OVA BILJKA JE PROGLAŠENA ZA NAJZDRAVIJU NA SVIJETU: Može da spriječi BOLESTI i zaštiti od POVREDA, pobijedila je sve druge

0

Prema članku Vlajka Panovića u “Zelenoj učionici”, bitno je da roditelji ne štite svoju djecu od obaveza i odgovornosti, već da ih angažiraju u tim obavezama. Na primjer, otac je imao jedinstven pristup discipliniranju svog djeteta. Kad god bi dijete pogriješilo ili se ponašalo grubo, otac bi od njega tražio da nauči novi pojam iz enciklopedije. Dijete bi zatim moralo izvijestiti svog oca o novom konceptu i dati mu kratko objašnjenje. Ova je metoda pomogla djetetu da nauči nove riječi i ideje, a istovremeno je usađivala osjećaj odgovornosti za svoje postupke.

S vremenom se djetetovo zanimanje za enciklopediju razvilo do te mjere da je postalo vješt sudionik raznih kvizova. Za roditelje je ključno uspostaviti dosljedan obrazac koji će djetetu pomoći u razumijevanju i ispunjavanju očekivanja. Vikanje na dijete treba izbjegavati pod svaku cijenu jer je to jedna od najvećih grešaka koje roditelji čine. Vikom i galamom se ništa ne postiže. Kako kaže mudra poslovica, vika tjera ljude jedne od drugih. Da bismo razvili povjerenje s djecom, moramo im biti bliski. Ako nam je neugodno, teško nam vjeruju. Bliskost se ne može uspostaviti ako roditelj pribjegava vikanju, prijetnjama ili ucjenama.

Iskorištavanje vaše djece još je jedan ključni aspekt koji treba razmotriti. Štititi svoju djecu od odgovornosti i obveza ne bi trebao biti vaš cilj. Štetno je to učiniti. Neki roditelji imaju mentalitet: “Prošli smo kroz teškoće pa naša djeca ne moraju.” Ovakav mentalitet uzrokuje da djeca rad doživljavaju kao nepodnošljiv teret, a ne kao ispunjavajući pothvat koji donosi zadovoljstvo. Ovakvim stavom roditelji u biti onemogućuju mogućnost da njihova djeca uživaju u svom poslu.

Naš pristup podučavanju djece može se smatrati hendikepiranim jer im ne pružamo bitne vještine preživljavanja. Ironično, prioritet nam je osigurati da naša djeca stignu na vrijeme u Europu kupnjom najskupljih računala, koja su se zauzvrat pokazala kao snažan protivnik. Važno je zapamtiti da računalo može biti korisno samo ako se pravilno koristi, a ne kao alat za izolaciju od naših obitelji i zajednica. Stoga je pri kupnji računala za dijete imperativ naučiti ga kako se njime pravilno služiti.