SRPSKI OVČAR HEROJ SPASILAC! Zigi namirisao JOŠ JEDNOG PREŽIVELOG u ruševinama u Turskoj, počela akcija izvlačenja (FOTO)

0

Potresi koji su prošle sedmice pogodili Tursku i Siriju bili su razorni, usmrtivši više od 24.000 ljudi. Postoji strah od novih naknadnih potresa.Spasilački timovi tragaju za preživjelima i prikupljaju pomoć iz cijelog svijeta kako bi je doveli u ugrožena područja. U pomoć u potrazi stižu i obučeni spasilački timovi.

Psi tragači igrali su važnu ulogu u pronalaženju preživjelih nakon prirodne katastrofe.Ziggy, devetogodišnji belgijski ovčar, posebno je obučen da pruži veliku podršku u ovoj misiji.Službeni pas MUP-a Srbije nanjušio je živu osobu i tako potvrdio da se ispod ruševina nalazi živa osoba. Tim je opravdao status ravnopravnog člana spasilačkog tima.

– Vatrogasac Zigi je još jednom pokazao zašto ga smatramo ravnopravnim članom Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova. Zigi je nanjušio živu osobu i time potvrdio sumnje da se ispod ruševina nalazi osoba koja daje znake života. Trenutno lokalne službe za spasavanje rade na izvlačenju lica.Turski predsjednik je najavio da je više od 141.000 spasilaca raspoređeno u 10 turskih provincija pogođenih nedavnim zemljotresom.

– Imamo više od 141.000 ljudi, uključujući strane timove, koji rade na terenu u 10 provincija. Agencija za upravljanje katastrofama i druge institucije nude šatore, kontejnere i montažne zgrade, kako bi brzo mogli da zadovolje potrebe ugroženih, rekao je Erdogan.On je dodao da turske institucije i organizacije obezbjeđuju tople obroke timovima za pomoć preživjelima putem mobilnih i narodnih kuhinja.- Izdvojili smo početni fond od 100 milijardi turskih lira (više od pet miliona dolara) za najosnovniju pomoć, rekao je Erdogan i dodao da će oni čiji su domovi uništeni ili urušeni dobiti hitnu novčanu pomoć za preseljenje.