U rasponu od pet godina moj se brat našao upleten u romantičnu aferu s udanom ženom, držeći se nade da će se ona na kraju razvesti od supruga i da će moći otvoreno biti zajedno. Međutim, na njegovu nesreću, naposljetku ga je napustila zbog ljubavnika koji dolazi iz Švicarske.

Nakon što je pretrpio više mjeseci patnje, susreo je zanosnu mladu ženu. No, tek što je njihova veza počela cvjetati, njegova bivša se neočekivano vratila iz Švicarske, zbog čega je on ostao hipnotiziran i ponovno ju je progonio. Duboko suosjećam s novom djevojkom koja je izdana; doista je nepravedno prema njoj.

Da sam na njezinom mjestu, osjećao bih se prisiljenim suočiti se s bratom zbog njegovih postupaka. Zbog ove situacije osjećam se neizmjerno razočarano.

BONUS TEKST:

Veljko i Bogdana pomno biraju ime za svog trećeg sina, jer im ono ima značajno značenje. Iščekivanje raste dok se Veljko Ražnatović i njegova supruga Bogdana Ražnatović spremaju dočekati svog trećeg sina, a par je već donio uzbudljivu odluku da svom djetetu da ime.

Još za vrijeme trudnoće s drugim sinom, sin Cece Ražnatović i njegova supruga bili su svjesni te činjenice. Uoči rođenja otkrili su ime Krstan za dječaka, a Veljko je dao do znanja da su već pripremili ime i za trećeg sina. – Apsolutno, to će nedvojbeno biti Krstan! Postoji li nešto što bih promijenio?

U slučaju da se rodi treći sin, on će se zvati Lazar. Sva imena će biti srpskog porekla. Ako vam to ne odgovara, slobodno prebacite na drugi kanal – primijetio je Veljko. U Srbiji ime Lazar ima veliko značenje i ima bogatu povijest ukorijenjenu u bojama Kosova i slavnog junaka, kneza Lazara Hrebeljanovića.

Zanimljivo, usprkos povezanosti sa srpskom kulturom, ime zapravo potječe iz hebrejskog. Izvedeno iz riječi “Eleazar”, nosi duboko značenje “Bog je pomogao” ili “Božja pomoć”. Kršćanski svijet također je prihvatio grčku ili latinsku varijaciju imena – Lazar.

Prema Evanđelju po Ivanu, Lazara, brata Marije i Marte, Isus je vratio u život. Ovaj biblijski lik služi kao simbol trijumfa, predstavlja snagu života koja pobjeđuje smrt i stoji u prkosu tami. U današnje vrijeme Lazar ostaje vrlo omiljeno muško ime u Srbiji.

BONUS TEKST:

Nakon analize samoprocjena i žena i muškaraca u bazi podataka, istraživači su definirali “zdravo starenje” kao kombinaciju preživljavanja do najmanje 70 godina i održavanja dobre kognitivne funkcije, mentalnog zdravlja i fizičke funkcije. Novo istraživanje pokazuje da usvajanje prehrane koja obiluje voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nezasićenim mastima tijekom srednje dobi može uvelike poboljšati izglede za doživljavanje optimalnog mentalnog, fizičkog i kognitivnog blagostanja u dalekoj budućnosti.

Stoga, davanjem prioriteta nutritivnim prehrambenim navikama u sadašnjem trenutku, pojedinci mogu potencijalno uživati ​​u višoj kvaliteti života kasnije. NBC News izvještava da se studija predstavljena na značajnoj nutricionističkoj konferenciji proširuje na opsežna istraživanja provedena tijekom godina, usredotočujući se na dobro uravnoteženu dnevnu prehranu koja može učinkovito smanjiti vjerojatnost razvoja prevalentnih kroničnih bolesti i podržati kognitivne sposobnosti u kasnijim fazama života.

Tijekom razdoblja od tri desetljeća, istraživači s Harvarda pomno su ispitali podatke više od 106 000 pojedinaca. Istraživanje je obuhvatilo ukupno 70.467 žena i 36.464 muškaraca. Ključno je održavati dijetu koja uključuje izdašnu količinu povrća. Studija, koja je započela 1986. godine, uključivala je sudionike koji su imali najmanje 39 godina i nisu imali nikakvih kroničnih bolesti.

Tijekom dugotrajne studije, od sudionika se tražilo da svake četiri godine od 1986. do 2010. popune opsežan upitnik o učestalosti unosa hrane. Ann Julie Tessier, dijetetičarka i glavna autorica studije, kao i znanstvena suradnica na Harvard School of Public Health pružio je ove pojedinosti. Tijekom trajanja studije, istraživači s Harvarda pomno su pratili prehrambene navike svakog sudionika kako bi identificirali obrasce prehrane koji su najbliži usklađeni s hranjivom i obilnom prehranom.

Djeca koja su bila uključena u usporedbu upitnika o hrani su sljedeća: Razvijen od strane Nacionalnog instituta za zdravlje, DASH dijeta je fleksibilan plan obroka koji ima za cilj spriječiti ili smanjiti visoki krvni tlak dajući prednost povrću, voću i cjelovitim žitaricama. Značajno je da ova dijeta ne isključuje nijednu grupu namirnica i također je učinkovita za mršavljenje.

Prema Tesijevim riječima, istraživanje je pokazalo snažnu vezu između AHEI prehrane i promicanja zdravijeg starenja. AHEI, koji je usko usklađen s američkim smjernicama o prehrani, zalaže se za povećanu konzumaciju mahunarki, orašastih plodova i povrća, dok se smanjuje unos crvenog i prerađenog mesa.

Koncept planetarno zdrave prehrane uključuje režim prehrane koji daje prednost konzumaciji voća, povrća, cjelovitih žitarica i zdravih masnoća, dok je unos proizvoda životinjskog podrijetla minimaliziran. Ovaj plan prehrane dopušta umjerene porcije mesa i mliječnih proizvoda.

U njihovoj opsežnoj analizi otkriveno je da pojedinci koji su konzumirali veće količine voća, povrća, cjelovitih žitarica, nezasićenih masnoća, orašastih plodova, mahunarki i nemasnih mliječnih proizvoda pokazuju veću vjerojatnost uspješnog starenja. Suprotno tome, oni koji su imali dijetu bogatu transmasnoćama, natrijem, crvenim mesom i prerađenim mesom pokazali su smanjenu vjerojatnost postizanja optimalnog zdravlja u kasnijim godinama.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here