Tijekom nedavnog intervjua, poznata pjevačica Indira Radić izrazila je interes za suradnju s kolegom Dinom Merlinom u duetu. Također je podijelila svoje divljenje prema svom dugogodišnjem bendu, koji već nekoliko godina održava istu postavu. Indira je na početku naglasila da nije bilo nikakvih promjena u dinamici između nje i ostatka benda tijekom njihovih putovanja. Nastavljaju održavati snažnu vezu i zajedno istražuju nova mjesta, baš kao što su radili proteklog desetljeća.

  • Dino Merlin je, otkrila je Indira Radić, odbio njezino uhljebljivanje. Početkom 2000-ih pojavila se pjesma koja je utjelovila stilski potpis Dine Merlina i mene. Razmišljali smo o tome da ga oživimo, ali nažalost, kako se prisjetila, nikada nije došlo do realizacije. Nakon što smo podijelili našu pjesmu s Merlinom, poslušao je i izrazio svoju znatiželju zašto on nije bio pozvan na snimanje pjesme “Thief”. Međutim, uspjeh pjesme je nepredvidiv i ne mogu se sjetiti jesam li s nekim surađivao baš na toj pjesmi.

Rale i Marina preuzeli su tu pjesmu, koja je ispala fantastična, a ostalo je misterija zašto se Dino tada nije povezao s njom. Otkrila nam je to u našem razgovoru pokojna Marina Tucaković, plodna kantautorica. Dino Merlin, poznat i kao Edin Dervišhalidović, utjecajna je ličnost u glazbenoj industriji jugoistočne Europe. Tijekom svoje karijere Dino je bio sinonim za inovativnost i emocionalnu dubinu svoje glazbe.

  • Kao osnivač renomiranog sastava “Merlin”, a kasnije i kao solo umjetnik, svojim je doprinosom značajno oblikovao glazbeni krajolik regije. Njegove pjesme, koje često zadiru u duboke emocionalne i društvene teme, priskrbile su mu veliku bazu obožavatelja i široko rasprostranjeno priznanje. Dino Merlin nije samo glazbenik; predstavlja simbol kulture i identiteta koji se proteže i izvan granica njegove rodne Bosne i Hercegovine. Rođen 12. septembra 1962. godine u povijesnom sarajevskom naselju Alifakovac, kod Bistrika, Dino Merlin, rođenog imena Edin Dervišhalidović, doživio je značajan događaj u svojoj mladosti.

Njegov otac Abid, vješt stolar, preselio se u Sarajevo, a administrativna nesreća dovela je do promjene obiteljskog prezimena. Dinova majka Fatima Činjarević porijeklom je iz Sarajeva i radila je kao kućna pomoćnica. Nažalost, njihov brak se raspao kada je Dino imao samo sedam godina, što je ostavilo trajan utjecaj na njegove godine odrastanja. Dinovo odrastanje odvijalo se u Sarajevu, gdje se školovao u Osnovnoj školi “Moris Moco Salom”, koja je kasnije preimenovana u OŠ “Edhem Mulabdić”.

  • Smještena u srcu grada, škola je bila okružena zgradama koje su uvelike utjecale na Dinov život i umjetnički izričaj. Dino je tijekom djetinjstva sudjelovao u zboru mujezina u Carevoj džamiji, što je označilo njegov prvi pohod u svijet glazbe. Osim toga, blizina škole Konaku na Bistriku omogućila je Dinu da kasnije organizira promociju albuma za “Burek”, dok mu je obližnji hotel “Nacional” poslužio kao inspiracija za naslov albuma iz 2014. godine.

Dino je kao mladić pokazivao žarku strast prema sportu, a posebno nogometu, gdje je igrao kao lijevo krilo FK Sarajevo. Čak i danas, njegova ljubav prema sportu ostaje nepokolebljiva, jer nastavlja podržavati klub kao vjeran navijač. Ove formativne godine, ispunjene kako sportom tako i glazbom, poslužile su kao temelj za Dinovo stvaralaštvo i postavile temelje za njegovu uspješnu glazbenu karijeru.