrage.