Kako bismo se zaštitili od zimskih prehlada i viroza, važno je ojačati imunološki sustav unosom esencijalnih vitamina i minerala. Najzdraviji pristup opskrbi tijela ovim nutrijentima je uravnotežena prehrana. Na prvi znak zaraze kod nas se odmah osjeti miris češnjaka u javnom prijevozu i na društvenim okupljanjima. Češnjak je također uobičajeni lijek za respiratorne bolesti; kad god netko počne kašljati ili kihati, uvijek se nađe iskusniji pojedinac koji predloži konzumaciju zgnječenog češnjaka pomiješanog s medom ili octom. Ovaj pripravak se nanosi na tabane bolesnikovih stopala i redovito mijenja, čim češnjak izgubi svoju oštrinu. Neki čak predlažu uzimanje male količine mješavine.

U urbanim sredinama češnjak je prepoznat kao lijek za kardiovaskularne bolesti. Koristi se u raznim oblicima, uključujući umake, jela od špinata i druge kuhinje s velikim količinama češnjaka. Biljka se čak deset dana namače u rakiji ili alkoholu, a zatim se upije u obliku kapi, slično kao prava ljekovita tinktura iz ljekarne za koju je potreban liječnički recept. Tijekom zimske sezone povećavaju se šanse za dobivanje prehlade ili gripe za sve. Medicinski stručnjaci savjetuju da se tijekom ovog razdoblja ne zanemari prevencija. Preporučene mjere uključuju konzumaciju češnjaka, pijenje biljnih čajeva i jačanje imunološkog sustava organizma radi zaštite. Međutim, prema Viktoru Maslenikovu, ruskom liječniku, postoji ugodnija metoda za poboljšanje zdravlja.

Liječnica napominje da osim češnjaka postoje brojne druge hranjive namirnice koje mogu biti korisne za naše zdravlje, poput slanine i bundeve. Redovitom konzumacijom ovih namirnica u umjerenim količinama može se poboljšati cjelokupno zdravlje i ojačati imunitet protiv uobičajenih bolesti. Da biste zadovoljili svoje kulinarske prohtjeve, najbolje je prepustiti se hrani koja će vam zadovoljiti dušu kada vam dosade jela bogata masnoćama, kruhom, lukom, pimentom, čvarcima, slaninom i češnjakom. Ipak, ključno je biti umjeren u konzumaciji jer pretjeranost u bilo čemu može biti štetna za naše blagostanje.