U današnjem društvu raste trend pojedinaca koji uživaju u posjedovanju minijaturne kutije za štednju i gomilanju viška novčića. Ima onih koji ne mogu tolerirati iščekivanje i odmah ga razbiju, dok drugi pokazuju nepokolebljivu odlučnost, ustraju do samog kraja. Kada konačno otkriju njegov sadržaj, susreću se sa zapanjujućim otkrićem. Za većinu pojedinaca ideja o uštedi značajne svote novca svaki mjesec i potpuno zanemarivanje toga čini se nevjerojatnom. No, Saša je naletio na tehniku ​​koja mu je omogućila da to postigne dosljednim odvajanjem skromnog dijela. Time je uspio skupiti ukupno 405.000 dinara.

Saša je u videu na TikToku podijelio svoju strategiju prikupljanja i implikacije koje ona nosi. Istaknuo je da preferira izdvajanje novčanica od 10, 20 i 50 dinara, uz pet eura. Ova namjerna odluka dovela je do akumulacije značajnog iznosa u razdoblju od dvije i pol godine. “Nakon pažljivog prebrojavanja novca tri dana, uspješno sam prikupio ukupno 393.000 dinara i 110 eura, što će uvelike potkrijepiti moje planove za Zanzibar. Dobit od uštede je zaista izuzetan. Ukupno sam uspio prikupiti oko 405.000 dinara kroz dvije i pol godine”, zaključuje Saša.

Pojednostavljenom računicom možemo utvrditi da je za skupljanje velike sume od 405.000 dinara potrebno prosječno mjesečno izdvajanje od 13.500 dinara. To je otprilike 450 dinara dnevno i vrtoglavih 162.000 dinara godišnje. Ipak, kad se u obzir uzmu današnji troškovi, postaje zbunjujuće kako se može izdržati s tako skromnom svotom. Uzmimo u obzir, na primjer, paprenu cijenu samo 100 grama domaćeg pršuta, koja na pojedinim tržištima doseže i vrtoglavih 600 dinara!

@sasazlatkovic2902

♬ original sound – Злаја🇷🇸

Pretjeran i nepraktičan skok cijena mesa i suhomesnatih proizvoda izazvao je žestoku reakciju potrošača, što je općepoznata činjenica. Ovaj problem izazvao je bujicu komentara na društvenoj platformi X, a jedan je korisnik izrazio svoju frustraciju rekavši: “Možete li vjerovati? Samo 100 grama pršuta košta nevjerojatnih 600 dinara. U međuvremenu, hrana ima puno razumnije cijene u Oslo.” Na pratećoj fotografiji malo pakovanje pršute, težine 100 grama, sa paprenom cenom od 600 dinara.

Među primjedbama koje su pojedini korisnici ostavljali na ovoj platformi navodi se da litar maslinovog ulja košta 3.400 dinara. Ovo otkriće izazvalo je veliko nezadovoljstvo među potrošačima koji su ogorčeni visokom cijenom lokalnog proizvoda. Na prvi pogled sam ga zamijenio za rijetku i izuzetnu poslasticu, samo da bih otkrio njegovo pravo podrijetlo kao proizvod regije. Ostavio me potpuno zapanjen. Prema jednoj primjedbi, samo stotinjak grama dovoljno je da iskusite njegov divan miris, dok je u drugom komentaru navedena cijena u Španjolskoj koja se kreće od 20 do 60 eura po kilogramu.

Koliko košta otići u Oslo i kupiti 100 grama šunke? Ostali korisnici navode cijene različitih vrsta suhomesnatih proizvoda. Prilikom obilaska tržnice slučajno sam naletio na paketić kulena od 100 grama. Na moje iznenađenje, koštao je 360 ​​dinara, a svojim raskošnim zlatnim pakovanjem odavao je utisak raskoši. Ovo zapažanje navodi na zaključak da se kilogram kulena može dobiti za “simboličnu” sumu od 3.600 dinara.

Od malih nogu smo educirani o upravljanju novcem. Međutim, s promjenjivim tempom života i razvojem životnih navika, ušteda novca postala je prilično zastrašujući zadatak. Iščekivanje plaće i borba da spojimo kraj s krajem pred kraj mjeseca snažna su motivacija da ponovno preispitamo svoje znanje o tehnikama štednje. U ovo doba konzumerizma, usvajanje financijske dijete moglo bi se pokazati izazovom za mnoge, ali ako prilagodimo svoje navike potrošnje, bit ćemo ugodno iznenađeni povećanjem našeg mjesečnog budžeta. Štednja novca jedna je od onih neprocjenjivih navika koje imaju značajan utjecaj kroz cijeli život. Uobičajeno je pogrešno mišljenje da samo pojedinci s visokim primanjima mogu izdvajati sredstva u “kasicu prasicu”.

Izračun iznosa novca koji se dodjeljuje slijedi sustav postotaka, koji pojedincima nudi strukturirani pristup procjeni njihovih prihoda i rashoda. Razlikujući bitne i nebitne izdatke, ova metoda osigurava da su proračuni i uštede utemeljeni na stvarnosti. Za početak prikupite papir i olovku kako biste kategorizirali svoju financijsku situaciju u tri različite kategorije i uspostavili preliminarni proračun. Kako se vaše okolnosti i financijska pozicija budu razvijale, ovaj izračun možete lako izmijeniti. Neka ovo načelo vodi vaše upravljanje troškovima kao temeljni okvir.