Prisutnost određenih nutrijenata u rajčicama može učinkovito održavati zdrav krvni tlak. Na početku proljeća, tržnice su pune niza sezonskog voća i povrća, prizor koji ne prestaje oduševljavati. Medicinski stručnjaci često zagovaraju uključivanje ovih sezonskih delicija u našu prehranu, ističući brojne dobrobiti koje daju našem tijelu. Među najdražim miljenicima mnogih je rajčica, voće koje se često maskira u povrće. Održavanje zdravog krvnog tlaka ključno je za sprječavanje ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, srčani ili moždani udar.

  • Kako bi se to postiglo, bitno je dati prioritet određenim čimbenicima životnog stila, uključujući dovoljno sna, redovitu tjelovježbu, kontrolu težine, umjerenu konzumaciju alkohola, prestanak pušenja i uravnoteženu prehranu. Rajčice posebno nude jedinstvene prednosti za regulaciju krvnog tlaka. Nacionalni institut za zdravlje u Velikoj Britaniji preporučuje osobama s visokim krvnim tlakom da konzumiraju hranu s dvostrukom količinom kalija u odnosu na natrij. Zanimljivo je da jedna rajčica sadrži 292 miligrama kalija i samo 6,15 miligrama natrija. Dodatno, visok udio vode u rajčicama (94%) pomaže u održavanju pravilne ravnoteže tekućine u tijelu, kako ističe Healthdigest. Rajčice sadrže snažan karotenoid koji se zove likopen, koji posjeduje antioksidativne sposobnosti koje nadmašuju one vitamina E za faktor 10.

Sustavni pregled objavljen u Journal of Herbal Medicine 2022. otkrio je da dodaci likopena mogu učinkovito smanjiti sistolički krvni tlak u prosjeku za 2,63 boda. Značajno je da osobe s već postojećom hipertenzijom imaju najveću korist od likopena, osobito kada konzumiraju dnevnu dozu od 15 miligrama tijekom najmanje 8 tjedana, kao što je potvrđeno znanstvenim istraživanjem.

  • Rajčice, članice obitelji Solanaceae, bogat su izvor vitamina C. Osim svoje nutritivne vrijednosti, rajčice također mogu pridonijeti zdravom crijevnom mikrobiomu potičući rast korisnih bakterija, što zauzvrat pomaže u smanjenju upale. Osobama koje se bave intenzivnim fizičkim treningom preporučuje se sok od rajčice jer pomaže u procesu oporavka u borbi protiv oksidativnog stresa povezanog s intenzivnom tjelovježbom. Rajčice se uzgajaju u staklenicima i na otvorenom, a dijele se na srednje rane i kasne sorte. Uz dobro razvijen vretenasti korijen i brojne bočne žile, glavni korijen biljke rajčice može prodrijeti u tlo do 1,5 metara dubine. Međutim, većina korijenskog sustava koncentrirana je unutar gornjih 40-50 centimetara tla, na čiji opseg utječe kvaliteta tla. Osim toga, biljka rajčice stvara adventivno korijenje.

Raste kao zeljasta i razgranata biljka, a visina biljke rajčice može se kretati od 0,5 do 3 metra, ovisno o načinu uzgoja. Svi dijelovi biljke prekriveni su strukturama sličnim dlakama, a cvjetovi su skupljeni zajedno i pokazuju jarku žutu boju. U području oprašivanja, samooprašivanje ili autogamija je primarna metoda.

  • Međutim, kada se radi o suvremenom uzgoju unutar zaštićenih okoliša, potiče se ljudska intervencija kako bi se olakšalo oprašivanje. Za rast i razvoj rajčice potrebno je dovoljno svjetla. Nažalost, tijekom jeseni i zime uvjeti u zaštićenim prostorima nisu pogodni za uzgoj rajčice. Optimalna duljina dnevnog svjetla potrebna za cvjetanje i proizvodnju plodova je 8-10 sati, vremenski okvir koji se obično postiže već u veljači i traje do listopada u kontinentalnim klimama. Rajčica spada u usjeve koji imaju umjerenu potrebu za vodom. Najvažnije razdoblje za vlagu je tijekom faze cvatnje i postavljanja plodova, koja obično traje 1-2 mjeseca. Kako bi se osigurao pravilan rast i razvoj, rajčice uspijevaju u sredinama s umjerenom razinom vlažnosti tla i zraka, točnije oko 60-70% PVK (poljski kapacitet vode) i 50-60% relativne vlage.