Prema priopćenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, sutra se u većini krajeva zemlje očekuje promjenljivo oblačno, povremeno sunčano. No, ujutro i prije podne ponegdje na jugozapadu, jugu i jugoistoku može biti mjestimice s kišom i naoblakom.Puhat će slab do umjeren vjetar južnog i jugoistočnog smjera. Najniže temperature kretat će se od nula do pet, a najviše od 10 do 14 stupnjeva Celzijevih. U Beogradu se sutra očekuje promjenjivo oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima. Vjetar će biti slab do umjeren, jugoistočnog smjera. Najniža temperatura kretat će se od tri do pet Celzijevih stupnjeva, a najviša dnevna oko 13 Celzijevih stupnjeva.

 

U Srbiji će do nedjelje biti natprosječne temperature uz promjenljivu oblačnost i česte padavine. Međutim, snježne padaline očekuju se samo u povišenim planinskim predjelima. Kako prelazimo u sljedeći tjedan, očekujte pomak prema nižim temperaturama, oblačno nebo i početak snijega. Vremenska prognoza za Beograd u navedenom vremenskom okviru pokazuje da će u njemu biti usporedivi uvjeti. Prema najnovijoj prognozi RHMZ-a, danas će biti najviša januarska temperatura od 16 stepeni, dok će najhladniji dan biti 13. januara sa minus tri stepena. Prema proširenoj mjesečnoj projekciji, Beograd može očekivati ​​snježne padaline od 8. do 12. siječnja, zatim još jednom 16. i 17. siječnja te 19. i 20. siječnja. Početkom siječnja najveće temperature u Beogradu doseći će ugodnih 16 stupnjeva, ali će naknadno padati tijekom dana. 13. siječnja najniža dnevna temperatura pasti će do -3 stupnja.

Prema prognozi za Novi Sad, najviša temperatura u siječnju od 12 stupnjeva bit će početkom mjeseca, dok će najhladniji dan biti 13. siječnja s temperaturom od minus pet stupnjeva Celzija. RHMZ predviđa da će siječanj 2024. obilježiti blaže vrijeme i pojačana količina oborina. Dodatno, u trećoj dekadi mjeseca očekuju se slabi do umjereni jutarnji mrazevi. U siječnju se očekuje da će srednja minimalna temperatura zraka premašiti višegodišnji prosjek uz porast od oko 1,5ºS. Konkretno u Beogradu i okolnim područjima, predviđena prosječna minimalna temperatura zraka za siječanj kreće se od 0 do 7ºS. Tijekom mjeseca siječnja očekuje se da će srednja maksimalna temperatura zraka biti iznad višegodišnjeg prosjeka uz porast od oko 1,5ºC. Naime, u Beogradu i bližoj okolici prosječna maksimalna temperatura zraka za siječanj kretat će se oko 6,4ºC.

 

Prema podacima RHMZ-a, očekivane količine oborina za siječanj u Srbiji će premašiti višegodišnji prosjek u većem dijelu zemlje. Naime, u većini krajeva doći će do povećanja od 5 do 10 mm iznad prosjeka, dok će jugozapadna Srbija i Timočka krajina imati veći porast od 10 do 20 mm. U okolici Beograda predviđa se ukupna količina padalina za siječanj od oko 55 mm. U nedavnoj najavi meteorolog Ivan Ristić otkrio je da će ova zima za očekivati ​​tri ledena vala. Nakon božićne sezone započet će početni val zime, vraćajući temperature na tipične razine za siječanj. No, postoji mogućnost još nižih temperatura i potencijalnih snježnih oborina. Prvi tjedan siječnja pokazat će znakove proljeća, dok će se sljedeća dva tjedna vratiti u zimske uvjete. Cijeli siječanj temperature će se kretati oko prosjeka ili padati ispod njega, no pred kraj mjeseca doći će do osjetnog porasta temperature koji će nagovijestiti privremeni odmak od zimske hladnoće. Međutim, zima će se vratiti sredinom veljače, označavajući početak drugog naleta hladnog vremena. Konačno, treći i posljednji val zime dogodit će se tijekom prvih deset dana ožujka. Nakon toga će uslijediti porast temperature.