Održavanje čistoće u domu je najvažnije, a ključan alat za postizanje toga je kvalitetan usisavač. Posljednjih godina je vrlo teško naći odgovarajući usisivač jer većina proizvođača pravi prilično nekvalitetne proizvode.  Međutim, važno je biti svjestan određenih pogrešaka koje mogu umanjiti njegovu učinkovitost i potencijalno dovesti do preranog kvara. Kako biste osigurali dugotrajnost svog usisavača, pridržavajte se ovih jednostavnih smjernica.

 

Uvjerite se da se cijev nije zapušila
Uobičajeno je da mali predmeti koje nenamjerno usisavamo zapnu u cijevi, čak i ako se strujanje zraka nastavi. To može dovesti do smanjenja usisne snage i mogućih začepljenja. Kako biste to spriječili, važno je prije ili nakon usisavanja provjeriti jesu li cijevi začepljene. Ako ne možete ručno ukloniti predmete, možete ih ukloniti pomoću drške metle. Kao posljednji test, pokušajte usisati novčić i provjerite prolazi li lako kroz cijev. Ako se zaglavi, jednostavno ponavljajte postupak dok čišćenje ne bude uspješno.

Premjestite cijev na drugi položaj.
Tijekom pauze od čišćenja uobičajeno je postati opušten i zanemariti navijanje i odlaganje cijevi usisavača. Međutim, ključno je ne zanemariti ovaj zadatak, osobito ako su prisutni stariji ljudi, mala djeca ili kućni ljubimci. Starije osobe i djeca skloni su se spotaknuti o tubu ako je ostave nasred sobe, dok bi kućni ljubimci mogli biti primamljivi za žvakanje, što rezultira potrebom za zamjenom. Od iznimne je važnosti biti oprezan dosljednim isključivanjem usisavača nakon svake upotrebe kako biste spriječili da se članovi obitelji slučajno spotaknu o kabel.

Čišćenje četke bitan je korak u procesu.
Danas je većina usisavača opremljena rotirajućim četkama koje na kraju imaju četku. Ovaj dizajn im omogućuje učinkovito uklanjanje prašine i krhotina s tepiha i drugih sličnih površina. Međutim, kada se prljavština, dlake kućnih ljubimaca i mrvice zapetljaju u četku, učinkovitost postupka usisavanja se smanjuje. Za održavanje optimalne učinkovitosti, bitno je povremeno čistiti četku. Jedna preporučena metoda uključuje korištenje noža ili malih škara za nježno odsijecanje čvorova kose, olakšavajući njihovo lakše uklanjanje s četke.

 

 

Za održavanje optimalne funkcionalnosti potrebno je ili zamijeniti vrećicu ili temeljito očistiti spremnik.
Zanemarivanje pražnjenja spremnika ili zamjene vrećice velika je pogreška kada se radi o radu s usisavačem. Kada koristite spremnik, jednostavnije je odrediti kada je pun i zahtijeva pozornost. Za one koji imaju usisivač s vrećicom, prikladan trenutak za rješavanje ovog problema je kada primijetite smanjenje usisne snage. Međutim, ako želite optimalne performanse i želite produljiti životni vijek svog usisavača, savjetuje se isprazniti spremnik ili promijeniti vrećicu kada su otprilike dvije trećine pune.

Podesite filtre
Redovito održavanje vašeg usisavača ključno je za njegovu dugovječnost i optimalnu učinkovitost. Zanemarivanje čišćenja i zamjene filtara može imati štetne učinke, kao što je smanjena snaga usisavanja i prašina koja izlazi natrag u zrak. Osim toga, pun filter može uzrokovati manje učinkovito usisavanje usisavača. Iako ne postoji fiksni vremenski okvir za čišćenje ili promjenu filtara, preporučuje se da to činite redovito, uzimajući u obzir učestalost usisavanja.

 

 

Budite oprezni s četkama koje su mokre.
U slučaju da je vaš usisavač opremljen nastavkom za mokro čišćenje, uobičajeno je da četka bude opremljena zaštitom koja sprječava ispuštanje prljavštine. Kada ova zaštitna značajka popusti, učinkovitost četke se smanjuje, što zahtijeva povremenu zamjenu ove komponente. Preporučljivo je provjeriti ima li na gumenom dijelu znakova oštećenja ili pukotina, jer to ukazuje na potrebu za zamjenom.

Sačuvajte komponente
Često zanemarimo pričvrstiti nastavak na usisavač u za to predviđenu vrećicu ili pretinac. Ovo se možda neće činiti kao značajan problem sve dok ne dođe trenutak kada ga izgubimo i nađemo se u potrebi za tim posebnim dijelom. Stoga je ključno voditi računa o svim komponentama, posebno o manjim, jer se one mogu pokazati ključnima za razne zadatke čišćenja, kao što je manevriranje između rebara radijatora ili sličnih površina.

Dajte prioritet čišćenju prije uporabe usisavača.
Kako biste spriječili potencijalno oštećenje usisavača, važno je poduzeti određene mjere opreza. Konkretno, prije usisavanja savjetuje se ukloniti sitne predmete koji se obično nalaze na podu, kao što su ukosnice koje se mogu zaglaviti i oštetiti usisivač, olovke koje također mogu oštetiti, čarape koje mogu začepiti spremnik i male dječje igračke. Ovu informaciju prenosi 24sata.hr.

 

Prekinite rad prije emisije dima.
Usred ludnice za čišćenjem, često zanemarujemo činjenicu da naši pouzdani uređaji također zahtijevaju zastoja. Možda se čini kao da nema smisla, ali redoviti odmori i isključivanje usisavača na nekoliko minuta mogu spriječiti pregrijavanje motora. Jednostavna strategija je uključivanje kratkih pauza nakon usisavanja svake prostorije, čime se osigurava da naša rutina čišćenja ostane učinkovita i da naši uređaji ostanu u vrhunskoj formi.

Izbjegavajte pretjerano korištenje
Ako ste vlasnik kućnog ljubimca, možda ćete morati svakodnevno usisavati podove. Međutim, umjesto da usisavate više puta dnevno, razmislite o identificiranju primarnog izvora prljavštine i pronalaženju alternativnih rješenja. Na primjer, ako se u vašem hodniku nakuplja prljavština s cipela, uspostavite sustav u kojem ih uklonite prije ulaska u stan.

Izmijenite postavke i promijenite odabir kista
Danas je većina usisavača opremljena mogućnošću prilagođavanja postavki na temelju specifične vrste poda koji se čisti. Alternativno, mogu ponuditi izmjenjive četke za podove i tepiha i glatkih podova. Ključno je pridržavati se smjernica o tome kada izvršiti ove prilagodbe, budući da su proizvođači implementirali ove značajke sa svrhom na umu.

Obavezno pažljivo pregledajte i slijedite navedene smjernice.
Ako postoje bilo kakve sumnje u funkcionalnost usisavača, preporuča se testirati ga prvog dana po dolasku, a također i ubuduće. U slučaju problema s radom uređaja, preporučljivo je uključiti ga i utvrditi uzrok. Važno je upamtiti da će uređaj, ako je potreban popravak, biti pokriven jamstvom samo ako se njime rukovalo u skladu s priloženim uputama.

Pazite da ostane suh i bez vlage.
Kako biste spriječili kratki spoj i očuvali funkcionalnost usisavača, ključno je osigurati ispravan električni priključak. Jednako je važna potreba da se uređaj drži na sigurnoj udaljenosti od vlage. Reader’s Digest ističe da izlaganje vlazi ne samo da šteti motoru, već također doprinosi nakupljanju prašine i začepljenju filtra.