Većina pojedinaca odbacuje pokošenu travu kao rezultat njegovanja svojih travnjaka, nesvjesni njihovog golemog potencijala da pozitivno utječu na vrtni ekosustav. Međutim, ti se isječci mogu koristiti na brojne načine za poboljšanje kvalitete tla, promicanje razvoja biljaka i učinkovito suzbijanje štetnika u vrtu. Istražimo kako možete iskoristiti njihove prednosti.

1. Organski malč Malčiranje pokošenom travom je nekompliciran, ali vrlo učinkovit pristup suzbijanju korova, očuvanju vlage u tlu i regulaciji temperature tla. Ovaj organski štit učinkovito sprječava nicanje sjemena korova i smanjuje isparavanje vode, čime se održava razina vlage u tlu. Nadalje, kako se pokošena trava razgrađuje, oslobađa dušik i druge vitalne hranjive tvari, osiguravajući biljkama postupnu i kontinuiranu opskrbu hranjivim tvarima.

2. Organsko gnojivo Kompost, vrijedan resurs za vrtlare, odličan je način za obogaćivanje tla i promicanje zdravog rasta biljaka. Recikliranjem organskih materijala kao što su ostaci hrane, dvorišni otpad i lišće, kompostiranje ne samo da smanjuje otpad, već također osigurava hranjivim tvarima obogaćeno tlo. Ovo prirodno gnojivo poboljšava strukturu tla, pojačava zadržavanje vlage i potiče korisnu mikrobnu aktivnost. Uključivanje komposta u vaše vrtne gredice ili biljke u posudama može poboljšati zdravlje biljaka, povećati prinose i pridonijeti održivijoj vrtlarskoj praksi.

Dakle, umjesto da bacate svoj organski otpad, razmislite o kompostiranju kako biste stvorili hranjivo gnojivo za svoje biljke. Uključivanje pokošene trave u vaš kompost je fantastičan način da poboljšate njegovu kvalitetu. Ovi otkosi nude vrijedan izvor dušika i igraju ključnu ulogu u balansiranju komponenti bogatih ugljikom poput lišća i slame. Postizanje te ravnoteže ključno je za održavanje uspješnog procesa kompostiranja i promicanje razvoja korisnih mikroorganizama odgovornih za razgradnju organske tvari.

Kako bi se izbjegla prekomjerna vlaga i anaerobni uvjeti, bitno je temeljito pomiješati pokošenu travu s drugim materijalima i redovito okretati kompost kako bi se osiguralo pravilno prozračivanje. Plodno tlo je treći aspekt koji treba uzeti u obzir. Kada se pokošena trava postavi izravno na tlo, ona ima izvanrednu sposobnost poboljšanja strukture tla, posebno u pjeskovitim vrstama tla kojima nedostaju bitni hranjivi sastojci i vlaga.

Uključivanjem ove metode povećava se sadržaj organske tvari u tlu, što dovodi do poboljšane sposobnosti zadržavanja vode i hranjivih tvari, što u konačnici potiče snažan rast biljaka. Štoviše, unošenjem organske tvari potiče se aktivnost glista i korisnih mikroorganizama, što rezultira daljnjim obogaćivanjem tla. Tekuće gnojivo je vrsta gnojiva koja je u tekućem obliku. Uranjanjem svježe pokošene trave u vodu na dulje vrijeme, hranjive tvari iz trave prodiru u tekućinu, stvarajući snažno tekuće gnojivo koje se obično naziva “čaj od trave”.

Razrjeđivanje ove biljne infuzije omogućuje joj da služi kao hranjivi izvor hranjivih tvari za biljke, potičući njihov snažan razvoj. Kontrola i upravljanje štetočinama i bolestima bitan je aspekt poljoprivredne prakse. Iako nije univerzalno učinkovit, pokošena trava može poslužiti kao sredstvo odvraćanja od određenih nametnika u vrtovima. Jedan takav primjer je korištenje finog premaza trave oko biljaka, što može učinkovito obeshrabriti puževe da se probiju prema lišću.

BONUS TEKST:

Nakon upotrebe običnog kvasca, jagode cvjetaju snagom divljih, ne pokazujući znakove bolesti i dajući znatno veće plodove, što rezultira peterostrukim povećanjem uroda. G. Ján, naš iskusni čitatelj, pruža dragocjene uvide u prehrambene prednosti prirodnih jagoda. Velikodušnog duha odlučio je velikodušno podijeliti ove neprocjenjive savjete kolegama vrtlarima. Prije početka postupka gnojidbe, preporučljivo je prorahliti tlo oko jagoda. Jedna od zadaća koju moramo obaviti je i proizvodnja gnojiva od koprive.

Usitnjenu koprivu stavite u veću posudu, poput kante ili bačve. Pustite smjesu da se potopi u vodu i ostavite je neometano 7 dana. Gnojivo od kvasca – Pomiješajte 100 grama kvasca sa jednakom količinom šećera. Obavezno dodajte 3 litre vode u posudu. Kako bi se ubrzao proces fermentacije, može se dodati topla voda (oko 35°C), ali se preporuča ostaviti da prirodno fermentira 10 dana. Postavite posudu napunjenu osnovnim hranjivim tvarima unutar staklenika.

Kako bi se osigurala pravilna uporaba, važno je pročistiti gnojivo prije primjene. Da biste napravili gnojivo za kruh, jednostavno uzmite kantu od 5 litara i napunite je do jedne trećine suhim kruhom. Zatim dodajte vodu sobne temperature. Ostavite smjesu da nesmetano odstoji tri dana. Da biste pravilno iskoristili ova gnojiva, potrebno je dodati jednu litru svakog gnojiva u veliku kantu.

Dobit ćete ukupno 3 litre gnojiva. Da bi se postigla željena koncentracija, otopina se pomiješa s vodom u omjeru 1 dio otopine na 8 dijelova vode, što rezultira dodavanjem približno 24 litre vode. Pod svaki grm jagode treba rasporediti otprilike 1 litru ovog gnojiva. Nakon što jagode počnu sazrijevati, preporučljivo je primijeniti još jedan krug gnojidbe, međutim, važno je koristiti samo zelenu gnojidbu u tom razdoblju. Ako vam se dopadne, potičem vas da isprobate naše recepte, jer sam uvjeren da će vas potpuno zadovoljiti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here