Svakog dana u Srbiji se odvija jeziva stvarnost jer najmanje jedna žena gubi život, dok četiri druge dobivaju poražavajuću dijagnozu raka grlića maternice. U Srbiji je rak grlića maternice čest problem, što pokazuje svakodnevni gubitak najmanje jedne žene od ove bolesti i utjecaj koji ima na do četiri žene. Davanje prioriteta ranoj prevenciji ključno je za očuvanje dobrobiti. Na početku je ključno odmah kontaktirati liječnika, podvrgnuti se sveobuhvatnom pregledu i riješiti problem.

  • Prije svega, važno je obratiti pažnju na signale koje tijelo šalje i nikada ih ne zanemariti. Britanska organizacija pod nazivom Jo’s Cervical Cancer Trust objavila je opsežan popis ranih simptoma koji mogu poslužiti kao pokazatelji ove zloćudne bolesti, s ciljem prevencije raka vrata maternice. 1. Krvarenje Neuobičajeno krvarenje, koje se javlja tijekom ili nakon seksualne aktivnosti, između menstrualnih ciklusa ili nakon menopauze, najčešća je i početna indikacija raka vrata maternice. Pojava nastaje kada se maligne stanice počnu razmnožavati na tkivu vrata maternice. Ovo stanje predstavlja posebno ozbiljan rizik ako se manifestira kod žena koje su ušle u menopauzu. Važno je napomenuti da ne postoji određeni dobni prag za razvoj ovog posebnog oblika raka.

Jedan od ključnih pokazatelja na koje treba paziti je abnormalni vaginalni iscjedak. Vrlo je važno obratiti pažnju na promjene boje, mirisa ili gustoće iscjetka jer je iscjedak svake žene jedinstven. Ako primijetite bilo kakve varijacije, nužno je odmah kontaktirati svog ginekologa radi daljnje procjene. Uskraćivanje stanicama raka kisika može dovesti do infekcije, što rezultira netipičnim mirisom vaginalnog iscjetka.

  • Osjećaj nelagode ili boli tijekom seksualne aktivnosti Osjećaj nelagode tijekom seksualne aktivnosti može ukazivati ​​na različite probleme, uključujući prisutnost raka vrata maternice. Kako se ova bolest često manifestira bez vidljivih simptoma, bol tijekom spolnog odnosa može poslužiti kao ključni pokazatelj za njezino prepoznavanje. To može značiti da se rak počeo širiti u susjedno tkivo. 4. Neudobnost u lumbalnoj regiji Osjećaj nelagode u leđima ne znači automatski prisutnost raka; međutim, to može poslužiti kao pokazatelj da postoji problem s vašim reproduktivnim organima.

Ako često trpite bolove u donjem dijelu leđa, poželjno je zakazati pregled kod ginekologa. Nenamjerni gubitak tjelesne težine Iako se ideja o skidanju kilograma bez napora može činiti privlačnom, zapravo nije korisna. Kada vam se apetit smanji i dođe do gubitka težine, to je pokazatelj nepravilnog funkcioniranja vašeg tijela.

  • U slučaju da primijetite smanjenje apetita popraćeno brzim gubitkom težine, savjetuje se da se odmah obratite liječniku. U slučaju da bolest uznapreduje, moguće je uočiti simptome kao što su pojačano mokrenje, prisutnost krvi u mokraći, krvarenje iz anusa, proljev te kongestija ili oticanje nogu. U slučaju da ste primijetili bilo koju od ovih indikacija, nemojte odgađati; odmah se obratite svom liječniku, čak i ako ste nedavno obavili Papa test. Važno je naglasiti da se ovaj oblik raka često manifestira bez ikakvih vidljivih simptoma, zbog čega je redovito testiranje od iznimne važnosti.

BONUS TEKST:

Miomi materice, poznati i kao fibroidi ili leiomiomi, su benigni (ne-kancerogeni) tumori koji se formiraju na materici kod žena reproduktivne dobi. Oni su najčešći benigni tumori u materici. Miomi su obično okruglog ili ovalnog oblika i mogu varirati u veličini, od sitnih čvorova do velikih tumora koji mogu zauzimati veći deo materice.

Neki žene mogu imati miome, a da ne osete nikakve simptome, dok drugi mogu imati simptome kao što su bol u donjem stomaku ili leđima, povećana menstrualna krvarenja, često mokrenje, bol prilikom seksualnog odnosa ili pritisak u donjem delu stomaka.

U većini slučajeva, miomi ne zahtevaju tretman osim redovnog praćenja. Međutim, u slučajevima kada simptomi postanu ozbiljni ili kada miomi uzrokuju komplikacije poput anemije zbog obilnog krvarenja, mogu se preduzeti različite terapijske opcije. To uključuje lekove za kontrolu simptoma, hormonsku terapiju, minimalno invazivne procedure poput embolizacije arterija materice ili hirurške opcije poput miomektomije (uklanjanje mioma) ili histerektomije (uklanjanje materice).